Hirdetés

Karácsony a világ nagyvárosaiban

Google Plus

Ünnepi díszbe öltözött utcák, fényárban úszó házak, bőségesen terített asztalok, ajándékozó szívek. A karácsony minden földrészen ugyanazt jelenti: a keresztény világ legnagyobb ünnepét, Jézus Krisztus születését. Ilyenkor bőkezűbbek, adakozóbbak vagyunk, egyszersmind igyekszünk megfelelni a fogyasztói igényeknek. Összeállításunkban kitekintést nyújtunk a világ nagyvárosainak karácsonyi hangulatára.

Bécs

Ausztriában a gyerekek Christkindre, vagyis a gyermek Jézusra várakozásban tekintenek a karácsony elé. A város lüktetőere a bécsi Városháza, a Rathaus, ahol már november második hetétől beindul a Christkindlmarkt nevet viselő vásár, amit évről évre nagy előszeretettel keresnek fel a magyarok is. A hamisítatlan karácsonyi hangulathoz éppúgy hozzátartoznak a cukrászati különlegességek, mint az ajándéktárgyak, a kozmetikai szerek, a képző- és iparművészeti alkotások. Kultúrinyenceknek ajánlott a Bécs szívében található Freyung tér, ahol a kézműves vásár keretében kulturális programok, karácsonyi misztériumjátékok is várják a nézelődőket. Királyi pompával várja a látogatókat a schönbrunni kastély előtt megrendezett karácsonyi vásár, ahol az osztrák kézművestermékek mellett hagyományos ajándékokat is árulnak.

London

A derék angoloknál a protestáns hagyományoknak megfelelően a karácsony puritánabb jelleget ölt, mint másutt. Az angol gyerekek Father Christmast, azaz karácsonyapót várják. A brit mesék szerint a télapó a kéményen keresztül érkezik a kandallóba, az ajándékokat a kandallópárkányra akasztott hosszúszárú zokniban rejti el. A gyerekek levelet írnak neki, amit bedobnak a kandallóba, és a télapó a felszálló füstből olvassa ki a kívánságaikat. Londonban a Trafalgar Square számít a karácsonyi ünnepségek ütőerének. Itt állítják fel a legnagyobb karácsonyfájukat, méghozzá norvég segédlettel. A fát minden alkalommal Oslo küldi a brit fővárosba, ezzel is kifejezve hálájukat a második világháborús segítségért. Igazán december 25-e számít jeles napnak, aznap délben mondja el szokásos ünnepi beszédét a királynő. A karácsonyi ebéd fő fogása a gesztenyével töltött pulyka, míg zárófogásként karácsonyi pudingot fogyasztanak. A britek számára korántsem annyira családias jellegű az ünnep, sokan ilyenkor egzotikus úticélokat választanak.

Berlin

Bécs és Brüsszel mellett talán Berlin az az európai metropolis, amelyik a legmeghittebb hangulatot varázsolja karácsony köré. Szinte nincs olyan szeglete a városnak, ahol ne tartanának karácsonyi vásárt. A Kurfürstendammtól a Potsdamer Platzig mikroégők díszitik a fákat, fényesőben úsznak a középületek. Felékszerezett fenyőágak, színes lampionok, a képeslapokról visszaköszönő mézeskalácsházak, alkalmi fogadónak berendezett faépítmények díszitik a várost. Az egykori Kelet- Berlin kultikus központjától, az Alexanderplatztól a múzeumszigeten át a Brandenburgi kapuig hamisítatlan vásárhangulat uralkodik városszerte.

A tizenkilencedik században Németországból terjedt el a karácsonyfa-állítás hagyománya. Így nem csoda, hogy Berlin szimbolikus terén, a Brandenburgi kapunál állítják fel évről évre a város legmagasabb fenyőfáját. A város fő épületeit pedig fény és zenejátékok teszik varázslatossá.

Párizs

A szerelmek, a romantikus szívek városa karácsonykor is mindenképpen megér egy misét. Nem véletlen, hogy Párizs különösen kedvelt célpont mind az európai, mind a tengerentúli turisták számára. Ha másért nem, hát a szemet gyönyörködtető látványért, a január végéig tartó díszkivilágításért. Maradandó élmény várja a látogatókat a Boulevard Haussmann híres nagyáruházaiban. A kirakatok évről évre más mesetémát dolgoznak fel. A Lafayette áruház homlokzata és kupolája fénycsipkébe öltözik csakúgy, mint a város nevezetes épületei, műemlékei. Az Eiffel-torony szikrázóan kék fényárban úszik, húsz-harminc méter magas karácsonyfák díszelegnek a Concorde téren, a Notre Dame, a Diadalív, a Városháza előtt. Szabadtéri jégpályák fogadják a gyerekeket és a felnőtteket az Hotel de Ville-lel (Városháza) szemközt és a Montparnasse pályaudvarral szemben. A város számos pontján karácsonyi vásárokat is rendeznek, amelyek közül a legszínpompásabbak a Champs-Elysées-n, a Montmartre-on találhatók. Kihagyhatatlan célpont gyerekes családok számára a Disneyland és az Asterix park.

