Életmentő vizsgálatok

Én kifejezetten óvatos, mondhatni félős vagyok, hiszen annyi olyan embert láttam már, akik a halál közelében voltak, avagy meg is haltak valamilyen betegségben. Fiatalok, nem csak idősek. A többségük azt gondolta, amit mindenki, hogy „vele ez nem történhet meg”. Én meg azt gondolom, hogy de, bárkivel megtörténhet, és igenis fontos tenni ellene.

Hazánkban az összes halálozás fele fele szív- és érrendszeri betegség, negyede valamilyen rosszindulatú daganat miatt következik be. Kiemelkedően sokan halnak meg stroke-ban, a daganatok közül a tüdő-, a vastagbél-, az emlő- és a prosztatarák szedi a legtöbb áldozatot. Ezek többségét akár időben is fel lehetett volna fedezni, és akkor talán nem lett volna késő megkezdeni a kezelést.

A szűrővizsgálatok fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Manapság nem divat betegnek lenni, főleg nem egészségesen orvoshoz járkálni. Pedig nagyon is kellene, sokan vannak ugyanis olyanok, akik látszólag egészségesek, vagy annak gondolják magukat, holott a szervezetükben már jelen van egy potenciálisan halálos kór.

A szűrővizsgálatok épp ezeket kutatják: céljuk, hogy a betegségeket még idejében felfedezzük, amik a célzott terápiával jó eséllyel gyógyíthatók. A terheléses EKG és a szív ultrahang már a tünetek megjelenése előtt jelzik a szív- és érrendszeri betegségeket. A pajzsmirigy alul vagy túlműködése, a cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, a PCOS, a prosztata egyes betegségei, a máj, az epe, a vese, a hasnyálmirigy kóros működése, a férfi és női hormonzavarok, a meddőség, a menstruációs zavarok, a trombózisra való fokozott hajlam mind diagnosztizálható laborvizsgálatokkal.

Életkoronkénti ajánlott szűrővizsgálatok:

  • 21 éves kortól: nőknek évente méhnyakrák szűrés
  • 45 éves kortól: nőknek mammográfia, a férfiaknak prosztatavizsgálat
  • 50 éves kortól: vastagbélszűrés kétévente, családban lévő daganatos betegség esetén évente

Életkortól függetlenül ajánlott: fogászati-, bőrgyógyászati- és tüdőszűrés

Megosztom