Hirdetés

Milliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásért

Google Plus

Rég mögöttünk vannak azok az idők, amikor az élsportot annak legjobbjai is ellenszolgáltatás nélkül, pusztán szerelemből művelték. Profi sport és pénz jó ideje kéz a kézben együtt járnak, a különbség legfeljebb vagy leginkább az, hogy vannak rosszabbul – esetleg alig - fizető sportágak is, pontosabban akadnak olyanok, amelyek kevésbé dotálják klasszisaikat, és léteznek a legkiválóbb képviselőinek nagyon is busás hasznot hozók.

A legjövedelmezőbbnek pillanatnyilag a profi boksz számít, legalább is 2015-ben megdőlt a vonatkozó csúcs a hosszú esztendők után végre tető alá hozott, s világszerte rendkívüli érdeklődés övezte szuperütközet eredményeképpen. Jelesül ez év májusának elején megvalósult az amerikai – s beszédesen Moneymakernek, vagyis Pénzcsinálónak is becézett – Floyd Mayweather és a Fülöp-szigeteki Manny Pacquiao összecsapása, az amúgy az előbbi öklöző sikerével zárult csata pedig a győztesnek 300 millió dolláros bevételt hozott a konyhára, míg a filippínó harcos 160 millióval lett gazdagabb – a díjazásnak, a televíziós közvetítésekből befolyt summáknak, a jegyeladásoknak, s a különböző szponzori és reklámpénzeknek köszönhetően. Ők ketten állnak a legtöbbet kereső sportolók abszolút ranglistájának élén is, a kesztyűs pofonosztókat harmadikként – tegyük hozzá: tőlük jócskán leszakadva – 79,6 millió dollárjával Cristiano Ronaldo, a spanyol királyi futballklub, a Real Madrid portugál csatára követi, akit eddig háromszor választottak meg a világ legjobb labdarúgójának, ennél fogva is játékoskeresménye mellett a szponzori szerződései ugyancsak vaskos milliókat biztosítanak neki. A sorrendre – és a jövedelmekre - a hagyományosan nyárelőn megjelenő szaklap, a sportpénzek piacán is otthonosan mozgó amerikai Forbes magazin összeállításából derül fény, amely az előző év júniusától az idei esztendő júniusáig terjedő időszak bevételei alapján rangsorolja a legjobban fizetett sztársportolókat.

Mayweather, aki 2014-ben a hetedik volt, az utóbbi négy évet tekintve háromszor is az élen végzett, a 300 milliós tétel pedig abszolút rekord, olyannyira, hogy mellette valósággal eltörpül a 2001-től a sportvilág pénzembereinek listáját már-már megingathatatlanul vezető amerikai golfozó, napjainkra azonban egyre hátrébb csúszó Tiger Woods egyéni csúcsbevétele, a 2008-ban általa összeütögetett 125 millió dollár. 

Mit érdemes tudni a Las Vegasban élő profi profittermelőről?  Szakmailag a legfontosabb az, hogy a 38 éves Floyd Mayweather pályafutása során öt súlycsoportban is világbajnok tudott lenni, s eddigi valamennyi – tehát mind a 48 – mérkőzését megnyerte a hivatásosok között, 26-ot KO-val vagy technikai KO-val.  1996. október 11-én debütált a profik táborában egy második menetes kiütéssel. Két évvel később minden idők 10. legfiatalabb világbajnoka lett a maga 21 évével, 9 hónapjával és 7 napjával.  Aztán nemcsak a ringben benyújtott teljesítményeivel növelte hírnevét, hanem folyamatosan növekvő bevételeivel is.  2006-ban még alig 8 millió dollárt gyűjtött a kötelek között, rá egy esztendőre már 25 milliót kóstált a sikeres meccseit követően hozzá befolyt pénzmennyiség. Aztán – persze az adott évben vállalt meccsszámtól is függően – „emelte a tétet”: 2008-ban 30, 2009-ben 25, 2010-ben 65 millió dollárt „ütött össze”. 2011-ben 72, a következő esztendőben 85, 2013-ban 107,5 millió jött neki össze, az idei 300 milliót megelőzően 2014-ben pedig 105 millió dollárral jeleskedett.