Róma

Az örök város minden szempontból a karácsony szentségének, az ünnep valódi jelentésének szakrális helye. A világ minden tájáról hívők tízezrei zarándokolnak a Szent Péter térre, hogy megcsodálják a Vatikán karácsonyfáját, a betlehemi jászolt, hogy együtt imádkozzanak az éjféli szentmisén, és másnap meghallgassák a pápa urbi et orbi áldását. A római karácsony világi arca is kihagyhatatlan, Európa városai közül itt a legfényesebb az ünnep. Szinte nincs olyan kirakat, műemlék, középület, amit ne borítanának lámpások, angyalka, pillangó, betlehemi csillag formájú égők. Tavaly például Itália egységének százötvenedik évfordulóján zöld-fehér-piros fénysávok vezettek a Leonardo da Vinci repülőtérről Róma irányába. Az Angyalvár előtti zsibongó vásáron hömpölyög a tömeg, akárcsak a Corso központi sétálóutcáján. Fényfüggönyben úszik a Spanyol lépcső, a Colosseum, a Via Veneto, lépten- nyomon betlehemes játékokat rendeznek.

Moszkva

Az orosz fővárosban a hagyomány és a nyugati szokások érdekes egyvelegét tapasztalni. 1992-ben engedélyezték újra a vallási ünnepeket. A pravoszláv templomok, kolostorok városában görögkeleti ünnepnek számít a karácsony. A Julianus-naptár szerint január 7-ére esik, negyvennapos böjt előzi meg, és tizenkét fogásos vacsora követi a tizenkét apostol tiszteletére. A moszkvaiak közül sokan visszatértek ehhez a tradícióhoz. A nemvallásosak szilveszterkor ajándékozzák meg egymást a Jolkának nevezett újévi fa alatt.

Már novembertől fényárban úszik a Vörös tér, a Vaszilij Blazsennij székesegyház, több mint kétszáz karácsonyi bazár nyílik, a köztéri fenyőket színes díszek és fényeső ékesíti. A moszkvaiak szívesen időznek a Gorkij park jégpályáján, vagy éppen vodkát és pezsgőt isznak a Vörös tér gigantikus méretű fenyőfája alatt.  

New York

A Nagy Alma a világ fővárosának fényében, eleganciájában, pompájában tündököl. Annak ellenére így van ez, hogy az Egyesült Államokban a november végi hálaadás ünnepe kissé elhomályosítja a karácsony jelentőségét. A szenteste nem számít családi ünnepnek, Santa Claus huszonötödikén érkezik a gyerekekhez a kandalló párkányára lógatott zoknikba téve az ajándékokat. A New York-i karácsonyok ékköve a Rockefeller Centernél felállított 25 méter magas karácsonyfa, amelynek fényeit harmincezer energiatakarékos izzó adja. N.Y. legszebb karácsonyi látványossága aranyszínben pompázik, a csúcsán Swarowski-gyémánt csillog. A gyertyagyújtás ceremóniáját minden évben közvetíti a televízió, hálaadó énekek, gospelek hangoznak fel hírességek tolmácsolásában. Az ünnepi látnivalók centruma Manhattan, a Central Parknál lovaskocsik sorakoznak a karácsonyi sétakocsikázáshoz, a jégpályán korcsolyázók suhannak, arany angyalszobrok szegélyezik az utakat, hópehely formájú díszgömbök ékesítik a kirakatokat, a Fifth Avenue-n hömpölyög a tömeg.

Rio de Janeiro

Furcsa, vidám, őrült kavalkád a karácsony a brazil metropolisban, a csodálatos városnak is becézett Rio de Janeiróban. Az itt élők nem hazudtolják meg önmagukat, az élet számukra egy végtelen fiesta. Mindamellett sokan ma is híven őrzik az ünnepi hagyományokat gyertyagyújtással, éjféli misével. Az adventtől újévig terjedő időszakban mindennap rendeznek tűzijátékokat, koncerteket. Sajátos látványt nyújtanak a gyakran harminc fok feletti hőmérsékletben a friss virágokkal díszített műfenyőfák, a prémes kabátot viselő Papa Noelek, azaz Mikulások, a műhóval fedett karácsonyi bódék, a villogó díszek, égők, Jézus-szobrok. A riói karácsonyok igazi látványossága az úszó karácsonyfa, amely mintegy nyolcvan méter magas, közel ötszáz tonnát nyom, több millió égő dísziti. A Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, évente százezres tömegeket vonz, a fényjátéka az évszakok váltakozását mutatja be.

