Hirdetés

Elkészült a legnagyobb üdülőhajó

Google Plus

Kifutott a franciaországi Saint-Nazare kikötőjéből a világ legnagyobb üdülőhajója, a Harmony of the Seas. A francia STX France hajógyár mindössze két év alatt építette meg a monstrumot, nagyjából 1,1 milliárd eurót költve a munkálatok során. Már az indulás sem volt egyszerű, a kikötőből a nyílt tengerre vezető manővert a kapitányt segítő három ember egy évig gyakorolta.


Fotó: Loic Venance / AFP

A 227 ezer bruttó regisztertonnás, 362 méteres hajó majdnem 100 méterrel hosszabb, mint a Titanic volt, és ha megszokott helyzete helyett függőlegesen állítanánk fel, ötven métert verne az Eiffel-toronyra is. Érdekes viszont, hogy nem a hossza, hanem a szélessége miatt lett ez a világ legnagyobb üdülőhajója: a szintén a Royal Caribbean International által üzemeltetett Allure of the Seas és Oasis of the Seas nevű hajók ugyanúgy 362 méter hosszúak, de azok a Sky News cikke szerint egy méterrel keskenyebbek. Más hírek szerint a három hajó csak a hosszában tér el, de könnyen lehet, hogy csak azért, mert a hőtágulás miatt ekkora méretű acélszerkezet esetében már az sem mindegy, milyen hőmérsékleten mérik le őket. A neten elérhető adatok között a hajó térfogatában valóban látszik egy elég kicsi, 2000 brt-s különbség, de ez is elhanyagolható a hajók teljes méretéhez képest.

Valójában a három, Oasis osztályú hajó nagyjából tök ugyanolyan hatalmas. A 41,9 kilométeres óránkénti végsebességre képes, 5400 utast és 2384 fő személyzetet befogadó óriás valójában egy úszó üdülőfalu, 16, utasok által is látogatható szintjén például van egy tízemeletes csúszda is, akad színház, ahol a Grease lesz műsoron, de több tucatnyi étterem, bolt, medence és egyéb látványosság várja majd az utasokat.

A hajó első évében egyhetes mediterrán utakat hajózik majd, és csak a szezon végén szeli át az Atlanti-óceánt, hogy aztán a Karib-tengeren körözzön, a floridai Port Evergladesből indulva. Egyelőre még nincsenek utasok, áprilisban a végső simítások és vizsgálatok zajlanak, a szezon majd májusban indul.

Képek

 Elkészült a legnagyobb üdülőhajó

Google Plus

Galéria

 Elkészült a legnagyobb üdülőhajó

Hirdetés