Hirdetés

Obama: Kiváló megbeszélés volt

Google Plus

A november 8-i amerikai elnökválasztás győztese, Donald Trump és felesége csütörtökön Washingtonba repült, hogy az ilyenkor szokásos forgatókönyv szerint Barack Obamával találkozzon a Fehér Házban, feleségeik társaságában. Találkozójukat sok találgatás előzte meg, hogy vajon mennyire lesz civilizált a leköszönő és a leendő elnök első tárgyalása, de Barack Obama szerint „kiváló beszélgetésük" volt, mintegy másfél órán át.

A nyolc évvel ezelőtti, George W. Bush és Barack Obama közötti hasonló találkozóhoz képest rögtön érdekes különbség volt, hogy Trump nem a főbejáraton érkezett a Fehér Házba, és így a sajtót is elkerülte. Feleségeik is velük tartottak, és a két first lady egy külön beszélgetést tartott, míg férjeik tárgyaltak. 

Barack Obama a másfél órás tárgyalásról azt mondta, „kiváló", széleskörű megbeszélést tartottak, érintettek külpolitikai és belpolitikai kérdéseket is. Hozzátette, hogy mindent megtesznek, amit tudnak, hogy Trump elnökként sikeres legyen, és hogy szívesen látják Trumpot és feleségét, Melaniát. A távozó elnök szerint az az elsődleges, hogy az átmenet döccenőmentes legyen. 

Ha Trump sikeres lesz, akkor az ország sikeres lesz – mondta Obama.

Donald Trump az újságíróknak azzal kezdte beszámolóját, hogy ez volt az első személyes beszélgetése Obamával, korábban soha nem találkoztak, de most dicsérte. Hozzátette, hogy megbeszélésük tovább tartott, mint tervezték, és „sok különböző témáról, köztük nehéz kérdésekről is beszéltek". Trump a jövőben is várja majd Obama tanácsait. Miközben kiterelték az újságírókat, Trump többször is azt mondta, hogy Obama „nagyon jó ember". Viszont az arckifejezéseikről azért leolvasható volt a két ember közötti feszültség.

A találkozó után nem kérdezhettek az újságírók Trumptól és Obamától, de Josh Earnest fehérházi szóvivő bővebben is beszámolt a médiának, és őt már lehetett kérdezni.

Itt van egy három perces videó a találkozó utáni közös Obama–Trump-sajtótájékoztatóról:

Hűvösre küldi-e Trump riválisát, Clintont?

Earnest szerint a külpolitikai kérdések között Barack Obama hátralévő külföldi találkozói is szóba kerültek, és tájékoztatta Trumpot, miről lesz ezeken szó. A megbeszélés jó részében azonban a Fehér Ház működtetéséről, a személycserék levezényléséről, az elnök új csapatának felállításáról, strukturálásáról esett szó. A hatékony és zökkenőmentes átadás-átvételt majd' egy éve készíti már elő Obama csapata.

A szóvivő megkerülte azt a kérdést, hogy a távozó elnök megpróbálta-e Trumpt meggyőzni arról, hogy ne törölje el az Obamacare-t, és azt is, hogy Hillary Clinton „bebörtönzése" –amivel Trump korábban fenyegetőzött – téma volt-e. Earnest mindössze úgy reagált, hogy Obamát „megnyugtatta" Trump hozzáállása.

„Nem értettek mindenben egyet, nyilvánvalóan mély nézetkülönbségeik vannak, de a zökkenőmentes átadás fontosságában egyetértettek" – mondta Earnest.


Fotó: Kevin Lamarque / Reuters

Lesz-e több találkozó? – érkezett a következő kérdést. Earnest nem tud róla, hogy lenne ilyen tervben, de nem tartja kizárnak. Obama maga is sokszor beszélt volt elnökökkel és profitált ezekből a társalgásokból, mondta.

Az is kiderült, hogy nem volt más a szobában, amikor Obama és Trump leültek egymással beszélgetni. Earnest szerint nem az volt a célja a megbeszélésnek, hogy megoldják a nézetkülönbségeiket, nem valamiféle elnöki vitát akartak lefolytatni az ovális irodában. A sikeres átmenet a legfontosabb. Amikor rákérdeztek Earnestnél, hogy Obama még mindig alkalmatlannak tartja-e Trumpot az elnökségre, azt válaszolta, hogy nem elevenítették fel a nézetkülönbségeiket. „Már a kövektező szakaszban vagyunk" - mondta. Viszont az is kiderült, hogy az elnök véleménye nem változott, tartja, amit a kampány alatt mondott.

Nem ez az egyetlen washingtoni találkozó

A Fehér Ház meglátogatása után következik Donald Trump és a kongresszusi republikánus vezetés találkozója. A leendő amerikai elnök Paul Ryan képviselőházi elnökhöz megy, azt követően pedig Mitch McConnell, a szenátusi republikánus többség vezetőjéhez. Tanácsadóik társaságában átbeszélik majd, Trumpnak milyen elképzelései, törvényjavaslatai vannak – ennek épp ideje, hiszen gyakorlatilag senkinek fogalma sincsen, pontosan mit is akar majd Trump elnöksége első száz napjában megvalósítani.

Az viszont jól tudható, hogy a kongresszusi republikánusok saját programja finoman szólva nem fedi le Trump választási ígéreteit. Míg az Obamával való találkozó inkább szimbolikus jelentőségű volt, az, hogy konkrétan milyen irányt vesz az Egyesült Államok és miféle törvényi változások várhatóak, az a Ryan- és McConnell-tárgyalásokon körvonalazódhat.

Képek

 Obama: Kiváló megbeszélés volt Obama: Kiváló megbeszélés volt

Google Plus

Galéria

 Obama: Kiváló megbeszélés volt
  •  Obama: Kiváló megbeszélés volt
  •  Obama: Kiváló megbeszélés volt

Hirdetés