Hirdetés

Sziget 2016

Google Plus

Idén – a régi időket idézve – újra szerdától szerdáig tart a Sziget, azonban ugyanúgy Mínusz egy és Nulladik nappal felvezetve az öt teljes fesztiválnapot, mint az előző pár évben.  Bár tavaly csúcsra járatták a hangulatot, idén a szervezők megpróbálják még magasabbra tenni a lécet. A nagy érdeklődésre számító eseményen még nagyobb hangsúlyt helyeznek a környezettudatosságra, a higiéniára, a látványra és a szolgáltatások minőségére.  Kezdés augusztus 10-én.

Ebben az évben is Mínusz egyedik nappal indul a Nagyszínpad programja, benne Marky Ramone 40 Years of Punk Rock címmel ünnepli a műfaj évfordulóját, majd a friss lemezével érkező Skunk Anansie, és a nagy fesztiválkedvenc, a Die Antwoord is színpadra lép a nyitónapon. A Nulladik nap szupersztárja Rihanna lesz. Aznap először a Punnany Massif lép színre, aki csak 4 fesztiválfellépést vállalt idén, majd utánuk sorban Jake Bugg és a Parov Stelar zenél. De ott lesz még a Fesztiválköztársaság “központi rendezvényhelyszínén” Manu Chao a La Ventura produkcióval, a Muse, David Guetta, SIA és az End Show porondmestere, Hardwell. Fellép továbbá a Sigur Rós, Noel Gallagher zenekarával, a Bastille, John Newman, a Last Shadow Puppets, a Bring Me The Horizon, a SUM 41, a Kaiser Chiefs, a The Lumineers, a Quimby, a Years&Years és a Parkway Drive, de itt mutatkozhat majd be a Nagy-Szín-Pad! tehetségkutató verseny győztese is.

Az A38 megasátrában eddig ismert nevek: Rico & Sticks # Opgezwolletotnu, MØ, Naughty Boy, Movits!, Travis Scott, Datsik, DJ Sliink, Jain, Kovacs. K.I.Z., Unkle live, Boys Noize, Molotov, Kodaline, Róisín Murphy, Excision, Oscar and the Wolf, Brains, Carnage, Block Party, Wilkinson live, Tourist, The Neighbourhood, CHVRCHES, M83, Dillon Francis, Aurora, Fidlar, Jess Glynne, Bullet for My Valentine és a Crystal Castles.

A Világzenei Színpad is izgalmas fellépőkkel várja a közönséget. A Nulladik nap három produkciót is kínál: a korábbi Grammy-jelölt Buika, az indiai szülők gyermekeként San Franciscóban született Rupa Marya, valamint Ilaria Graziano és Francesco Forni duója. A „rendes” napokon pedig jön a szerb Goran Bregovic az elmaradhatatlan Wedding and a Funeral Band élén, a román Fanfare Ciocarlia, a tavaly újjászületett Värttinä, a Leningrad, Rachid Taha, az olasz Baro Drom Orkestar, Django Lassi, Aziza Brahim, Dudu Tassa & The Kuwaitis, a The Džambo Aguševi Orchestra, a Les Hurlements d’Leo, Enzo Avitabile & Bottari és a Scorribanda, a Mau Mau, a Yiddish Twist Orchestra, a Systema Solar, az LA-33, La Dame Blanche, a Soviet Suprem, a Kultur Shock, a Malasañers, a Hackney Colliery Band, a PASO, a Cimbaliband, és a Lajkó Félix feat. Óperentzia és a Psycho Mutants.

A főszervező elmondta, hogy az előzetes visszajelzések szerint akkora az érdeklődés a Sziget iránt, hogy teltházra készülnek. “Az ötnapos bérletek már hetekkel ezelőtt elfogytak, a hétnapos belépőknek pedig már majdnem a háromnegyede gazdára talált. “Fontos megemlíteni, hogy már a fellépők bejelentése előtt nagyon jól fogytak a jegyek, tehát egyre inkább sikerül elérnünk azt, amit csak a legjelentősebb és legsikeresebb fesztiváloknál lehet tapasztalni a világban, hogy – bár természetesen fontos a zenei felhozatal – elsősorban a feeling, a csak ezeken a rendezvényeken átélhető különleges hangulat számít, vagyis a látogatók jelentős része már a Szigetre akar jönni, és nem bizonyos koncertekre” – mondja a Sziget-főnök. Az “egyedi feeling” már a kezdetektől fogva a Sziget védjegye volt, benne változatos zenei felhozatallal, zenén túli programkavalkáddal, minőségi szolgáltatásokkal és egyedi látványvilággal. Mostanra azonban ez a siker legfőbb garanciája is a hihetetlen mennyiségű fesztivált kínáló világpiacon.

