Well nagykövet

A minősített egészséges épületek népszerűsítésének hazai WELL nagykövete

Kurucz Regina Kiskőrösön született, világlátott, felvilágosult, tanult szülők gyermekeként. A felmenők földműveléssel, gazdálkodással, bortermeléssel foglalkoztak. S bár két testvére van, szülei mindig támogatták az új dolgok megismerésében, a tanulásban, így már 12 éves korában egyedül tanult Bécsben. Magyarországra visszatérve a középiskolát Szegeden végezte, majd építészmérnök diplomát szerzett.  

A német mellett közben megtanulta az angol és az olasz nyelvet is. Az egyetemen lehetőség volt ösztöndíjjal egy évet Amerikában töltenie, Sacramentoban, a Stantecnél került gyakornoki pozícióba. A BME-s diploma megszerzése után 2005-ben a Bánáti + Hartvig Építészirodában helyezkedett el, ahol 2012-ig dolgozott projektvezetőként. Itt olyan projekteket kezelt, mint az Árkád bővítése, vagy a Strabag Székház fejlesztése. 2012-ben megszületett a nagyobbik lánya, ezt követően 2013-ban beiratkozott az épületenergetikai szakmérnök képzésre. Az újabb diploma után elvégezte a WELL AP képzést, mely tudást hazánkban nagyon kevesen tudhatnak magukénak, WELL Faculty oktatóként pedig ő az egyetlen.

Innentől az lett a célja, hogy Magyarországon is elterjessze a WELL Building Standardet, miszerint jelentős hatása van életminőségünkre az épített környezetnek. A WELL Building Standard az egészséges terek és közösségek kialakítására és értékelésére létrehozott nemzetközi minősítési rendszer. Regina számára fontos, hogy az újonnan épült irodaházak már törekedjenek arra, hogy minősítéseket szerezzenek ezzel kapcsolatban és a munkavállalók mindennapjaiban az egészséges megoldás legyen a könnyen elérhető megoldás.

A WELL holisztikusan, tíz témakörben értékeli a beltéri környezetet, például kiemelten fontos a jó beltéri levegőminőség és a hőkomfort. Regina a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületén belül (HuGBC) a WELL munkacsoportnak alakulása óta a vezetője, s immár egyéni tanácsadóként dolgozik.

A témában KKV-k és nagyvállalatok részére workshopokat tartok, külső tanácsadóként bekapcsolódom piacvezető minősített építési projektekbe, de olyan is előfordult már, hogy egy cégnek saját WELL stratégiát dolgoztam ki. Az épített környezet, ahol jellemzően időnk több, mint 90%-át töltjük, nagyban felelős a fizikai és mentális egészségünkért.

Molnár Judit
Fotók: Isza Ferenc
Smink: Krista Gabriella
Helyszín: Hotel VISION Budapest

Megosztom