Hirdetés

Az Örök Város visszavár

Google Plus

Nápolyt látni és meghalni – hallottuk már nem egyszer a szállóigét. Na de mit mondjunk akkor, amikor Rómát, az Örök Várost keressük fel, merthogy az élmények miatt itt is „halálközeli” állapotba kerülhet a veretes történelmi múltat ismerő ember az építészeti-kulturális-művészeti csodák regimentjét látván...

Róma „végzetesen” gazdag gyönyörű szemkápráztató nevezetességekben. A magától értetődő tavaszi-nyári-őszi túrák egyike helyett januári kirándulást szerveztünk meg magunknak, most pedig jó szívvel, buzdítás gyanánt ajánljuk másoknak is: akár télidőben is érdemes kiruccanni Olaszország fővárosába, avagy a históriai múlt felől közelítve: a hajdani Római Birodalom központjába.

A Budapest és Róma közötti távolságot manapság a legcélszerűbb repülővel leküzdeni, mi is ezt tettük egy kies pénteki napon, hogy egy hosszú hétvégét eltöltsünk a Citta Eternában, ahogy errefelé becézik Itália legnagyobb és leggazdagabb múltú, két és fél ezer évnél is idősebb települését, amelyet ma legalább két és fél millióan laknak. A fővárosba mintegy beleékelve létezik a Vatikán, a római katolikus egyház centruma, a pápa székhelye, amelyet a bedekkerek előszeretettel minősítenek úgy is, hogy a világ legkisebb független állama.

Már csak racionális okból is úgy választottuk meg a három éjszakát magába foglaló szálláshelyünket, hogy nagyon közel legyünk a Vatikánhoz.  Kézenfekvőnek tűnt, s így is tettünk, hogy az első napon a Szent Péter székesegyházat tekintettük meg, azt a helyet, amely a katolikusok első számú szentélye. A templomot Szent Péter apostol sírja fölé húzták fel, s több mint egy évszázadnyi munkával 1667-re készültek el vele teljesen. Pontosan a sír felett van a székesegyház főoltára, amelyen csakis a pápa misézhet. A hely szelleme megigézi a látogatót, a bazilikában egyszerűen lenyűgözőek a monumentális magasságok, magával ragadó a gazdag belső tér, a képek, a festmények, a szobrok, a Pieta és a többi csoda... 

A székesegyház előtt alakították ki annak idején a százezer ember befogadására alkalmas Szent Péter teret, amelynek szinte minden pontjáról jól látható a bazilika egyik különleges éke, a Michelangelo tervezte, négy óriási pillér tartotta, a főoltár fölé emelt, s 120 méter magasságban tündöklő kupola. Megszámoltam: 551 lépcsőfok vezet fel a tetőre, s bizony másnap érzi az ember a lábában, hogy hol járt… Az izomláz ellenére persze nagyon is megéri az „égbe menetel”. Fent csodálatos kilátás tárul a térre és a Vatikán kertjére. Ott jártunkkor parádés idő volt, 15 fokos januári nap, egyértelművé téve, hogy az év elején is érdemes felkeresni a mindig gyönyörű és örökké szép Rómát és Vatikánvárost egyaránt.

A történelmi belvárosban maradva a Tiberis, mai nevén a Tevere partján először az Angyalvárhoz indultunk, amely engem különösképpen megfogott. A filmekből, könyvekből is jól ismert Castel Sant’ Angelo tulajdonképpen egy síremlék, méghozzá Hadrianus császáré, amely a középkorban már Róma erődjének számított, s egyik különlegessége, hogy a 13. században titkos alagúttal összekötötték a Vatikánnal. Nem alkalmi ötlet vezérelte létrehozóit: a rejtett úttal lehetővé vált, hogy a pápa nagy veszély esetén bármikor menedéket keressen az Angyalvárban. Nevét a legenda egy arkangyalhoz, Szent Mihályhoz kapcsolja, akinek közbenjárására ért véget a hatodik század végén pusztító pestisjárvány. A vár államosítása után előbb börtönként, majd kaszárnyaként is működött, 1933 óta pedig múzeum, amelyben a római császárok temetkező fülkéi is fellelhetők.

A túra részeként sort kerítettünk a Piazza Navona körbebarangolására. Az egykori római aréna helyén épült teret három szökőkút is díszíti, a nyüzsgő életet élő helyen kávéházak és éttermek zökkentik ki az embert a históriai merengésből és rántják vissza  a hétköznapi valóságba: bizony séta közben megéhezik és meg is szomjazik az ember – és családja -, úgyhogy betértünk az egyik különösképpen csalogató vendéglőbe, ahol igazán finomakat lehet enni.

A Piazza után a Spanyol lépcső következett, majd a Pantheont útba ejtve Róma leghíresebb szökőkutja, a Trevi várt ránk – hogy a következő napi programról is meséljek. A Róma egyik legelegánsabb közterének számító Piazza di Spagnát – elnevezése onnan ered, hogy itt volt annak idején a Szentszék spanyol nagykövetének rezidenciája - a Spanyol lépcső köti össze a magaslat tetején álló Trinita dei Monti templommal. Európa leghosszabb és legszélesebb kültéri lépcsőjéről itt és most annyit, hogy a rómaiak kedvelt találkahelye, 138 lépcsőfokból áll, és valóban lenyűgöző alkotás.

