A Real 13. BL-trófeája

401 gólos rekord BL-szezont láttunk idén – soha ennyi találat nem született -, Real Madrid győzelemmel. Zinedine Zidane sorrendben harmadik kupáját nyerte, soha nem sikerült ez senkinek előtte. A BL-korszakban dupláznia sem sikerült eddig senkinek, a Real mindjárt triplázott. Gareth Bale volt a nyerő csere, Ronaldo most nem villogott.

A Real Madrid-Liverpool Bajnokok Ligája-döntő előtt Kijev főutcája pirosban pompázott, ha már 11 év után bejutottak, az angol drukkerek meg akarták nézni, mire jutnak a címvédő ellen. Elcsíptem az egyik kocsmában egy beszélgetést. Kiderült, hogy egy családból senki sem maradt a városban, mindenki Ukrajnába érkezett, de valaki csak a szurkolói zónáig juthat, mert nincs belépője.

A fogadóirodák a meccs előtt 1,6-os szorzóval adták mindössze, hogy három gólnál több lesz a fináléban. A két csapat előéletét látva ezen meg sem lepődtünk, hiszen gólgazdag meccseket játszottak.

A döntő hangulata azonban nem fogható a korábbi meccsekéhez. Az első 45 percben a virtuóz támadások elmaradtak, jobban figyeltek arra, ha már idáig eljutottak, lehetőleg ne kapjanak az elején egy gólt.

Az első negyedóra végén maradt ki az első igazán komoly helyzet, Ronaldo tört be nagy sprint után a tizenhatoson belülre, a rövid felsőbe akarta lőni a labdát jobb oldalról, de centikkel célt tévesztett. A spanyolok addig jobbára a saját térfelükön voltak, az angolok érezhetően dominálni akarták a játékot, és ezt meg is tették.

A Real-védelemnek nem szokatlan, hogy nyomás alá kerülnek, a 23. percben jöttek zavarba, amikor Milner elfutott a bal oldalon, beadására Firmino a 11-es pont környékén ráfordult, Ramos blokkolt, a kipattanót pedig Alexander Arnold lőtte kapura, Navasról ki sem jött az egyébként elég erős és pontos lövés.

Aztán megsérült Szalah.

A 26. percben Ramos vitte földre, az egyiptomi csatár, aki 44 gólt lőtt a szezonban, a bal vállára esett rá, és mivel nem pattant fel, azonnal sejteni lehetett, hogy nagy a baj. Visszajött pár percre, megpróbálta a játékot, de nem tudta folytatni. Lallana jött a helyére, aki idén március végén kapott öt percet bajnokin, azóta nem. És persze az eredeti felállás, a rekordokat halmozó trió is megsérült ezzel, Firmino és Mané magára maradt.

Szalah könnyek közt ment az öltözőbe.

5 perc sem telt el, amikor a Carvajal futott fel a jobb oldalon, nem alakult ki veszélyes támadás utána, a védő viszont elterült, és ő is könnyezve hagyta el a pályát. (A combja sérült meg állítólag, ő már a vébét is siratta valószínűleg.) Nacho váltotta a jobbhátvédet, aki inkább középső védő, de most kényszerből a szélre került. (Az már csak a képzelet játéka, ha Szalah egészséges marad, mekkora esélyt kapott volna a Pool ezzel a kiválással, Mané egy az egyben mehetett volna a cserevédőre.)

A félidő végére a Real érezhetően átvette az irányítást, Szalah után megfordult a meccs, és miután Isco megigazította a labdát a jobb oldalon, és középre küldte, Ronaldo veszélyesen fejelt: Karius kiütötte, a kipattanót Benzema passzolta a kapuba. A portugál lesről indult, ha befejeli, viszont megadták volna, mert a partjelző csak Benzema érintése után emelte a zászlót. A bíró érvénytelenítette a gólt.

Benzema távolról még megpróbálta, de az sem volt veszélyes.

AZ ELSŐ FÉLIDŐT A REAL KAPURA LÖVÉS NÉLKÜL JÁTSZOTTA LE.

A fordulás után nem kellett sokáig várni, hogy meglegyen az első helyzet, a liverpooli védelem nagy igyekezetében visszatette a labdát Isco elé, aki kapura emelt Karius válla felett, de a felső kapufa mentett.

Az 51. percben megszerezte a vezetést a Real. Benzema kapott egy hosszú indítást, Karius kilépett a kapujából, kényelmesen felvette a kezébe. A kidobásnál viszont nem koncentrált eléggé, a francia csatár beletette a lábát, onnan pedig a kapu jobb sarkába gurult a labda. Hogy kiolvasta a gondolatot, elismerést érdemel, de azért ez egy hihetetlen potya volt. 

NÉGY PERCET SEM KELLETT VÁRNI, EGYENLÍTETT A LIVERPOOL.

Egy veszélyesen középre ívelt labdát Varane szögletre csúsztatott. Milner rúgta be, Lovren magasra emelkedett, Ramos mellett elfejelte a labdát, nem ment volna be, de Mané három méterről a kapuba kotorta Navas mellett.

A gól nem fogta meg a spanyolokat, Isco került lövőhelyzetbe nyolc méterre a kaputól, Karius most a helyén volt.

A középpályásnak ennyi jutott a döntőből, Gareth Bale került a helyére, vagyis Zidane abban reménykedett, hogy a BBC megnyeri neki a meccset.

ÉS MENNYIRE JÓL ÉREZTE: A WALESI ELSŐ LABDAÉRINTÉSÉBŐL FANTASZTIKUS GÓLT OLLÓZOTT.

Marcelo lépett be a bal oldalon a támadásba, és húzott egy váratlant, jobbal tette középre a labdát. Nagyon furcsa íve volt, mindenki mögé ment, Bale viszont visszalépett, tökéletes, festményre illő mozdulattal lőtte meg. Amikor a helyszíni kivetítőn ment a visszajátszás, akkor még egyszer felhördült a stadion, mintha élőben lett volna, annyira hatása alá került szinte mindenki.

A Liverpool a 70. percben adott életjelet magáról, akkor Mané lőtt 20 méterről, a jobb oldali kapufa mentett Navas helyett.

A Liverpool egyre többet kockáztatott, jöhetett egy kontra, a 74. percben Ronaldo szemben állt a kapussal, de sokáig várt, Robertson pedig szerelte. A két gól ellenére ennél nagyobb helyzetük nem volt a madridiaknak.

A 81. percben Bale keresztlabdájára Benzema érkezett, egyből lőtt, Karius bravúrral védett. 

A 83. percben eldőlt a meccs. Bale 33 méterről lőtte kapura a labdát, nem volt különösebben nehéz labda, nem csavarodott, csak egy kicsit vágódott, a Mainzból igazolt Karius viszont fogni akarta, de a kezei között és a feje mellett a kapuba csúszott. Ordas nagy potya volt ez is.

Ez végképp demoralizálta a Liverpoolt, esélyük sem volt a szépítésre.

A 93., utolsó percben még bizarr incidens zárta le a meccset: Ronaldo helyzetbe került, berohant valaki a pályára, a bíró megállította a játékot, ez fosztotta meg a portugált attól, hogy az övé legyen az utolsó kapura lövés.

A Real Madrid 13. BL-trófeáját nyerte. A spanyolok nem játszottak jól, érezhetően tartottak az ellenféltől, de most nem várt segítséget kaptak.

Nyár végén az UEFA Szuperkupában ezzel madridi derbi lesz Tallinnban, hiszen az Európa Ligát az Atlético Madrid nyerte meg.

Megosztom