Eurómilliók és sztárfutballisták

Már bizonyosság, hogy az idei nyár sem múlik el a szenzációs jelzőért kiáltó átigazolás nélkül a nemzetközi futballpiacon. A lapzártánkkal csaknem egybeeső augusztus végi helyzet szerint még a június-júliusi Európa-bajnokság alatt nyélbe ütötték az idény – sőt, túlzás nélkül állíthatjuk: az esztendő – csúcsszerződését, amikor is a franciák világbajnoka, Kylian Mbappé aláírt a Real Madridhoz, maga mögött hagyva eddigi klubcsapatát, a Paris Saint-Germaint.

A németországi Eb spanyol-francia (2-1) elődöntőjét követően a vesztes csapatban szereplő Mbappé éppen a spanyol főváros felé vette az irányt. A kontinensviadal befejeződött számára, klubszinten azonban a fényes jövő ígérete várt rá Madridban, ahol is öt évre szóló szerződést kötött a Reallal. A 25 éves sztárfutballista persze nem az Eb közben egyezett meg a királyi gárda elöljáróival, különalkuja már hónapokkal korábban megszületett a blancók klubelnökével, Florentino Pérezzel. A július 16-i aláírási ceremónia tulajdonképpen már csak a körítés volt a futball madridi „látványkonyhájában”, melyhez a megfelelő kulisszát a Santiago Bernabéu Stadion biztosította, ahol nem kevesebb, mint nyolcvanezer (!) „realista” ünnepelte a világbajnok francia klasszis érkezését.

Mbappé fél évtizedre kötelezte el magát a királyiakhoz, akik feltétlenül vonzó mérleggel várták az új sztár csatlakozását, hiszen a spanyol bajnoki cím védőjeként, 15-szörös BEK- és Bajnokok Ligája-győztesként, a játékosállományt tekintve pedig a világ egyik legütőképesebb alakulatát a magukénak tudva vághattak neki az újabb idénynek. A 9-es mezszámot viselő francia csatárral tovább erősödött a fővárosi elitklub, amely évek óta próbálta leigazolni, ha úgy tetszik magához édesgetni Mbappét azok után, hogy ő 14 évesen az AS Monaco akadémiáját választotta. Végül a futballista júniusban döntött a vál(t)ás mellett, miután nem hosszabbított a PSG-nél, ahol amúgy lejárt a szerződése és ingyen igazolhatóvá vált. Azzal együtt döntött a spanyolok mellett, hogy Madridban rosszabbul jár, mintha maradt volna Párizsban. Úgy tudni, hogy bónuszok nélkül évente 15–20 millió euró közötti summát vághat zsebre, míg a PSG-nél a 2022-es szerződéshosszabbítás nyomán évi nettó 32 millió ütötte a markát. Mbappénak az aláírásáért járó bónusza is csökkent: a párizsi 130 millió euró helyett most csekélyke 50 millió euróval volt kénytelen beérni, amikor alákanyarította nevét a madridi kontraktuson. Ám elfogadta a – nekünk legyen mondva: – rosszabb anyagi feltételeket, már csak azért is, mert a kereskedelmi bevételeiből, így mindenekelőtt a 9-es számú mezek eladásából befolyó összegeknek mindössze húsz százaléka illeti meg a spanyol klubot, a többi Mbappéé. Aki persze örömittasan fogalmazott a „beiktatási” ceremóniát követően: „Hihetetlen nap ez a számomra. Gyerekkorom óta arról álmodtam, hogy egyszer a Realban futballozom, és ma itt vagyok. Boldog és büszke vagyok, hogy álmaim klubjához csatlakozhatok” – lelkendezett az X közösségi oldalon Mbappé.

Új csapatánál persze sokat, sőt rengeteget várnak tőle, amihez az alapot megteremtette karrierje eddigi mutatóival: a 2022-es vb gólkirálya a PSG-hez 2017-ben az AS Monacótól szerződött át, francia gólrekorder lett, hatszor nyert bajnoki címet, négyszer Francia Kupát, igaz, a Bajnokok Ligájában viszont nem tudott a csúcsra érni. Ehhez legközelebb 2020-ban járt, amikor a döntőben együttesével alulmaradt a Bayern Münchennel szemben. A francia válogatottal 2018-ban lett világbajnok, négy évvel később pedig vb-ezüstérmes. A nemzeti együttesben 77 találkozón 46-szor volt eredményes, a PSG játékosaként pedig 291 hivatalos meccsén 244 gólt jegyzett.