Összehasonlításul megemlítendő, hogy az évi csúcskeresők „élmunkása”, Woods dolláros golfproduktuma már 2003-ban és 2004-ben is 100 millióra rúgott, utóbbi évben ennyit keresett a Forma-1 sokáig meghatározó egyénisége, a német Michael Schumacher is. Woods 2005-ben és 2006-ban 105, 2007-ben 113, 2008-ban – a már említett rekordévében - 125, 2009-ben 120, 2010-ben pedig 113 milliót termelt. Mayweather ugyanakkor nem csupán őt homályosította el, hanem a profi boksz korábbi két olyan – szintén amerikai - nehézsúlyú extraklasszisát is, mint Evander Holyfield, aki 1991-ben éves csúcsot döntött 104 millió dollárral, illetve Mike Tyson, aki 1996-ban végzett az élen a kereseti listán 112 millió dolláros bevétellel.

A jelenbe visszaugorva: Mayweather, Pacquiao és Ronaldo után a 2015-ös sorrend negyedikje az argentinok futballsztárja, a négyszeres Aranylabda-birtokos Lionel Messi, aki az FC Barcelona – és a vb-ezüstérmes nemzeti válogatott – üdvöskéjeként 73,8 millió dollárt „rugdosott össze”.

Az egyik „legbőkezűbb”, vagyis a különböző tornákon a legjobban szereplőknek a legtöbbet fizető sport a tenisz, sztárművelői közül a keresetek alapján heten szorítottak helyet maguknak az első százban, a legjobb pozíciót pedig a korábbi évek világelsője, a svájci Roger Federer foglalja el, aki az ötödik 67 milliós jövedelmével.

A tengerentúli profi sportok egyik legnépszerűbbike, az Európában is populáris kosárlabda két reprezentánsa foglalja el a hatodik és a hetedik helyet: az NBA legnagyobb csillagai közé tartozó LeBron James 64,8 milliót, a szintén amerikai Kevin Durant pedig 54,2 millió dollárt mutathat fel.

Párban járnak a golfozók is: legjobbjuk, az amerikai Phil Mickelson 50,8 millióval nyolcadik úgy, hogy maga mögé szorította Woodsot, akinél 50,6 millió dolláros kimutatás szerepel az utóbbi egy év megfelelő rubrikájában.

A tizedik az NBA egy újabb jeles alakja, Kobe Bryant 49,5 millióval, a tojáslabdás harcosok sportja, vagyis a szerte földön egyre népszerűbb amerikai futball pedig először a 11. helyen képviselteti magát, mégpedig az irányítók óriásával, az okkal Big Bennek nevezett Ben Roethlisbergerrel, aki 48,9 millió dolláros szerződés fejében írt alá újabb megállapodást a Pittsburgh Steelers csapatával.

Noha ő sem fért be az első tízbe, az amerikai futball művelői - az élcsapatokat összefogó NFL-ből - összesen 16-an vannak ott a százas mezőnyben, ahol együttesen tíz sportág képviselői kaptak helyet. A legnagyobb létszámban - 27-en - az Egyesült Államokban különösen népszerű baseballosok (MLB) vannak jelen, igaz, a legtöbbet kereső Jon Lester is csupán a 19. a maga 34,1 milliójával. Az MLB és az NFL közé 18 reprezentánsával az NBA férkőzött be. Jelentős tétel az európai futballt űzőké is: Ronaldo és Messi mellett további 13 labdarúgó fért fel a százas lajstromra. 

A profi boksz már említett két kiválóságán kívül a top 100-ba ugyanakkor már csupán egy további kesztyűs legény iratkozott fel: a királykategória, azaz a nehézsúly ukrán kiválósága, a trónjáról évek óta letaszíthatatlan Vlagyimir Klicsko, aki 22,5 milliót „pofozott ki” tavaly nyár óta vívott meccseiből. 

