Ronaldó beérte Messit

Csütörtök este Párizsban hirdették ki a futball legfontosabb egyéni díja nyertesének nevét. A szupersztár ötödször győzött.

2016-ban szinte mindent vitt Cristiano Ronaldo, megnyerte a Bajnokok Ligáját a Real Madriddal és Európa-bajnok lett a portugál válogatottal – nem véletlen, hogy év végén megszerezte negyedik Aranylabdáját.

Talán ő sem gondolta, hogy 2017 ezt überelni fogja, vagy csak hogy ugyanolyan kiváló lesz, de így történt. 32 évesen egy sor címet zsebelhetett be újra a Reallal, klubszinten a 2016-17-es lett a legsikeresebb szezonja a spanyolokkal.

  • Spanyol bajnok lett a Reallal, öt év után
  • A BL-történet első címvédését elérő Real vezére volt
  • Az első futballista lett, aki három BL-döntőn szerzett gólt (2008, 2014, 2017)
  • Negyedik BL-győzelmét ünnepelhette
  • A BL gólkirálya lett 12 találattal
  • A 2017-es BL-év gólkirálya lett 19 góllal

Lassan rajzolódott ki, de 2017 arról szólt a számára, hogy sok kategóriában beérte vagy lehagyta riválisát, Lionel Messit, aki csak egy Spanyol Kupa-győzelemig jutott a Barcelonával.


Cristiano Ronaldo a Real Madridban

C. Ronaldo idén lett négyszeres BL-nyertes, mint Messi. Miután évekig nagyjából egálban voltak a BL-gólokban az argentinnal – két góllal vezetett Ronaldo áprilisban – ebben az évben úgy elhúzott tőle, hogy már 17 góllal vezet. Épp szerdán fogta be egy kevéssé számon tartott BL-kategóriában: 60-60 góllal állnak a Bajnokok Ligája csoportmeccsein.

Olyat is tud, amit Messi nem:

szintén a héten állított fel új BL-csúcsot, az első ember lett, aki egy csoportkör mind a hat meccsén a kapuba talált. 9 góljával természetesen a kör gólkirálya is lett, míg 2017-ben szerzett 19 BL-gólja rekord.

Érdekes, hogy az ősszel a bajnokságban nem ment neki, a 14. forduló után – az első négy meccset eltiltás miatt kihagyta – csak két góllal áll, de ezt felülírta a Bajnokok Ligájában látott szárnyalása. Nem véletlenül mondta még tavasszal, a sorozat döntője után, hogy a BL a Real Madridnak van kitalálva. És neki – bár ezt nem tette hozzá – mint az az ősszel végképp kiderült.

De talán a legfontosabb – személy szerint neki biztosan a legfontosabb – kategóriában csütörtökön érte be Messit: most már ő is ötszörös aranylabdás. 2008, 2013, 2014 és 2016 után vehette át a France Football magazin elismerését. (Négyszeres díjazott így már nincs, a két extraklasszis mögött több legenda van 3 győzelemmel.)

Negyedik sikere Real Madrid-futballistaként, az elsőt még a Manchester United tagjaként kapta.

A mostani szavazáson is Messit előzte meg, aki 2009 és 2012 között zsinórban négyszer lett aranylabdás, ötödik siker 2015-ben jött össze. Vagyis Cristiano Ronaldo az utóbbi öt évben négyszer vitte el a díjat.

A portugál sikere nem volt kérdés, augusztus végén már megkapta az UEFA, az európai futballszövetség legjobbnak járó elismerését, múlt hónapban pedig az új FIFA-díjat is. A voksoláson Neymar, a Paris Saint-Germain sztárja lett a harmadik.

A 2017-es Aranylabda top 10 helyezettje

1. Cristiano Ronaldo (Real Madrid) 2. Lionel Messi (Barcelona) 3. Neymar (Paris Saint-Germain) 4. Gianluigi Buffon (Juventus) 5. Luka Modric (Real Madrid) 6. Sergio Ramos (Real Madrid) 7. Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain) 8. N’Golo Kanté (Chelsea) 9. Robert Lewandowski (Bayern Munich) 10. Harry Kane (Tottenham)

Megosztom