Miközben Mbappé klubcseréje lett a nyári átigazolások csúcsérdekessége, bennünket, magyarokat nyárelőn a személyi mozgásoknál jobban izgatott válogatottunknak a szereplése az Európa-bajnokságon. A június közepétől egy hónapon át tartó kontinentális tornán nem vallott szégyent a csapat, viszont nem is váltotta meg a világot, sőt, még Európát sem. Csoportjából nem jutott tovább, miután a svájciaktól és a németektől is kikapott, és bár a skótokat legyőzte a Marco Rossi irányította gárda, továbbjutnia négyeséből nem sikerült. A teljesítményét híven tükrözte a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) Eb után kiadott világranglistája is, amelyen a magyar válogatott a június 20-i rangsorhoz képest négy helyet rontott, s a 31. pozícióba csúszott vissza. Jönnek azonban az új feladatok, az újabb sorozatok, s a Rossi-csapat már a Nemzetek Ligájában, s a vb-selejtezős sorozaton feledtetheti nagyszámú hívével a korai Eb-búcsút.

Ugyanakkor a szerényebb németországi szereplés dacára is többek ázsiója nőtt játékosaink közül. Az első angliai idényén túl levő Szoboszlai Dominik, válogatottunk csapatkapitánya például a futballisták értéktőzsdéjén, vagyis a Transfermarkt nemzetközileg elfogadott listáján az élcsoportban maradt. Az FC Liverpool alapemberének tekinthető labdarúgónk a maga becsült 75 millió eurós piaci értékével toronymagasan első a magyar futballisták rangsorában, míg a nemzetközi sorrendben a 31. méghozzá többedmagával, köztük két angliai csapattársával, a szintén középpályás argentin világbajnokkal, Alexis Mac Allisterrel és a kolumbiai csatárral, Luis Díazzal.

Szoboszlai persze nem igazolt tovább sehová, viszont felfigyelhettünk nemzeti csapatunkban több olyan játékosra is, aki iránt a nemzetközi érdeklődés alaposan megnőtt az Eb-t követően, s akadt, aki el is kelt a futballpiacon. Ez történt a támadó erényeket is csillogtató védőnkkel, az elmúlt három szezont kölcsönjátékosként a svájci Servette-nél töltő Bolla Bendegúzzal, aki Bécsbe, a nagy múltú Rapid Wienhez szegődött el, 2027-ig szóló szerződést írva alá az osztrák klubbal.

Válogatottunk „faltörő kosa”, a robusztus csatár Ádám Martin Dél-Koreát, a bajnok Ulszant hagyta maga mögött, s jött vissza az új szezonra Európába, ő Görögországban folytatja pályafutását. Már be is mutatkozott a tripoliszi Aszterasz csapatában, amely a görög bajnokság augusztus közepi nyitófordulójában 1–0-ra nyert az athéni Panathinaikosz vendégeként. Az első számú támadónak igazolt Ádám kiugratása nyomán jött az a szabadrúgás, amelyből a vendég együttes nyertes találata született. A bajnoki rajtot megelőző felkészülési meccsen honfitársunk gólt is szerzett, méghozzá az olasz Bologna kapuját vette be, az ő góljával alakult ki a 3-3-as végeredmény.

Szoboszlai Dominik előző klubcsapata, a német RB Leipzig, amelynek változatlanul biztos pontja a magyar válogatott két oszlopos tagja, a védő Willi Orbán és a kapus Gulácsi Péter, elengedte spanyol irányítóját, Dani Olmót. A friss Európa-bajnok spanyol válogatott egyik hőse gyakorlatilag hazament, merthogy Lipcséből a katalán fővárosba, az FC Barcelonához igazolt. Úgy tudni, hogy Olmóért 55 millió eurót fizetett a Barca, amelyhez a spanyol futballista hatéves szerződést írt alá.  A kiváló középpályás, aki az Eb-n három góljával társ-gólkirály lett, a Barcelona akadémiájáról került tíz évvel ezelőtt a zágrábi Dinamóhoz, majd hat horvátországi esztendő után tette át működése színterét Lipcsébe. Az RB Leipzig színeiben 148 tétmérkőzésen 29 gólt és 34 gólpasszt jegyzett. Nem kétséges, karrierjében újabb lépcsőfokot lépett előre azzal, hogy a katalánok elitalakulatában rúgja tovább a labdát.

Jancsó Kornél

Jan

Megosztom