Hollywood szépfiúja

Égszínkék tekintet, 184 cm-es magasság, lazán sportos alkat, kissé titokzatos mosoly: sokak szemében korunk hollywoodi férfiideálja a 47 esztendős Bradley Cooper. Egy időben Ryan Goslinggal folytattak fej-fej melletti küzdelmet a nők körében aratott népszerűségi versenyben. 2015-ben a világ 100 befolyásosabb embere közé választották. Bradley-ról elmondható, hogy hasznára vált az idő múlása, a ráncokkal megszerzett tapasztalatok növelték a színészi kvalitásait. A Csillag születik lecsúszott countrygitárosa óta végképp belopta magát a mozirajongók szívébe.

A rendezőként is bizonyított Cooper zenei vonalon halad tovább: most éppen nem kisebb művész életét viszi filmre, mint Leonard Bernstein. A Maestro címmel készülő alkotást többek között Steven Spielberg és Martin Scorsese jegyzi producerként. A legendás zeneszerző – karmestert maga Cooper kelti életre, feleségét, a gyönyörű Felicia Montealegrét Carey Mulligan brit színésznő alakítja. Jamie Bernstein, a zeneszerző egyik lányának áldása kíséri a produkciót, aki tökéletes választásnak tartja mind Carey-t, mind Bradley-t szülei megelevenítésére.

Charles Cooper és Gloria Campano a pennsylvaniai Abingtonban született fiát kiskorában sokan lánynak nézték szőke hajfürtjei, lágy arcvonásai miatt. Apai ágon ír, anyai ágon pedig olasz felmenőkkel büszkélkedhet. Apai nagyapja forgalmi rendőr volt Nápolyban, mielőtt kivándorolt volna az USA-ba. Bradley Holly nevű nővére oldalán már korán fogalmat szerzett a show business, a média világáról. Apja színészügynök volt, anyja az NBC tévétársaságnál dolgozott. A jótanuló fiú kezdetben a katonai hivatással kacérkodott, a nindzsák világa is lenyűgözte. Azt tervezte, ha majd felnőtt lesz, Japánba költözik. Valójában korán eldöntötte, hogy a színészet felé veszi az útját. A papa rengeteg filmet mutatott neki, különösen David Lynch világa varázsolta el. Amikor viszont azzal állt elő, hogy márpedig ő színész lesz, egyik szülője sem lelkesedett. Kompromisszumos megoldásként Bradley elvégezte a Georgetown Egyetemet, kitüntetéssel diplomázott angol szakon. Az egyetemi évek alatt cserediákként hat hónapot a franciaországi Aix-en-Provence-ban töltött, azóta tökéletesen megtanult franciául, folyékonyan beszéli a nyelvet.

New Yorkban, az Actors Studióban folytatta tovább tanulmányait, ahol Az elefántember címszerepe volt a diplomamunkája. Huszonnégy évesen tette meg az első lépéseket a kamera előtt, a Szex és New York egyik epizódjában Carrie szeretőjét játszotta. Mozifilmes debütálása a 2001-es évekhez kötődik, a Gyagyék a gatyában, avagy tudom, kit fűztél tavaly nyáron című vígjátékban. Egy meleg tornatanár szerepével  „dobbantott”, amit az Alias című akciósorozat követett 46 epizód erejéig. Nem túl szerencsésen alakultak Cooper számára a filmes indulás évei. A Ben Affleck és Samuel L. Jackson főszereplésével készült thriller, az Ütközőpont végső változatából kivágták az összes jelenetét. Tévésorozatok visszatérő szereplőjeként annál több lehetőséget kapott.