De mit mondjunk akkor a Pantheonról, ahová innen vitt tovább az utunk? Kétezer éve létezik, a korabeli Rómában ismert és kedvelt valamennyi istenség együttes tiszteletére épült, az ókori építészet egyik legjelentősebb darabjaként.  Neve nemzetközivé, és fogalommá vált, hiszen világszerte panteonnak nevezik azokat az épületeket, ahová a kiemelkedő személyiségeket eltemetik. 

Az „összes istenek temploma” után az összes római szökőkútjához, a Fontana di Trevihez ballagtunk. A 18. században épült barokk szökőkút három út találkozásánál született meg, innen – a Triviumból – ered az elnevezés.  A monda szerint, ha valaki a vizébe pénzérmét dob,  még biztosan visszatér Rómába. Egy vagy három érmét kell jobb kézzel a bal váll fölött a vízbe hajítani, napi átlagban mintegy 3000 eurónyit dobnak a kútba az odalátogatók. Az éjjel kihalászott pénzt jótékony célra, rászoruló rómaiak megsegítésére fordítják. Mi, a feleségemmel, Ancsával legutóbb 1994-ben jártunk itt, a római vizes vébé alkalmával, akkor a kútnál alig voltak, most viszont mozdulni sem lehetett a tömegtől. Ez tán manapság a legfelkapottabb hely Rómában... Persze, mi is és most is dobtunk pénzt a kútba, merthogy újból vissza fogunk térni.

A második napi kirándulás kiemelt programpontjaként néztük meg a Piazza Veneziát, az Emanuel-emlékművet, egyik oldalon a Capitoliumot, a másikon a Forum Romanumot, hogy aztán a Colosseumot vegyük célba. A Capitoliumba - ahol a Rómát i.e. 753-ban megalapító ikrek, Romulus és Remus, s az őket a legenda szerint felnevelő anyafarkas szobra látható - nem mentünk be, a szabad ég alatti másolatát viszont megnéztük, s mondhatom: meglepően kicsi a Róma jelképének számító bronzszobrocska. 

Az egységes Olaszország első királyának, II. Vittorio Emanuelnek tisztelgő, fehér márványból készült impozáns emlékműnek írógép formája van, s torzó jellege ellenére lenyűgöző az egykor legalább ötvenezer embert befogadni képes Colosseum is, melyet a Forum Romanumon keresztül közelítettünk meg.  Az ókori amfiteátrumban többnyire élet-halál harcot vívó gladiátorok küzdelmei, a legkülönbözőbb állatviadalok kaptak helyet, de még hajócsatákat is rendeztek benne, mivel a küzdőteret el tudták árasztani vízzel.

Ez a túránk már teljes családi részvétellel zajlott, merthogy vasárnapra megérkezett és csatlakozott hozzánk nagyobbik fiunk, Dávid is, akivel megismételtük a teljes – az iPhone szerint 31 ezer lépésből álló - nyitónapi programunkat. A „pluszt” a Colosseum utáni „Igazság-keresés” jelentette, de hamar ráleltünk a Bocca della Veritára, vagyis az Igazság szájára. Az antik korból fennmaradt faragott kőkorong  egy folyóisten arca, akinek a szája helyén lyuk tátong. Ide az ember bedughatja a kezét, és a legenda szerint – ha az illető hazudós - a fej leharapja a végtagot. Jelentem: mindannyiunk keze épségben megmaradt...

A vasárnap a kultúra egy sajátos szegmense, a sport jegyében telt: főképpen kisebbik fiunk, Olivér kedvéért megtekintettük az olasz futballbajnokság egyik legnagyobb rangadóját az AS Roma és a torinói vendégegyüttes, a Juventus között. Az esti meccset a Juve nyerte 2-1-re, ami Olivér nagy örömére szolgált, mivel kedvence Cristiano Ronaldo, aki ráadásul még gólt is szerzett. Ráadásul megúsztunk minden kellemetlenséget, netán balhét, amit az válthatott volna ki, hogy kisfiúnk a vendégek szurkolói sálját viselte a nyakában a római szurkolótábor kellős közepén, de szerencsére nem az ultrák társaságában...

kép és szöveg: Szaka József

Képek

Az Örök Város visszavárAz Örök Város visszavárAz Örök Város visszavárAz Örök Város visszavárAz Örök Város visszavárAz Örök Város visszavárAz Örök Város visszavárAz Örök Város visszavárAz Örök Város visszavárAz Örök Város visszavár

Google Plus

Galéria

Az Örök Város visszavár
  • Az Örök Város visszavár
  • Az Örök Város visszavár
  • Az Örök Város visszavár
  • Az Örök Város visszavár
  • Az Örök Város visszavár
  • Az Örök Város visszavár
  • Az Örök Város visszavár
  • Az Örök Város visszavár
  • Az Örök Város visszavár
  • Az Örök Város visszavár

Hirdetés