Sydney

Ausztráliában nem lehet hagyományos értelemben vett karácsonyról beszélni. Decemberben kitör a nyár, a negyvenfokos melegben mindenki a tengerparton vagy a saját medencéjében időzik. Nem csoda hát, hogy a Mikulás szörfön érkezik, a karácsonyfa Christmas Bush, azaz karácsonybokor névre hallgat errefelé, amely egy őshonos növény. A világ más nagyvárosaihoz hasonlóan Sydney is pazar díszkivilágításban úszik, a legnagyobb fát a Martin Place előtt állítják, a Városháza falát pedig a szivárvány színeiben pompázó fényfestés borítja. Az otthonokban mellőzik a karácsonyi díszeket, az ajándékozási szokások is sokkal szerényebbek, mint másutt. A meghitt családi összejövetelek helyett inkább társasági élet zajlik, aminek szerves része a templomi mise karácsony első napján, utána meg partikra hívják meg egymást.

Tokió

Japánban a hatvanas években az amerikai jelenlétnek köszönhetően kezdett elterjedni a karácsony megünneplése. A lakosság egy százaléka keresztény, így a japánok többsége nemigen tud mit kezdeni Jézus születésével, az angyalkákkal. Náluk az űjév számít nagy ünnepnek, amikor tíz napra bezárnak a gyárak, a hivatalok, az iskolák. A karácsony a felkelő nap országában az évzáró vigasságokkal egybemosódó kereskedelmi ünnep. Amolyan elő Valentin-nap, amikor a szerelmesek megajándékozzák egymást, a barátok partikat adnak. Mécsesek, díszek helyett a plüssmackók iránt mutatkozik nagy kereslet. Ettől függetlenül Tokió látképe karácsonykor is lenyűgöző. A város terein hatalmas karácsonyfákat állítanak, a forgalmas utcákat színes, csillogó fényfüzérek borítják. És az európai szokáshoz híven Mikulás, Santa Kurosu is megérkezik a gyerekekhez.

Peking    

A karácsony egyre nagyobb népszerűségnek örvend az ateista országnak számító Kínában is. Különösen igaz ez a legnagyobb városokra, Pekingre, Sanghajra, Kantonra. A fiatalok számára karácsony a szórakozás, a barátkozás, a shoppingolás ideje. A többcsillagos szállodákban szentestén gálaműsorral egybekötött partikat szerveznek. Peking világhíres sétálóutcáján, a Wangfujingon tömegek tolonganak, az üzletek, a plázák december 24-én egész napos nyitvatartással üzemelnek. Az árengedmények miatt egyre divatossabbá válik szentestén shoppingolni, bárokban, szórakozóhelyeken tölteni az éjszakát. A Tienanmen tér aranyló fényárba öltözik, és hatalmas, díszes fenyőfák állnak Peking tizenegy keresztény temploma előtt, amelyek közül a Dongtang, azaz a Keleti-székesegyház a leglátogatottabb.

Szentgyörgyi Rita

Képek

Karácsony a világ nagyvárosaibanKarácsony a világ nagyvárosaibanKarácsony a világ nagyvárosaibanKarácsony a világ nagyvárosaibanKarácsony a világ nagyvárosaibanKarácsony a világ nagyvárosaibanKarácsony a világ nagyvárosaibanKarácsony a világ nagyvárosaibanKarácsony a világ nagyvárosaibanKarácsony a világ nagyvárosaibanKarácsony a világ nagyvárosaibanKarácsony a világ nagyvárosaibanKarácsony a világ nagyvárosaiban

Google Plus

Galéria

Karácsony a világ nagyvárosaiban
 • Karácsony a világ nagyvárosaiban
 • Karácsony a világ nagyvárosaiban
 • Karácsony a világ nagyvárosaiban
 • Karácsony a világ nagyvárosaiban
 • Karácsony a világ nagyvárosaiban
 • Karácsony a világ nagyvárosaiban
 • Karácsony a világ nagyvárosaiban
 • Karácsony a világ nagyvárosaiban
 • Karácsony a világ nagyvárosaiban
 • Karácsony a világ nagyvárosaiban
 • Karácsony a világ nagyvárosaiban
 • Karácsony a világ nagyvárosaiban
 • Karácsony a világ nagyvárosaiban

Hirdetés