Radikális változásokat hozhat a 3D nyomtatás területén az idei év. A covid járvány miatt újra kellett szervezni az életünket, rákényszerített, hogy újragondoljunk korábban alapvetésnek tekintett dolgokat, és a felmerülő problémák innovatív megoldásokat igényeltek.

Red black 3D printer printing blue logo symbol on metal diamond plate future technology modern concept background

Valószínűleg ez is az oka, hogy a 3D-s nyomtatás fénysebességgel fejlődött az elmúlt évben. A lélegeztetőgéptől az ffp3-as maszkon át az ellátási nehézségek miatt hiányzó, de hirtelen szükségessé vált gép- és eszközalkatrészek előállításáig számtalan területen igazolódott be a 3D-s nyomtatás hétköznapi felhasználhatósága. A széleskörű elterjedés együtt járt az árak csökkenésével is; egy 3D-s nyomtató megvásárlása ugyan még hatszámjegyű beruházás, de már havi néhányezer forintért is lehet bérelni ilyen gépet otthonra. Persze az igazi kihívás a nyomtatandó tárgyak megtervezése, de ebben segítségünkre vannak az internetre feltöltött kész tervek, amelyek már sokszázezres nagyságrendben hozzáférhetőek. A 3D-s nyomtatás költséghatékonyságára jó példa, hogy a Csillagok háborúja sorozatból ismert Millennium Falcon űrhajó LEGO-modelljének a kinyomtatása kábé négyezer forintból megoldható.

De nézzük meg, mi is a 3D-ben történő nyomtatás folyamata. Először is meg kell tervezni a nyomtatandó tárgyat egy megfelelő szoftverrel. Ha kész a terv, azt konvertálni kell a szükséges formátumra, hogy a rendelkezésünkre álljon a nyomtató számára szükséges tervrajz, az úgynevezett blueprint. Miután feltöltöttük a nyomtatóba a fájlt, kiválasztjuk a nyomtatáshoz szükséges anyagot, az úgynevezett filamentet, amelyből hatalmas szín- és anyagválaszték áll rendelkezésre, és máris indulhat a nyomtatás. A nyomtató rétegenként kinyomtatja a megtervezett tárgyat, legyen az egy építőkocka, egy új visszapillantó tükör, vagy éppen egy beültetésre váró szívbillentyű.

Egy holland házaspár alig pár hete költözött be a 3D nyomtatási technikával készült, 94m2-es házába, de azt hozzá kell tennünk, hogy a nyomtatónak közel akkorának kellett lennie, mint a háznak, szóval háznyomtatással otthon még nem érdemes kísérletezni.

Megosztom