Hirdetés

Legfontosabb vagyontárgyunk az otthonunk

Google Plus

Életünk legmagasabb értékű vagyontárgya az otthonunk, így fontos, hogy megfelelő védelemmel lássuk el. Sokszor azt gondoljuk, hogy ingatlanunk a megfelelően van biztosítva, de a káreseteknél kiderül a valóság. Gyakran az idő felfalja a biztonságérzetünket . – Szekeres Csabával, a Generali Biztosító senior prémium tanácsadójával beszélgettünk.

Egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok, megnövekedett tűzkockázati veszélyek jellemzik a magyar piacot. Mennyire reális ettől félnünk a mindennapokban?

Az időjárás mindig is kiszámíthatatlan volt és ez az idei évben sem volt másképp. Megnézve az idei kárkifizetési számokat a magyar biztosítási piacon, több mint 4,1 milliárd forint kárt fizettek a biztosítók a viharkárokra a május 1. és augusztus 31. közötti időszakban, derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) statisztikájából. Rátekintve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adataira, láthatjuk, hogy átlagosan 700 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat havonta, vagyis átlagban, óránként keletkezett lakástűz az otthonokban.

A vihar és tűzkárok mellett milyen károkra lehet a leginkább számítani?

Fontos látni, hogy sok féle kár jelentkezhet egy családi házban vagy egy társasházi lakásban egyaránt. A saját tapasztalataim szerint a vezetékes vízkárok (csőtörés kár) a leggyakoribb káresemények egyike, valamint az ehhez kapcsolódó következménykárok. Számolnunk kell a következménykárokkal. Egy csőtörésnél például az elfolyt víz kiszámlázása is több tízezer forintos tétel lehet, amely egy kiegészítő biztosítás megléte esetén ugyanúgy kifizet a biztosító.

Miért érdemes 2-3 évente átnézni a lakásbiztosításunkat saját magunk vagy egy szakértő segítségével?

Az előbb említett következménykárok rendezése sok esetben a kiegészítő biztosítások meglététől függenek. Teljesen más az ügyfélélmény, amikor mindent kifizet a biztosító egy káresemény kapcsán. Ezek a kiegészítő biztosítások az elmúlt 5 évben jelentek meg, így érdemes lehet átnézni a meglévő lakásbiztosításhoz elérhető kiegészítőket, mire is lehet szükségünk.

Az elmúlt 3 évben jelentősen megdrágultak az ingatlanok. Egy lakásbiztosításra milyen hatást eredményez az áremelkedés?

Ez komoly feladatot ad az ügyfelek és a biztosítási tanácsadók számára is, hiszen az áremelkedéssel, az alulbiztosítottság, mint veszélyfaktor, megjelent a piacon. Minden lakásbiztosításban az épületérték fel van tüntetve, ami azt jelenti, hogy a biztosító maximum ennyit fizet egy totálkár esetén. Fontos tudni, hogy ez a kalkulált újraépítési értéke az ingatlannak. Átlagos kalkuláció alapján, egy jelenlegi 100 négyzetméter nagyságú ingatlan felépítése, minimum 30 millió forintba kerül, de a ház típusától függően ez akár 40-45 millió forint is lehet.

Egyre több a passzív ház és okosház napjainkban. Milyen extra kockázatok jelentkeznek ezzel a piacon?

A napelemek vagy hőszivattyúk biztosítása egyre inkább egy valós piaci igény, hiszen sok új ház ezen elemekkel együtt épül fel. Ezen kívül azt tapasztalom a csőtörések esetében, hogy élnek az ügyfelek a műszeres bemérés lehetőségével, hogy a lehető legkisebb területen kelljen a javításokkal kapcsolatos munkákat elvégezni. Ez egy passzív háznál kritikus, hiszen egy eltört cső megkeresése sokszor nagyobb feladat, mint annak kicserélése. A Smart Home megoldások elterjedésével a biztosítók bővítették a kockázati köreiket: például a szenzorok és termosztátok töréskárai egy új biztosítási elem a piacon.

Képek

Legfontosabb vagyontárgyunk az otthonunkLegfontosabb vagyontárgyunk az otthonunkLegfontosabb vagyontárgyunk az otthonunk

Google Plus

Galéria

Legfontosabb vagyontárgyunk az otthonunk
  • Legfontosabb vagyontárgyunk az otthonunk
  • Legfontosabb vagyontárgyunk az otthonunk
  • Legfontosabb vagyontárgyunk az otthonunk

Hirdetés