A látványvilággal kapcsolatban Gerendai elmondta, hogy az Art Of Freedom pályázatára idén kétszáznál is több pályamunka érkezett a világ minden pontjáról dizájnerektől, képzőművészektől, fényszobrászoktól vagy éppen lelkes „amatőröktől”, hogy legvadabb elképzeléseik a fesztivál idejére testet öltsenek. Hatalmas űrkomp, világító PET- palack sárkány, óriás szobrok, különleges világítás, – idén is majd’ száz köztéri installációval találkozhatunk a Fesztiválköztársaság különböző szegleteiben, hiszen a Sziget a „vizuális összevisszaságtól”, az apró rejtett vagy éppen monumentális szépségektől válik a mi szigetünkké, ahol egy-egy koncert között szürreális tájakra tévedhetünk, mesebeli felhőkön pihenhetünk, míg nappal némely művészeti alkotásnak mi is részesei lehetünk. 

A Sziget idén lényegesen többet fordít a környezettudatos fesztiválozásra és a szemléletformáló kommunikációra. A szervezők a kezdetektől fontosnak tartják a fenntartható szórakozást, idén hangsúlyosabb akciókkal és felhívásokkal segítenek a látogatók körében is népszerűsíteni a környezettudatosságot. Az újrahasznosítástól a tudatos vásárlásig, a szelektív gyűjtéstől a zöldenergia felhasználásig számos fontos területen tudnak jó példákkal segíteni és aktív közreműködésre serkenteni egy ilyen rendezvény keretein belül. De ezentúl idén már kitiltják a kereskedők kelléktárából a műanyag zacskókat. Helyettük komposztálható és újrahasznosított eszközöket vezetnek be a büfék jelentős részében és a szemétgyűjtő edények mellett nagyszámú csikkgyűjtőt helyeznek el szerte a rendezvényen. Az újrahasznosítás gondolatához és a Szabadság Szigetének humanitárius szellemiségéhez kapcsolódik a szervezők tavaly indított kampánya, melynek sikere és a probléma megoldatlansága miatt idén ismét úgy döntöttek, kérik a fesztiválozókat, hogy az általuk már nem használt kempingeszközöket, sátrakat, takarókat, matracokat gyűjtsék össze azoknak az Európába igyekvő menekülteknek, akik olykor kénytelenek a szabad ég alatt meghúzódni.

Minden fesztivál egyik Achilles-sarka a higiénia. Ezért bár a Szigeten eddig is jobbnak számított a helyzet a konkurenseknél, most még tovább fejlesztik a WC és zuhany blokkokat, és a takarítók számát is növelik. Nem csupán arra törekszenek, hogy a nagyobb érdeklődést követve több legyen mindenből, de a belbecs és a külcsín, azaz a komfortfokozat növelése és az esztétikus látvány is fontos kritérium az idei fejlesztésekkel kapcsolatban. 

A Sziget vendéglátásának változatossága ma már nem kérdés, kínálata egyedülálló nemzetközi mércével mérve is, s híre van annak, hogy a minőségi vendéglátásra egyre nagyobb az igény és a törekvés. Így lehet az, hogy immár külföldről is érkeznek vendéglátósok, mint például Szlovákia legjobb éttermének, a Fou Zoo-nak a fesztiválokra dedikált kitelepülése, a FoodStock. Persze lesz minden, mint eddig: a hamburgertől a pizzán át a legjobb és legizgalmasabb FoodTruck őrületekig, a magyar háztáji termékkülönlegességektől a különböző nemzetek étkéig.

Megújítják a Sziget Fesztiválköztársaság irányítórendszerét is, hogy polgárai átláthatóbb, egyértelműbb és kezelhetőbb kommunikáció segítségével találjanak utat a helyszínek kavalkádjában.

Képek

Sziget 2016Sziget 2016Sziget 2016Sziget 2016Sziget 2016Sziget 2016Sziget 2016Sziget 2016Sziget 2016Sziget 2016Sziget 2016Sziget 2016

Google Plus

Galéria

Sziget 2016
 • Sziget 2016
 • Sziget 2016
 • Sziget 2016
 • Sziget 2016
 • Sziget 2016
 • Sziget 2016
 • Sziget 2016
 • Sziget 2016
 • Sziget 2016
 • Sziget 2016
 • Sziget 2016
 • Sziget 2016

Hirdetés