Hirdetés

Egy kis plusz a Fővárosi Vízművektől

Google Plus

A nyár, a kánikula közeledtével előtérbe kerülnek „vízügyeink”. Akár azért, mert nyaralni készülünk, és szeretnénk minél egyszerűbben intézni az ügyeinket, akár azért, mert itt a locsolási szezon és jó lenne minél takarékosabban elérni, hogy a mi kertünk még a szomszédénál is zöldebb legyen.

Mobillal mobilan

Ma már szinte el sem tudjuk képzelni, hogy volt idő, amikor még nem voltak mobiltelefonok. Napjainkat át- meg átszövik a mobilszolgáltatások- és alkalmazások: híreket olvasunk, ételt rendelünk, útvonalat tervezünk, e-mailezünk, családi fotókat tárolunk a gyakran mindössze tenyérnyi kütyükön. Miért éppen a közszolgáltatásokkal kapcsolatos ügyintézés maradna ki a sorból? Így gondolják ezt a Fővárosi Vízműveknél is, amely a közműszolgáltatók közül elsőként csatlakozott az Otthon+ alkalmazáshoz. Ez miért jó nekünk? Az okostelefonokra ((Androidra és IOS-re) ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével egyszerűen, gyorsan és főként bárhonnan, akár a vízóra aknájában állva is megadhatjuk aktuális fogyasztási adatainkat. De az Otthon+ még ennél is többet tud! Lefényképezhetjük a mérők számlálóját, visszakereshetjük a korábban leolvasott mérőállásokat, vagy akár üzenetet is küldhetünk a Fővárosi Vízműveknek. Sőt, még értesítést is kapunk a diktálási időszak közeledtéről. A feladatunk már csak annyi, hogy a Google Play vagy az App Store áruházban kikeressük az alkalmazást, és máris egy újabb lépést tettünk hétköznapi ügyeink kényelmesebb és gyorsabb intézése irányába. A sikeres regisztrációt követően olyan fontos, ám valljuk be, ritkán fejben tartott adatokat érünk el, mint az utolsó három rögzített mérőállás, a következő diktálási időszak kezdete, a mérőcseréért felelős személy vagy szervezet és a mérő hitelesítésének éve. Ezeket a rendszer naponta frissíti, így biztosak lehetünk benne, hogy mindig az éppen aktuális adatokat látjuk.

További információk és részletes letöltési útmutató a www.vizmuvek.hu oldalon.

Locsolómérővel gazdaságosan

Egy szépen gondozott kert ápolása a nyári, száraz időszakban sok vizet igényel. Nem mindegy azonban mikor, mennyit és hogyan locsolunk. A kerttulajdonosok vízfogyasztása a nyári hónapokban általában jelentősen megnő, de hogy pontosan mennyivel fogy több víz a locsolás miatt, azt ma még csak kevesen kísérik figyelemmel. Pedig egy egyszerű eszköz lehetőséget ad ennek mérésére.

A locsolási vízmérő gazdaságosabbá és tudatosabbá teszi az öntözést. Használatával könnyedén figyelemmel kísérhetjük, hogy egy-egy öntözés során mennyi vizet használunk el, így pontosan mérhetővé válik a napi, heti, havi vízfogyasztás locsolásra fordított része. Nem mellékes az sem, hogy ha locsolási vízmérőt szereltetünk fel, az év bármely időszakában locsolásra elhasznált vízmennyiség után a két közüzemi díj közül csak a vízdíjat kell megfizetnünk.

Egy kis odafigyeléssel, gondoskodással könnyen elérhetjük, hogy ne (mindig) a szomszéd kertje legyen zöldebb!

Az ápolt kert és a környezet- és pénztárcakímélő víztakarékosság nem feltétlenül áll egymással ellentétben. Néhány egyszerű és igazán könnyen betartható szabállyal biztosak lehetünk benne, hogy a szép kert látványát nem homályosítja el semmi. 

  • Locsoljunk minden nap reggel 6 és 7 óra között, illetve az esti órákban! A felhasznált víz ilyenkor a kisebb mértékű párolgás miatt hatékonyabban szívódik fel a talajba.
  • Zárjuk el rendesen a csapot, hogy a slag ne csöpögjön tovább!
  • Használjunk víz- és energiatakarékos öntözőrendszert!
  • Télen mindig víztelenítsük a csapokat és az öntözőrendszert, így elkerülhetőek a fagyás okozta sérülések.
  • Szeles napokon ne locsoljunk, mert a szél elszórja a vízcseppeket!
  • Locsolási vízmérővel tegyük még kiszámíthatóbbá vízfogyasztásunkat!

További hasznos információk a www.vizmuvek.hu oldalon.

Képek

Egy kis plusz a Fővárosi VízművektőlEgy kis plusz a Fővárosi Vízművektől

Google Plus

Galéria

Egy kis plusz a Fővárosi Vízművektől
  • Egy kis plusz a Fővárosi Vízművektől
  • Egy kis plusz a Fővárosi Vízművektől

Hirdetés