Modricé az Aranylabda

A FIFA-trófea után a még értékesebb elismerést, az Aranylabdát is Luka Modric kapta idén, hétfőn Párizsban vette át a díjat a France Football gáláján.

A horvát válogatott és a Real Madrid futballistája 10 éves sorozatnak vetett véget,

2008 ÓTA CSAK CRISTIANO RONALDO ÉS LIONEL MESSI VOLT ARANYLABDÁS,

ötször-ötször.

10 éve Ronaldo kezdte a sort, majd jött Messi 2009-ben, aki aztán a következő három évben (2010-12) már a FIFA Aranylabdát kapta meg, ugyanis a FIFA Év Játékosa trófea egyesült az Aranylabdával. Egészen 2015-ig így volt ez, és 2013-ban, 2014-ben is Ronaldo vitte el. 2015-ben Messi nyert. 2016-ban a FIFA kivált az Aranylabda mögül, újra saját díjat alapított, de a portugál tavaly és két éve is mindkét díjat bezsebelte.

A két szupersztár idén is kitett magáért, Messi spanyol gólkirály és európai Aranycipős, azaz Európa gólkirálya is lett az elmúlt szezonban amellett, hogy a Barcelonával -14 pont előnnyel – megnyerte a bajnokságot és a Spanyol Kupát. Cristiano Ronaldo a Bajnokok Ligájában lett gólkirály 2017-18-ban, illetve sorozatban harmadszor BL-győztes a klubbal – Modric oldalán. Emellett a portugál lőtte a legtöbb bajnoki gólt 2018-ban, 32-t – a La Ligában és a Serie A-ban -, Messi a második legtöbbet, 28-at. 2018-ban Messi talált be legtöbbször a BL-ben, 9-szer, Ronaldo 7-szer.

MINDEZ VISZONT ANNYIRA NEM ÉRDEKELTE AZ ARANYLABDA-SZAVAZÓ 180 ÚJSÁGÍRÓT, HOGY MESSI AZ ELSŐ HÁROMBA SEM FÉRT BE, 5. LETT.

A sajtó ugyanis szinte kizárólag a világbajnokságot vette figyelembe, a top 4-be Modricon kívül Kylian Mbappé, Cristiano Ronaldo és Antoine Griezmann került.

MBAPPÉ LETT A 4., GRIEZMANN A 3., RONALDO A 2.

Griezmann az Atléticóval Európa Ligát nyert, a döntőben két gólt rúgott. A vb-n viszont nem volt kiemelkedő tornája, bár minden meccsen játszott, a csapatjátékban kulcsember volt, és négy gólt szerzett. Hármat viszont büntetőből, a negyedik meg egy hatalmas potya volt Uruguay ellen.

Mbappé a világbajnoki döntőben tinédzserként duplázott, és igen eredményes volt az ősszel a PSG-ben is.

A győztes egy vb-döntős lett, Modric a horvát válogatottal kikapott a franciáktól a nyári fináléban, 4-2-re.

Fotó: Etsuo Hara / Getty Images Hungary

A 33 éves középpályás a 2017/18-as szezonban 43 mérkőzésen lépett pályára a Real Madridban. 26 bajnokin egy gólt és hat gólpasszt jegyzett, 11 Bajnokok Ligája-mérkőzésen pedig egy-egy gólja és gólpassza volt, illetve egy asszisztot kiosztott még a klubvilágbajnokságon. 43 mérkőzésen tehát két gól és nyolc gólpassz a mérlege, egyik sem különösebben kiemelkedő statisztika. 

Amikor az UEFA ennek ellenére a horvát középpályást választotta az év játékosnak augusztusban, Cristiano Ronaldo nővére, ügynöke, új edzője és gyakorlatilag minden hozzá kicsit is közel álló ember egyszerre hördült fel, hogy ezt mégis hogyan.

Tény, hogy a FIFA és az UEFA szavazásainál a legjobbaknak járó díjakat általában csatárok kapják, illetve Figóhoz, Kakához vagy Zidane-hoz hasonló támadó középpályások. Az egyetlen nem támadó felfogású játékos, akit a FIFA valaha is díjazott, az a védő Fabio Cannavaro volt 2006-ban. Emiatt a felfogás miatt nem kaptak soha nemhogy aranylabdát (2010 és 2016 között a fifa osztotta ki), de még év játékosa díjat sem a fifától olyan játékosok, mint Xavi vagy Iniesta, pedig pályafutásuk csúcsán még vb-t is nyertek.

Most a védekezésben és játékszervezésben is kiemelkedő Modric az Aranylabdánál is megtörte a hagyományt. 

