Határtalan energia

Berényi Mariann elképesztő energiája és szakmai alázata sok fiatal számára lehet követendő példa.

Mariann Budapesten született, már tinédzserként is szerette a különös kihívásokat, 16 évesen beszippantotta az ejtőernyőzés. Fiatalon megtalálta élete párját, családot alapítottak, a Közgazdasági Egyetemet már gyermekek mellett végezte. Első munkahelye a KOGÉPTERV volt, ahol a közel 1000 mérnök között a 8 közgazdász és közülük a pár női kollega egyike volt. Majd férjével számtalan területen vállalkoztak a tüzeléstechnikától a könyvelő irodáig. Ekkor már tudta, hogy az ő szívügye a számok és a könyvek lesznek, 20 évig könyvvizsgáló céget vezetett. Változatosság gyanánt megtapasztalta a másik oldalt is: a NAV-nál az ő feladata volt az összes társasági adóbevallás elemzése. Amikor ezután a SALDO-nál dolgozott adótanácsadóként, már kereste, mire specializálódhatna. Közben folyamatosan képezte magát, megszerezte az okleveles adószakértő képesítést.

A transzferár lett a befutó, mely a kapcsolt vállalkozásoknak érdekes, hogyan képzik az áraikat. A főbb tudnivalókat a hazai jogszabályok mellett az OECD transzferár irányelvei szabályozzák, de nagyon nem mindegy, hogy az érintett vállalkozások hogy áraznak, alkalmazott áraik megfelelnek-e a szokásos piaci árnak, adóalapjukat megfelelően korrigálták-e, adott esetben adóalapjukat megnövelték-e és mindezt profi módon támasztották-e alá a transzferár nyilvántartásaikban, mert ha az nem védhető a hatóság előtt, komoly büntetési tételek lehetnek. Mariannék ennek szakértői.

Mariann jelenlegi cégét, az Altamix Kft.-t 10 éve alapította. Egy fantasztikus szakmai csapat dolgozik mellette, ő maga pedig folyamatosan tart előadásokat, képzéseket, ír cikkeket a transzferár témához kapcsolódóan. Az adóhatóság transzferár fórumának állandó tagja, 2015-ben elsők között írt könyvet hazánkban a témáról, a Transzferárról könnyedén címmel. Visszatérő és hosszú távú elégedett ügyfelei vannak, jellemzően olyan közepes vállalkozások, akiknek az árbevétele fél és 15 milliárd forint között mozog.  

„Rengeteg tervem van még a jövőre mind munka, mind hobbi fronton. A gyermekeim felnőttek, sikeresek, boldog házasságban és családban élnek, így én most még inkább kiélhetem a szabadságvágyamat, pl. újra visszatért az életembe a repülés (igaz, nem én vezetem a gépet, de imádom).”

Molnár Judit
Fotó: Mónáth Éva
Smink: Beki Andrea

Megosztom