Architect – Várhelyi Tibor

Az építészet gyakorlatilag egyidős az emberiséggel, az ősemberek már barlangjaikban is elkezdték lakókörnyezetük átalakítását, majd elindult a különféle házak építésének máig tartó korszaka. A cél, a praktikus dolgok, érdekességek, ügyek számba vétele – szakértő segítségével. Mi Várhelyi Tibor építészmérnököt, építészt és tervezőt, a Consolum Architects Kft. tulajdonosát hívtuk és hívjuk a folytatásban is segítségül. A 2018-ban alapított, prosperáló építőipari céget irányító szakember a nyitóanyagot azzal vezette fel, hogy ő leginkább kivitelezéssel foglalkozó építészmérnöknek tartja magát, aki cirka 22 éve benne van az építőiparban.

– Cégünk alapfilozófiája úgy hangzik, hogy nagyra szeretnénk nőni, meg sok házat tervezni és építeni, viszont részemről ott van a másik oldal is, amiért a magazin felkérésére igent mondtam: én nagyon szeretem másoknak megtanítani, hogy mire vigyázzon. Tehát a buktatókat, a tényeket, a tévhiteket szeretem kivesézni, belemenni abba, hogy valójában tényleg úgy van-e, ahogy mondják. Illetve van olyan projekt is, hogy azokat a tapasztalatokat, amiket megszereztünk, próbáljuk átadni más építész kollégáknak.

– Induló gondolatnak tekinthetjük azt, hogy mióta ember van és házban él, azóta van építészet is…

– Ez az egyik legősibb szakma. Tízezer évvel ezelőtt már házakat építettünk, ötezer éve elkezdtünk földet művelni, kultúránk is formálódott, egyre nagyobb épületeket, toronyházakat hoztunk létre Persze leginkább azt kell látni: ahogy haladunk előre a korral, az épületeink egyre bonyolultabbak, s mind magasabb követelményeket támasztunk velük szemben.

– Ez is lehet a rovattémákat keresve az egyik kibeszélendő terület, de a sorozat nem csupán one-man-show.

– Bizony nem! Olyan érdekes embereket is jó lenne megszólaltatni, akiknek van mondanivalójuk, és saját vállalkozásukat tudják bemutatni. Seregnyi olyan szolgáltató van, aki kitalált nagyszerű dolgokat, csak éppen az emberekhez nem mindig jut el, vagy nem úgy, ahogy kéne.

– Mi a helyzet az építőipari fejlesztésekkel?

– Ezeket is érdemes bemutatni, ahogyan a mostani olyan aktuáltémákat, mint hogy mennyiért lehet normális minőségben házat építeni. Vagy ott van az épületenergetika, lehet és megéri beszélni a fűtési rendszerekről, mennyezeti fűtésről, vagy éppen a napelemekről.

– Egyre többen gondolkodnak okosotthonokban…

– …és nagyon félre vannak tájékoztatva az emberek. Rengeteg könnyűszerkezetes házgyártó van, aki szeretne megjelenni és amúgy elfogadható a termékük, de a magyar köztudatban teljesen más az, ami az emberek fejében van a könnyűszerkezetről, mint amit az valójában tud. Sok könnyűszerkezet-gyártó nem úgy hirdet, s nem úgy akar megjelenni az interneten, mint aki a legjobb gyártó, hanem a legolcsóbb árra próbál törekedni, és utána, amikor az építtető, eljut a megrendelésig, és befizeti az előleget, elkezdenek jönni a meglepetésösszegek… Viszont van több olyan gyártó, aki etikus, és érdemes bemutatni.

– A sorozat keretében tehát hétköznapi praktikus kérdések, ügyek is taglalhatók, s hasznos tanácsok, problematikus részterületek egyaránt szóba kerülhetnek.

 – Lehet téma éppenséggel a globális felmelegedés és az épületek kialakításának hatásai.  Itt arról célszerű beszélni, hogy egyre melegebbek lesznek a nyarak, valamilyen szinten a telek is, és lassan nem a fűtést kell tervezni az épületeknél, hanem azt, hogy miképpen tudjuk megvédeni egy nyári túlmelegedéstől a helyet, ahol lakunk. Lassan nincs tél Magyarországon, az épülettervezésnél ezt már most is érdemes figyelembe venni, még ha ez egyelőre nem is a jelen problémája.

Megosztom