Mielőtt telket veszel

Magazinunk előző, tavaszi számában a készülő magyar építészeti törvényről beszélgettünk Várhelyi Tibor építészmérnökkel, akivel ezúttal alapvetően a telekvásárlással kapcsolatos gondokat, megfontolásokat tekintettük át.

A mérnök, aki a Consolum Architects Kft. tulajdonosa, előrebocsátotta, hogy az emberek – magánszemély vagy cég, mindegy – amikor építési telket vásárolnak, sokszor nem tudják, hogy mit is vettek…

„Elég bonyolult itthon a jogszabályi környezet, és amikor megveszel egy telket, nem lehetsz biztos abban, hogy amit te elgondoltál, azt meg lehet-e csinálni. Például ha építési tilalom vonatkozik rá, vagy éppen valamilyen közmű átmegy a telkeden, alatta, fölötte, ami megszabja, hogy mit, hova, hogyan építkezhetsz rá. Lehetnek akár olyan problémák, hogy szennyezett a talaj, vagy nem építési övezetben van, s át kell minősíteni, szóval sok gond felmerülhet…”

A problémamegoldásnak, a bajok csökkentésének szándékával és persze az ehhez szükséges megfelelő tudás birtokában vágott neki az egyik új munkairányának Várhelyi Tibor cége.

„2020-ban létrehoztunk egy szolgáltatást Mielőtt Telket Veszel elnevezéssel, melynek keretében magánembereknek vizsgáljuk meg a telkét, konkrétan még vásárlás előtt. Tehát ha valaki vesz egy telket, mi odamegyünk – néhány százezer forintos tétel ez -, megvizsgáljuk és elmondjuk, hogy milyen kockázatokat találtunk, mit rejt a telek, s ezen az alapon tudja az illető meghozni a döntését. Azt szűrjük ki, mi nem stimmel…” – így a szakember, az érdeklődők figyelmébe ajánlva az eladotelek.net oldalukat.

Egyszersmind hangsúlyozta, hogy tevékenységüket ipari szegmensre is kiterjesztették.

„Már futnak az első projektek a preplan.studio oldalon – mondta. – Amit itt kínálunk: üzleti és ipari épületek telekátvilágítása, projekttervezés és projektmenedzsment.”

 „Nem olyan régen kezdtük el a nagyvállalati környezetet is bevonni a célterületek körébe – folytatta a mérnök. – Most az látszik, hogy a magánlakás-építések nagyon megálltak, érdekes módon a telekvásárlások esetében mi nem tapasztaltuk. Gyakorlatilag minden héten kapunk megrendelést ilyen átvizsgálásra, s azt kezdtük el megnézni, hogy nagyvállalati környezetre, nagyberuházásokra hogyan tudjuk adaptálni tudásunkat, tapasztalatainkat. Nyilván ide más jellegű vizsgálatok kellenek, merthogy ipari teleknél általában nem az a kérdés, hogy milyen jogszabálynak nem felel meg, hanem hogy melyik jogszabályt lehet megváltoztatni és milyen úton-módon. Van, amelyiket nyilván nem lehet, de van olyan, hogy mondjuk egy helyi építési szabályzatot ilyen nagyberuházási keretek között lehet módosítani. Itt már pl. közműkapacitásokat is vizsgálunk, nem elég, hogy látjuk, hogy ott megy egy húsz kilovoltos városi elektromos gerincvezeték, hanem azt is megnézzük ilyenkor, hogy arról az adott kábelről a szolgáltató tud-e megfelelő mennyiségű áramot adni ahhoz, hogy az a majdani ipartelep tudjon üzemelni. Vagy ha nem, akkor annak milyen várható költségei vannak.”

Végeznek költségelemzést, beruházási struktúrákat építenek, ha kell…

„Versenyeztetünk tervezőket, kivitelezőket, gyakorlatilag projektmenedzsmenti irányba tud elmenni a dolog, de a lényeg: az ügyfelet tudjuk úgy megtámogatni, még mielőtt meghozná esetleg a döntését, hogy teljesen képbe kerüljön, s abszolút megalapozottan vágjon bele az üzletbe. Arra számítunk, hogy érkeznek a nagy külföldi beruházások és az ehhez köthető kisebb gyártók is települnek az országba, mi ezeket a gyártókat tudjuk segíteni a telekkeresésben, a megfelelő helyszín kiválasztásában. Igazából abban vagyunk jók, hogy ha megvan az adott helyszín, arról mindent feltárunk, gyakorlatilag kinyomozunk, elejét véve annak, hogy pórul járjon a telket vásárolni akaró ügyfelünk” – mondta magazinunknak az építészmérnök.

Megosztom