A kétmilliós szelfitől…

Magyar idő szerint vasárnapról hétfőre virradóra  lesz a 90. Oscar-gála, 90 éve adják át év elején az Amerikai Filmakadémia filmes elismeréseit. Az idei év nekünk magyaroknak Enyedi Ildikóról  és a Testről és lélekről Oscar-jelöléséről szól, de bizonyára lesznek ezen kívül is emlékezetes pillanatok. Összegyűjtöttünk néhányat az elmúlt évekből.

Hosszú oldalakat lehetne megtölteni az Oscar-gála nagy pillanataival, de nekünk, internetező magyaroknak biztosan az az egyik legszebb élmény, amikor 35 év kihagyás után újra elhangzott a mondat: “és az Oscar-díjat kapja: Magyarország”. A Saul fia 2016-ban nyert Oscar-díjat, Nemes Jeles László ráadásul szép és okos köszönőbeszédet is mondott a színpadon, az embernek maradásról és a reményről.

A remény és a szerencse 2017-ben is a magyar film mellett állt: ebben az évben a legjobb kisfilm Oscar-díját nyerte magyar film, a Mindenki. Deák Kristóf rendezőt az Oscar-díjon kívül az a megtiszteltetés érte, hogy egy csomó fénykép készült róla, amint nemcsak egy Oscar-szobor van a kezében, de még Salma Hayek is belekarol és mélyen a szemébe néz.

Az Oscar-gála állandó problémája, hogy nehéz izgalmasan és frissen tartani egy három órás tévéműsort. 2014-ben Ellen DeGeneresnek sikerült egészen merész húzásokat összehozni: pizzát rendelt a sztároknak, akiket aztán egy közös szelfire is összerántott. A képet megosztotta a Twitterén, majd megkérte a nézőket, hogy küldjék el mindenkinek. A fotót két óra alatt kétmillióan osztották meg.

A 2013-as gála például különösen unalmas volt, az egyetlen igazán emlékezetes pillanat is egy szerencsétlen véletlen következménye: az akkor 22 éves Jennifer Lawrence Oscar-díjat nyert a Napos oldal főszerepéért, ami már önmagában nagy dolog lenne, de neki sikerült az egészet megfejelnie, amikor elesett a színpadra menet. (Lawrence a következő évben is elesett, akkor a vörös szőnyegen. Akkor is, mint azóta is mindig, Dior ruhát viselt.)Halle Berry: mai napig ő az egyetlen fekete színésznő, aki elnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat, úszott a könnyekben a díj átvételekor. 2002-ben, ekkor ő volt a hetedik fekete színésznő, akit jelöltek a díjra, és azóta is csak négy színésznő (Gabourey Sidibe, Viola Davis, Quvenzhané Wallis és Ruth Negga) Idén két fekete jelölt van a női mellékszereplők között: Octavia Spencer és Mary J. Blige. a férfiaknál a főszereplők között jelölték Denzel Washingtont és Daniel Kaluuyát.

Egy hosszú kergetőzés ért véget 2016-ban, amikor Leonardo DiCaprio végre “díjra váltotta a jelölését”. A színészt 1994-ben jelölték először a Gilbert Grape-ért, majd 2005-ben az Aviátorért, 2007-ben a Véres gyémántért, majd 2014-ben a Wall Street farkasért, itt produceri jelölést is kapott. Oscar bácsi viszont nem gyütt, egészen addig, amíg A visszatérőben jól meg nem kínozták, és végre a szobrot is elnyerte.

Az Oscar 89 éves történetének legnagyobb fiaskója: Warren Beatty és Faye Dunaway rossz borítékot kaptak a gálát felügyelő PwC munkatárstól, mert az inkább Twitterezgetett a színpad mögött. Így történhetett meg, hogy kicsit több mint két percig a Kaliforniai álom volt az Oscar-díjas film, míg a nagy kavarodásban ki nem derült a valódi győztes, a Holdfény. A káoszban csak a boríték tehetett rendet, amit Jordan Horowitz mutatott fel a kameráknak, hogy tisztázza: tévedés történt.

Történelem képekben: az első nő, aki Oscar-díjat nyert filmrendezésért. 2010-ben. A 82. Oscar-gálán. Lina Wertmüller volt az első női jelölt 1976-ban a Seven Beauties-ért, aztán tizenhét év szünet után Jane Campion a Zongoraleckéért, tíz évvel később Sofia Coppola az Elveszett jelentésért 2003-ban, majd 2010-ben Kathryn Bigelow el is nyerte a díjat a Bombák földjén-ért. Az idei gála nagy szenzációja, hogy ismét van női rendező-jelölt, Greta Gerwig, a Lady Birdért.A metoo és a TimesUp mozgalom még sehol sem volt, amikor 2016-ban Lady Gaga az Oscar-gála színpadán foglalkozott a szexuális erőszak áldozataival: Til is Happens to You című dala az egyetemi kampuszokon történt nemi erőszakokról szóló dokumentumfilm betétdala volt. Az érzelmes fellépésének a végére ellepték a színpadot az áldozatok, karjukon feliratokkal, mint: Nem a te hibád.

1981, az év, amikor Szabó István volt az Oscar-bohóca. Teljesen magán kívül volt, amikor kimondták, hogy a Mephisto nyert. Kiakadt szemekkel, tátott szájjal rohant fel a színpadra, majd magához invitálta főszereplőjét, Klaus Maria Brandauert, akivel boldog majmokként ugráltak összekapaszkodva. A műsorvezető Johnny Carson csak annyit mond utánuk, hogy kövessék őket a backstage-be, ahol nemsokára bejelentik az eljegyzésüket. A képen viszont George Cukor és King Vidor pózol Szabó mellett.

 

 

 
 
 
 
 

Megosztom