A teniszezők közül heten kerestek annyit, hogy „századosok” lehessenek, Federer mellett a férfi világranglistát vezető szerb Novak Djokovic követelt még helyet magának a közvetlen élmezőnyben, ő a 13. a 48,2 milliójával, a korábbi világelső spanyol Rafael Nadal 32,5 milliója viszont már csak a 22. helyre jó.

A női teniszezők közül az orosz Marija Sarapova a legszorgosabb pénztermelő, mi több, a hölgyek mezőnyében is ő az abszolút első 29,7 millió dollárral, amellyel a 26. a teljes rangsorban. Érdekesség, hogy jövedelmét csak kis mértékben szerezte magával a teniszjátékkal, ez a „dollárszelet” csupán 6,7 millióra rúg, a többit – 23 milliót – szponzorszerződéseinek köszönheti. A női tenisz-világranglista éllovasa, az amerikai Serena Williams, aki a hölgyek kereseti listáján az orosz szépség mögött a második 24,6 millióval, az abszolút rangsorban csak a 47. tud lenni.

A 100-ban amúgy hét teniszező található, a golfozók hatan vannak, az autóversenyzők is fél tucatnyian, utóbbiak között négyen a Forma-1-es gyorsasági vb mezőnyének tagjai.  A kvartettből a britek kétszeres világbajnoka, Lewis Hamilton 39 millió dollárral a 15., a spanyolok kétszeres vb-győztese, Fernando Alonso 35,5 millióval a 17., a németek négyszeres világbajnoka, Sebastian Vettel 33 milliójával a 21., míg az egyszeres világbajnok finn Kimi Raikkönen 27 millióval a 32.  A százas lajstromban szerepel még egy krikettes - az indiai Mahendra Singh Dhoni 31 millióval a 23. -, s egyetlen atléta: az olimpiai és világbajnok Usain Bolt, a jamaikaiak szélvész gyorsaságú futója, aki 21 millió dollárral a 73. helyet tudta megcsípni.

Összességében nemcsak az amerikai profi sportok, hanem maguk az amerikai sportolók is dominálnak a százas listán, amelyen az Egyesült Államokat 62-en reprezentálják.  Árnyalja azonban a képet, hogy a legjobb 25-ben viszont tizennégyen vannak olyanok, akik nem amerikaiak. A „százak” együttesen 3,2 milliárd dollárt kerestek a tavaly júniustól idén júniusig tartó 12 hónap alatt, ami az előző hasonló időszakhoz képest 17 százalékos növekedést jelent. Vagyis az inflációt messze meghaladó arányban nőtt a legjobb (-an fizetett) sportolók jövedelme. 

Mondhatnánk, megéri szuperprofi versenyzőnek lenni. És persze - de ez már a jövő klasszisainak szóló megjegyzés: - nem árt tudni megfelelő, a tudást kellőképpen dotáló sportágat is választani hozzá…

Jancsó Kornél

Képek

Milliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásértMilliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásértMilliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásértMilliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásértMilliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásértMilliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásértMilliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásértMilliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásértMilliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásértMilliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásértMilliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásértMilliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásértMilliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásértMilliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásértMilliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásértMilliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásértMilliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásértMilliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásértMilliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásért

Google Plus

Galéria

Milliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásért
 • Milliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásért
 • Milliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásért
 • Milliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásért
 • Milliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásért
 • Milliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásért
 • Milliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásért
 • Milliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásért
 • Milliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásért
 • Milliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásért
 • Milliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásért
 • Milliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásért
 • Milliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásért
 • Milliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásért
 • Milliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásért
 • Milliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásért
 • Milliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásért
 • Milliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásért
 • Milliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásért
 • Milliárdok ütésért, rúgásért, dobásért, száguldásért

Hirdetés