Piastri első győzelme

Kettős győzelmet aratott a McLaren a Hungaroringen – Oscar Piastri, Lando Norris sorrendben értek célba a versenyzői. A mogyoródi versenypályán ezúttal is teltház volt: négy nap alatt összesen 310 ezer ember kísérte figyelemmel a helyszínen az eseményeket.

Hogy mi a közös Damon Hillben, Fernando Alonsóban, Jenson Buttonban, Heikki Kovalainenben, Esteban Oconban és Oscar Piastriban? Az, hogy mindannyian a mogyoródi Formula 1-es versenypályán szerezték meg pályafutásuk első világbajnoki futamgyőzelmét. Márpedig az elsőt sohasem feledi az ember…

„Nagyon-nagyon különleges nap ez – mondta Piastri a győzelme után. – Ez az a nap, amelyről gyerekként álmodtam, és ott állni a dobogó legfelső fokán a McLarennel, ez egyszerűen hihetetlen! Még akkor is, ha kicsit komplikált volt a verseny vége, úgy érzem, jó pozícióba hoztuk magunkat, és kontroll alatt tartottuk a versenyt. Köszönöm az egész csapatnak, hogy ilyen nagyszerű autóval versenyezhetek, ez tényleg elképesztő élmény.”

Érdekesen alakult egyébként ez az első győzelem, Piastri finoman fogalmazott, amikor azt mondta, hogy komplikált volt. Lando Norris a pole-ból rajtolt, ám valami gondja támadt a gázpedállal. A rajt sem úgy sikerült, ahogy tervezte, így Oscar Piastri és Max Verstappen is megelőzte, igaz, utóbbi a Red Bull kérésére visszaadta a pozíciót.

A hajrában némi meglepetésre Norrist hívták ki hamarabb kerékcserére (Hamilton ellen akartak így védekezni), ami azt is magával hozta, hogy Piastri két körrel később csak mögé tudott visszajönni. Közben a csapat jelezte Norrisnak, hogy szeretnék, ha visszaállna a sorrend. Idegőrlő körök következtek – legalábbis Piastri számára biztosan –, végül azonban Norris csak engedelmeskedett a csapat kérésének, és három körrel a leintés előtt elengedte Piastrit.
A fiatal pilóta a körülmények ellenére nyilván hihetetlenül büszkén emelte magasba a herendi trófeát – az első győzelmi serlegét, ami ráadásul gyönyörű!

A dobogó harmadik fokára Lewis Hamilton állhatott fel – aki pályafutása során kétszázadik alkalommal pezsgőzhetett a pódiumon. Utoljára a Hungaroring főépületének pódiumán, hiszen a paddock-épületet és a főlelátót a verseny után elkezdték lebontani. Mint ismeretes, a versenypálya felújítása több lépésben zajlik: az idei futamra elkészült az új főbejárat, 19 méterrel szélesebb lett a paddock-terület, és megnőtt a főlelátó mögötti terület is, valamint szerkezetkész a pálya alatt futó két alagút.
A második körben elbontják a főépületet és főlelátót, és elkezdődik az új, 365 napon át üzemelő, minden igényt kielégítő komplexum kialakítása. A felújítás 2026-ban fejeződik be – akkor lesz a pálya (amely megszakítás nélkül Monza mögött a második leghosszabb ideje szerepel a versenynaptárban) éppen negyvenéves.

A nemzetközi promóterrel kötött, 2032-ig érvényes szerződésben szerepel, hogy közben zavartalanul meg kell rendezni a Magyar Nagydíjat minden évben – ez az idén maradéktalanul meg is valósult. Stefano Domenicali, a Formula One Group vezérigazgatója Gulyás Gergely és Szijjártó Péter miniszterekkel is egyeztetett, és elmondta: a nálunk tapasztalható elkötelezettség azt jelzi, hogy Magyarország megfelelő hely arra, hogy a Formula 1 itt tovább tudjon fejlődni – és a Hungaroring egy nagyon fontos régiót fed le, ahol nagy az érdeklődés a sportág iránt. Hozzátette: nagyon elégedett azzal, ami eddig történt a Hungaroringen, és ami a következő év végéig történni fog.

F1-vizit az ötkarika jegyében

A Magyar Nagydíj utáni héten Párizsban elkezdődött a XXXIII. nyári olimpia, az oda készülő sportolóknak már csak egy-két óra „szabadidő” jutott a Magyar Nagydíj előtt, de ami volt, azt többen is a Hungaroringen töltötték. Szombaton Ecseki Nándor tanította trükkökre Zhou Guanyut, vasárnap Póta Georgina párosozott Cunoda Jukival, az ellenfél pedig az 1979-es világbajnok csapatból Jónyer István és Gergely Gábor volt.

Péntek délután pedig érkezett két további F1-fan, a vívó világbajnok Szűcs Luca, és az öttusában világbajnoki ezüstérmes Gulyás Michelle. Előbbi Hamilton sikeréért szorított, utóbbi akkora Ferrari-drukker, hogy már-már ikonikussá vált a piros baseball-sapka, amiben az utolsó tusát teljesíti. Vasárnapra megérkezett a kézilabdázók képviseletében Lékai Máté és Imre Bence – mindketten élvezték a pezsgést, ami az F1 világát körbeveszi.

Nyilván mindez szoros összefüggésben áll azzal, hogy a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, a kétszeres olimpiai bajnok Gyulay Zsolt egyben a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is – az ő meghívását elfogadva érkeztek a Ringre a párizsi olimpikonok, akik egyrészt az F1-ről, másrészt az ötkarikás játékokról is tudnak szót váltani az elnökkel.

Megosztom