Érdekes épületek

Az emberi fantázia, humor, kreativitás egyedi megnyilvánulásainak is lehetne nevezni a világ különböző tájain felbukkanó építészeti csodákat, extrém épületeket. A modern architektúra „vadhajtásai” az izgalmas dizájnok, bátor formai megoldások miatt éppúgy képezik szórakoztatás, meghökkentés, mint csodálat, elismerés tárgyát. Egy biztos: senkit nem hagynak hidegen. A világ legérdekesebb épületeiből mutatunk be néhányat.

Deformált Ház Hotel, Sopot

Görbe háznak is nevezik az első látásra „táncoló” épületet, amely minden bizonnyal mosolyt csal a szemlélő arcára. A Gdansk közeli Sopot városának történelmi negyedében található bevásárló- és szórakoztatóközpont Lengyelország egyik legvonzóbb és leghíresebb turistaattrakciója. 2004-es átadása óta a legtöbbet fotózott épületek listájára került fel.  A Crooked House tervezője Szotynscy Zaleski lengyel építész, akit Jan Marcin Shanster és Per Oskar Dahlberg meseillusztrációi ihlettek a 4000 négyzetméter területű ház megtervezésére. A kívülről derékszög nélküli idomokkal bíró „játékház” belső terei éppoly izgalmasak, mint a látszatra minden építészeti előírásnak ellentmondó szerkezete: labirintusszerű folyosókat, virtuális utazásra invitáló játéktermeket rejt.

Forgó felhőkarcoló, Dubai

A dinamikus építészet irányzathoz tartozik a világ első öko-felhőkarcolója. A 68 szintes épület 313 méter magas épület irodáknak, egy hatcsillagos hotelnek, valamint öt luxusvillának ad otthont. Egy különleges mechanizmusnak köszönhetően minden egyes szint elforgatható 360 fokkal, tetszés szerinti irányban. A teljes fordulatot egy emelet másfél óra alatt teszi meg.  Az építészeti különlegesség egyúttal ökotorony is, amely több energiát termel, mint amennyit felhasznál. Ezáltal öt azonos méretű épület igényeit is képes kielégíteni.  A lakások tetején és falán napelemek találhatók, az egyes szintek alatt szélturbinákat helyeztek el. A Forgó felhőkarcoló tervezője egy izraeli-firenzei építész, David Fisher, aki a Leonardo da Vinci okos fürdőszobákkal szerzett magának hírnevet. A World Trade Center ikertornyainak szerkezetét tervező Leslie Robertsonnal közösen álmodták meg ezt az egyedülálló projektet.

Hallgimur temploma, Reykjavik

Az Izland tájai elöntő bazalt lávafolyamhoz hasonlít Reykjavik népszerű látványossága, a Hallgimur evangélikus templom. A város szimbólumává lett épületet Gudjon Samuelsson tervezte az expresszionizmushoz közel álló stílusban. A templom kilátótoronyként is szolgál, lift visz fel a tetejére, ahonnan pazar kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre. A Hallgimur a maga 74, 5 méterével a legmagasabb épület Izlandon. Nevét az egyházi énekeiről ismert evangélikus lelkész, izlandi költőről kapta. A templom építése 38 évig tartott, az építési munkálatok 1948-ban kezdődtek és 1986-ban fejeződtek be. Értékét az is növeli az izlandiak szemében, hogy a város egyik legismertebb jelképe előtt található Leif Eriksson, viking felfedező szobra. Az Egyesült Államok ajándéka volt az Izland parlament fennállásának 1000. évfordulója alkalmából. 

