Hirdetés

Lemhényi nap

Google Plus

A Lemhényi Dezső Általános Iskola nyolc évvel ezelőtt vette fel az olimpikon, sportszakíró és sporttörténész nevét. Azóta minden év decemberében sportvezetők és olimpikonok jelenlétében emlékeznek meg a vízilabda és a magyar sport kiemelkedő egyéniségére, és koszorút helyeznek el az emléktáblájánál.

Az eseményen jelen volt Lemhényiné Tass Olga világ- és olimpiai bajnok tornász, Lemhényi Csilla, dr. Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, dr. Bognár András, a Mező Ferenc Sportbizottság főtitkára, Mohácsi Ferenc olimpiai bronzérmes birkózó, Tóth András, a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola igazgatója, valamint Koczkás Erika, a zuglói Mező Ferenc Általános Iskola pedagógusa.

A vendégek számára Dienes Anna igazgatónő bemutatta az általa már hetedik éve vezetett iskola oktatási koncepcióját, sajátosságait. Az intézményvezető elmondta: az eddigi három fő oktatási terület, a sport, az idegennyelv-oktatás és a művészeti képzés a tavalyi évben egy különlegességgel, a sakkoktatással bővült. Az ehhez szükséges tankönyv kidolgozásában vettek részt Polgár Judit sakknagymester vezetésével. Ezért a pedagógiai programjuk a Négy bástya program nevet viseli, amely egy-egy képességterületet ölel magába.

Dienes Anna megemlékező beszédében kiemelte, hogy Lemhényi Dezső, az iskola névadója nemcsak játékosként, hanem edzőként is szerette a váratlan megoldásokat. Jól tudta, hogy félgőzzel csak közepes eredményeket lehet elérni. Munkája közben indulatosan követelt, szidott, dicsért, és ha elégedetlen volt a végeredménnyel, ruháit ledobva maga ugrott be a medencébe, hogy megmutassa a legmegfelelőbb mozdulatot. Az eredmények nem is maradtak el, hiszen sportolóként, mesteredzőként, szövetségi kapitányként és nemzetközi játékvezetőként is messze az átlagot meghaladó eredményeket ért el. Így válhatott példaképpé.

A gyerekek és a vendégek ezt követően egy vetített képekkel illusztrált összefoglalót tekinthettek meg Lemhényi Dezső életéről, majd a „Csipikék Gyermekkórus” elénekelte a Cikk-cakk sakkdalt, amelynek szövegét Polgár Judit írta, zenéjét pedig az Omega együttes gitárosa, Molnár György szerezte. Az énekkar 32 sakkfigurának öltözött tanulóból állt, és a karvezető, Vikol Kálmán öltözéke is a sakktábla színeire utalt. A műsort Pálvölgyi Levente szavalata és az iskola ritmikusgimnasztika csoportjának bemutatója zárta.

Az ünnepség jó alkalom arra, hogy mindazok a tanulók, akik a tanulmányi- és sportversenyeken kiváló helyezéseket értek el, dicsőséget hozva ezzel iskolájuknak elismerést kapjanak az iskola tanulói előtt.

A rendezvény végén Lemhényi Dezső özvegye megköszönte, hogy a diákok ilyen lelkesen ápolják férje emlékét, majd 100 ezer forintot ajánlott fel az iskola tanulóinak úszásoktatására.

Dr. Jakabházyné Mező Mária szintén nagyra értékelte a Lemhényiben folyó munkát, hiszen a folyosó tele van a diákok által elnyert serlegekkel, amelyeket többféle sportversenyen szereztek a kerületi versenyektől a diákolimpiáig. Ez is csak azt bizonyítja, hogy az iskola névadójának szelleme, az olimpiai eszme élénken él az intézmény falai között.

Képek

Lemhényi napLemhényi napLemhényi napLemhényi napLemhényi napLemhényi napLemhényi napLemhényi napLemhényi napLemhényi napLemhényi napLemhényi napLemhényi nap

Google Plus

Galéria

Lemhényi nap
 • Lemhényi nap
 • Lemhényi nap
 • Lemhényi nap
 • Lemhényi nap
 • Lemhényi nap
 • Lemhényi nap
 • Lemhényi nap
 • Lemhényi nap
 • Lemhényi nap
 • Lemhényi nap
 • Lemhényi nap
 • Lemhényi nap
 • Lemhényi nap

Hirdetés