Mindezt első sorban a világbajnokságon mutatott teljesítmények köszönheti, ugyanis egy nagyon szimpatikusan játszó, de eredetileg középcsapatnak elkönyvelt horvát válogatottal jutott be a döntőbe, a sikerben kulcsszerepe volt. 

Modric vezérletével Horvátország 100 százalékos teljesítménnyel nyerte meg a csoportját, Argentínát 3-0-ra verték, a Real Madrid klasszisa pedig Messiéken kívül Nigéria ellen is a kapuba talált (büntetőből). A kieséses szakaszban értékesítette a büntetőjét a Dánia és Oroszország elleni tizenegyespárbajokban, illetve még egy gólpassza is volt az oroszok ellen. 

Összesen 694 percet játszott a világbajnokságon, három hosszabbítás után kiharcolt győzelemre – kettő szétlövéssel – vezette csapatát, amire korábban még egy nemzet sem volt képes. És ami azt mutatja, a horvátok nem diadalmenetben jutottak a döntőig, kétszer nüanszokon múlt a sikerük, és az angolok ellen is rezgett a léc.

Fotó: Francois Nel / Getty Images Hungary

A döntőben aztán nem volt sok esélyük a kimerült horvátoknak, de Modricék így is ezüstéremmel, Horvátország történetének legjobb eredményével térhettek haza. A középpályást választották a vb legjobb játékosának, ekkor már sejteni lehetett, hogy az Aranylabdát is meg fogja kapni, erős favorit lett a díjra.

Mivel Argentína csúnyán leszerepelt Messivel, illetve Portugália is a legjobb 16 között búcsúzott Ronaldóval, a francia játékosoknak pedig közepes klubszezonjuk volt – ha csak a vébét nézzük -, érthető, hogy a Reallal sorozatban harmadszor Bajnokok Ligája-első Modric nyert.

Fotó: Quality Sport Images / Getty Images Hungary

Az sem számított, hogy a vb óta a horvát kvázi semmit nem csinált, a Real Madriddal a leggyengébb időszakukon van túl, mióta ott játszik. Ötször kaptak ki a bajnokságban – köztük 5-1-re a Barcelonától -, egyszer a Bajnokok Ligájában és még augusztusban az Európai Szuperkupát is elbukták az Atletico Madriddal szemben.

Modric családja és több realos klubtársa előtt örülhetett a gálán, amin először adták át a női Aranylabdát – a norvég Ada Hegerbergnek – és a Kopa-trófeát a legjobb fiatal férfi játékosnak, aki nem lehetett más, csak Mbappé.

Az Aranylabda-szavazás végeredménye

  • 1. Luka Modric (horvát, Real Madrid)
  • 2. Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid/Juventus)
  • 3. Antoine Griezmann (francia, Atlético Madrid)
  • 4. Kylian Mbappé (francia, Paris Saint-Germain)
  • 5. Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)
  • 6. Mohamed Szalah (egyiptomi, FC Liverpool)
  • 7. Raphaël Varane (francia, Real Madrid)
  • 8. Eden Hazard (belga, Chelsea)
  • 9. Kevin De Bruyne (belga, Manchester City)
  • 10. Harry Kane (angol, Tottenham Hotspur)
  • 11. N’Golo Kanté (francia, Chelsea)
  • 12. Neymar (brazil, Paris Saint-Germain)
  • 13. Luis Suárez (uruguayi, FC Barcelona)
  • 14. Thibaut Courtois (belga, Chelsea/Real Madrid)
  • 15. Paul Pogba (francia, Manchester United)
  • 16. Sergio Agüero (argentin, Manchester City)
  • 17. Gareth Bale (walesi, Real Madrid) és Karim Benzema (francia, Real Madrid)
  • 19. Ivan Rakitic (horvát, FC Barcelona) és Sergio Ramos (spanyol, Real Madrid)
  • 22. Edinson Cavani (uruguayi, Paris Saint-Germain), Sadio Mané (szenegáli, FC Liverpool) és Marcelo (brazil, Real Madrid)
  • 25. Alisson Becker (brazil, AS Roma/FC Liverpool), Mario Mandzukic (horvát, Juventus) és Jan Oblak (szlovén, Atlético Madrid)
  • 28. Diego Godín (uruguayi, Atlético Madrid)
  • 29. Hugo Lloris (francia, Tottenham) és Isco (spanyol, Real Madrid)

(Nyitókép: Luka Modric az Aranylabda-díj átadóünnepségén 2018. december 3-án. Fotó: Benoit Tessier / Reuters)

forrás: index.hu

Megosztom