Sport a kortárs magyar művészetben címmel az EMMI és a MOB Mező Ferenc Bizottsága az idén is megrendezte az Ezüstgerely művészeti pályázatot. Az Ezüstgerely – immár 55 esztendeje – összehangolja és gondozza a sport, valamint a művészetek legfőbb értékeit. Több mint fél évszázada repül ez a nemesfém gerely, amelynek során ezernyi műalkotás született és hirdette a magyar sportolók, illetve a művészek tehetségét.

A sport és a művészetek testvériségét már az ókorban megsejtették az esztétikával foglalkozó gondolkodók. Azóta különböző ideológiák hatására időnként gyengült ez az összefonódás, de a XIX. század vége óta – a modern olimpiák hatására – töretlen a két kulturális terület szoros kapcsolata. Szellemi olimpiai bajnokunk, dr. Mező Ferenc gondolatai a pályázat ars poeticáját is megfogalmazzák: „Sport és szépség. Önkényes fogalomtársítás? Nem hinném. Hiszen a művészek, a szépség ábrázolói évezredek óta veszik mintául a sportot. Az ógörög gyermek naponta meghatottan szemlélte a város főterén Olympia hőseinek márványszobrát és lelkében gyökeret vert a gondolat, hogy egykor majd ő is koszorúval ékesen tér haza Zeusz dicsőséges arénájából. A művészetek és a sport kölcsönhatása volt a testi kultúra magas szintjének legfőbb rugója. Miként a klasszikus világban, ma is gyakorta hatással van a sport a művészetekre. Modern ízlésű szobrok születnek, s az esztétikus mozgások, az üde színek kavalkádja helyet kap a festők vásznán is.”

Azok a kritériumok, melyek a művészetek lényegét adják (pl. arányosság, dinamikusság, eredetiség, élményszerűség stb.) áttételesen mind megtalálhatók a sporttevékenységben is. Ha figyelembe vesszük, hogy a művészet meg a sport alapvetően visszavezethető az ember ősi játékösztönére, akkor adva van köztük az esszenciális közös nevező. Hiszen a művészet illetve a sport a játék két legfontosabb gyakorló tere, ezáltal a személyiség kiterjedésének forrása. Ahogy Schiller fogalmazta: „Az ember csak akkor játszik, amikor a szó teljes értelmében ember, és csak akkor egészen ember, mikor játszik.” Emberségünk záloga és fejlesztésének elemi eszköze tehát a sport valamint a művészetek. Vigyázzunk hát rájuk!

Az évtizedes bevált szokásoknak megfelelően ebben az esztendőben is öt kategóriában írták ki az Ezüstgerely pályázatot: képzőművészet, alkalmazott művészet, irodalom, film, videó és fotó. Magazinunk profiljának megfelelően elsősorban a vizualitást képviselő fotográfiát mutatjuk be. A zsűri, (Bánkúti András, Bohus Zoltán és dr. Szabó Lajos) 408 alkotásból válogatta ki a díjazottakat, illetve a bemutatásra érdemes fotókat. Az Ezüstgerely-díjat Illyés Tibor sorozatai (Asszonyok, Az öröm pillanata, Ritmikusan, Téli Olimpia) nyerték el. Idén nem volt első helyezett. Második helyen végzett Merész Márton: Amazonok és Vékássy Bálint: Árnyékolatlanul című fotográfiája. Örömünkre szolgál, hogy lapunk főszerkesztője, Szaka József szintén második díjas lett Buborékok című kitűnő sorozatával, amelyből azt a felvételét emelték ki, ahol Cseh Lászlót mutatja be egy különleges szemszögből.

Az Ezüstgerely pályázat hazánk legrégebbi művészeti pályázata kétévente mindig nagy érdeklődést vált ki a művészek körében és jelentős értékeket hoz felszínre. Várjuk a folytatást.

Takács Ferenc

Megosztom