Ideális palota, Hauterives, Franciaország

Európa egyik legfurcsább épülete, a Palais Idéal a vizionárius építészet korai és kiemelkedő példája. Egy egyszerű ember munkáját dicséri, egy Ferdinand Cheval nevű francia postásét, akinek a felesége segített álma megvalósulásában. A Cheval házaspár 33 év alatt húzta fel ezt a 19. századi palotát.  A legenda szerint a vidéki postás egyik levélkihordó útján megbotlott egy kőben, felvette, és hirtelen az az ötlete támadt, hogy olyan palotát épít, amelyet a természet által létrehozott alakzatok díszítenek. Napi munkája során elkezdte összeszedni a neki tetsző formájú köveket és kavicsokat. A végeredmény egy 10 méter magas, 26 méter hosszú, 8 méter széles építmény lett, amely mégis hatalmasnak látszik.

Városi könyvtár, Kansas City, Missouri

Kevés könyvtárról mondható el a világon, hogy falait kívül – belül könyvek díszítik. A Kansas Városi Közkönyvtár ezek közé tartozik. Óriási könyvespolcot idéző kirívó, látványos épületegyüttesnek hat Kansas érdekessége. A bibliotéka homlokzata úgy néz ki, mint egy hatalmas könyvespolc, tele könyvekkel. Az amerikai város vezetősége nem annyira építészeti, mint inkább pedagógiai, művelődési célzattal szeretett volna hatni a lakosokra. Amikor 2004-ben felhúzták az épületet, felmérést végeztek arról, hogy milyen irodalmi művek voltak hatással a településre. Így kerültek a klasszikusat imitáló óriáskötetek a könyvtár egyik szárnyának a homlokzatára, köztük a Huckleberry Finn kalandjai, a 22-es csapdája, A Gyűrűk ura, a Ne bántsátok a feketerigót.

Kőház, Guimaraes, Portugália

A Frédi és Béni kultikus rajzfilmsorozat kőkorszaki világát idézi az észak- portugáliai, mesekunyhóra emlékeztető sziklaház. A Fafe közelében, egy szeles domb tetején álló ház évtizedekig nyaralóként működött, mostanában inkább turistaattrakció. Egyes internetes híresztelésekkel ellentétben nem funkcionál múzeumként, de így is sokan keresik fel a megkapó látványosságot.  A Casa do Ponedo 1972-től ’74-ig épült négy sziklatömb felhasználásával, amelyek az alapot, a falakat és a mennyezet nagy részét alkotják. Annak ellenére, hogy a sziklaépület körül szélgenerátor terep létesült, a házban nincs áram, van viszont kőbe vájt medence és kandalló. 

Nautilus ház – kagylóház, Mexikóváros

A földrengésbiztos bioépítészet különleges példánya a 2006-ban Mexikóvárosban épült Nautilus-ház. A mélytengeri nautilus kagyló ihlette pszichedelikus építményt az organikus építészet gyöngyszemeként tartják már számon a közép-amerikai államban. Tervezője a neves mexikói építész, Javier Senosiain, akit egy kétgyerekes család többek között apokaliptikus félelmei miatt kért fel egy kagyló alakú ház tervezésére. A Nautilus házat Jules Verne Nemo kapitány című regénye ihlette, hiszen a kapitány tengeralattjárója is kagylóhoz hasonlít. A ház szerkezete előre elkészített vas vázból készült, amire a betonréteget kézzel hordták fel. Minden szintet úgy alakítottak ki, hogy harmonizáljon az alapötlettel. 

Nemzeti Színház, Peking

A modern építészet elképesztő csodái között található a Nagy Nemzeti Színház Pekingben. A 2008-as olimpiára való készülődés jegyében megújult városban a helyi építészek mellett számos, a tengerentúlról meghívott sztárépítész tette le a kézjegyét lenyűgözőbbnél lenyűgözőbb épületek formájában. Ezek közé tartozik Paul Andreau francia építész alkotása, a nemes egyszerűséggel tojásnak becézett Nagy Nemzeti Színház. 2007-ben adták át a Tiltott Város közelében található létesítményt, amely egyszerre 6500 látogatót tud fogadni 200 ezer négyzetméteres területén. A hatalmas, vízen lebegő ufóra hasonlító épület főként üvegből és titániumból készült.

Szentgyörgyi Rita

Megosztom