Tommy di Napoli

Kásás Tamás éttermet nyitottÚjabb nagy mérkőzésre készül háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónk, Kásás Tamás: ezentúl az olasz ízeket kínáló vendéglátó-helyek meglehetősen kemény versenyében igyekszik nyerni. Vagy legalábbis elnyerni az ínyencek szimpátiáját a Tommy di Napoli névre keresztelt éttermében.

A név „megfejtése” nem bonyolult: a magyar pólóstársadalom Kásaként ismeri az egykori világklasszist – Itáliában viszont Tommyként emlegetik azok, akik istenítették játékáért. A legtöbb ilyen rajongót Nápolyban találni, hiszen hat esztendőn keresztül vízilabdázott ott, hatalmas sikereket aratva a Posillipóval. A hamisítatlan olasz ízeket ekkor szerette meg – voltaképpen másodszor, hiszen gyerekkorának egy részét édesapja edzői megbízatása okán Szicíliában töltötte. Bár a „kinti második félidő” nyolc évében a Ligúr-tenger partján pólózott, az örök szerelem mindig is Nápoly maradt.

Ez köszön most vissza a stílszerűen a Komjádi uszodába simuló új étterem ízvilágában: a Tommy di Napoliban garantáltan hamisítatlan olasz – de főként nápolyi – fogásokkal várják a vendégeket. Mindezt duplán is bebiztosította az új tulajdonos.

„Gyakorlatilag minden hozzávalót Olaszországból hozunk, mert csak így érhető el a megfelelő minőség – mondja Kásás Tamás. – A tökéletes pizzához speciális liszt kell, a Caputo, amit csak kint tudunk beszerezni. Sokféle bivalymozzarellával találkozni az éttermekben, de olyannal, amit Nápolyban lehet kapni, csak nagyon kevés helyen, Budapesten talán sehol sem. Ez is fontos része lesz a rakománynak, amelyet a hetente két alkalommal érkező teherautó hoz majd.”

Kásás Tamás éttermet nyitottPersze, lesz sok minden más is a raktérben: az itáliai konyha alapját jelentő paradicsom egy különleges fajtája, amely csak a Vezúv lábánál terem, aztán a pizzákra olvasztott Fior di Latte sajt, a friss tengeri halak, valamint a legfinomabb olasz borok.

A tökéletes nápolyi ízharmónia másik biztosítékát az avatott kezek jelentik: az eredeti alapanyagokból ugyanis Olaszországból érkezett séfek alkotnak zamatosabbnál zamatosabb fogásokat. A Kásás Tamás által csak „castingnak” nevezett, Nápolyban rendezett válogatásra rengeteg szakács jelentkezett, közülük választotta ki azt a két, a maguk területén világklasszisnak számító mestert, akik a Tommy di Napoli konyháját irányítják. „Giuseppe Calabria negyven évig készített pizzát Nápolyban, míg a séf, Vito Catalano számos helyen dolgozott Európában az elmúlt 43 évben. Többek között például ő nyitotta meg Michael Schumacher hétszeres Formula-1-es világbajnok öt éttermét is, 9 évig dolgozott neki.  Ahogy beszélgetésbe elegyedtem velük a válogatáson, éreztem, hogy közös a célunk és az ízlésünk.” ­– mondja Kásás Tamás, akinek az itallap összeállításában az egyik legjobb olasz sommelier segített.

„Nem állítom, hogy a konyhában hasonló szintet tudnék nyújtani, mint korábban a medencében, azt viszont tudom, hogy milyen az igazán jó olasz fogás – így Tommy. „Az olasz konyhaművészet és a jellegzetes ételek annyira magával ragadtak az elmúlt évek során, hogy otthon már elkezdtem kísérletezni a főzéssel. Az étteremben is nagyrészt a konyhában vagyok és figyelem a mestereket.”

– Sajnos,itthon alig találkozom azokkal az ízekkel, amikkel kint, most viszont változik a helyzet. Arra nem tudtam rávenni magam, hogy kiköltözzek Nápolyba, úgyhogy egy falat Nápolyt költöztettem Budapestre. Hiszem, hogy erre nem csupán nekem van igényem, hanem a különleges, egyedi ízek kedvelőinek is, akik a Tommy di Napoli képében egy otthonos, barátságos helyre találhatnak.”

Éttermet nyitni, azt a kezdetekkor kitűzött szinten vinni és nyereségesen üzemeltetni – nos, ez valóban nagy kihívás. „Én pont erre vágytam – szögezi le Kásás Tamás. – Hiányzott már a kihívás, hogy legyen valami cél. Azt érzem, itt valamit építeni lehet. Mindig is játszottam a gondolattal, hogy legyen egy saját éttermem, úgyhogy amikor a társam, aki a háttérben kíván maradni, felvázolta ezt a lehetőséget, gyakorlatilag azonnal igent mondtam.”

Megosztom