Első hallásra a legtöbbeknek a Másnaposok című film és annak két folytatása ugrik be Bradley Cooperről. „Ez volt az egyik legnehezebb szerepem, Phil ugyanis nagyon más fickó, mint amilyen én vagyok.”- mesélte. A 2000-es évek legjobb vígjátékának tartott Másnaposok főszerepét megelőzte Bradley első igazán romantikus filmje, a Nem kellesz eléggé olyan nagyágyúkkal, mint Ben Affleck, Scarlett Johansson, Jennifer Aniston és Drew Barrymore. Todd Phillips legénybúcsús vígjátékának köszönhetően alapozta meg a népszerűségét. A film azt a helyzetet fokozza az abszurditásig, amikor a fergetegesnek ígérkező búcsúbuli másnapján a fiúk emlékfoszlányokból próbálják összerakni, mi történhetett. Hová tűnt a vőlegény, mit keres Mike Tyson a nappaliban, egy csecsemő a cipős fiókban. A Másnaposokkal jött hirtelen siker után a filmnek köszönhetően rengeteg ajtó kitárult Bradley előtt. Szerethető vígjátéki figurától szépfiúkon át kétes értékű hősökig sokáig nagyjából hasonló műfajok váltakoztak a színész repertoárján. A thrillerek világában tett ritka kitérői közül a Védtelen gyermeknek az adott némi pikantériát, hogy a forgatáson ismerte meg későbbi párját, Renée Zellwegert. Sandra Bullock álompasijaként feszített az Ő a megoldás című vígjátékban. A 2010-es éveket némi túlzással élve végigromantikázta olyan filmekben, mint a Valentin-nap Julia Roberts, Ashton Kutcher, Anne Hathaway oldalán, vagy mint A szupercsapat szépfiúja. A Lopott szavakkal és a Napos oldallal drámai vizekre evezett, utóbbival Oscar-díjra jelölték az alakítását, nem érdemtelenül. David O’ Russell filmje megtörtént eset nyomán ered egy mindenét elveszített, elmegyógyintézetből szabadult férfi nyomába, aki egy hozzá hasonlóan rengeteg problémával küszködő lány (Jennifer Lawrence) személyében megtalálja az élet napos oldalát.

Cooper mindig is nagy tisztelője volt Clint Eastwoodnak, aki rendező minőségében megajándékozta őt pályafutása legellentmondásosabb szerepével.  A Chris Kyle, az amerikai hadsereg minden idők leghatékonyabb mesterlövészének önéletrajzából készült Amerikai mesterlövész óriási indulatokat szült az Egyesült Államokban. Egyesek, főleg a konzervatívok, háborús hősként tisztelik a veterán Kyle-t, mások szerint viszont szívtelen gyilkológép, aki örömét lelte az irakiak gyilkolásában. Eastwood filmje nem akar igazságot szolgáltatni, mint ahogy Cooper is a film apolitikus jellegét emelte ki, jellemtanulmányként viszonyult a mesterlövész szerepéhez. Kevesen tudják Bradley Cooperről, hogy a gasztronómia szerelmese, egy időben a szakácsmesterséggel is kacérkodott. Az Életművész című filmjében bepillantást nyújtott az éttermek, a konyhák őrült világába, a szemet is gyönyörködtető ételcsodák elkészítésébe. Cooper tökéletesen formálja meg az alkoholista, önfejű, egyszerre idegesítő és szeretnivaló séfet.

Hollywood ügyeletes szívtiprója immár elismert színészként igazolt át a kamera túloldalára. „Egy szerelmi történetet akartam elmesélni, és nincs ennek jobb módja, mint a zene. A zene mögé nem lehet elbújni, minden érzés a felszínre tör” – nyilatkozta Cooper a Csillag születik legújabb remake-jéről, ami Lady Gagát filmsztárrá avatta. Cooper egyszerre lett a film rendezője, producere és férfi főszereplője. Eredetileg Jack White énekesnek szánta volna az alkoholproblémával küzdő countrysztár, Jackson Maine szerepét, de a Warner Brothers stúdió híresebb színészt szeretett volna. Így esett végül saját magára Cooper választása. A Csillag születik forgatása előtt a színésznek meg kellett tanulnia gitározni, évekig keményen gyakorolt a hangszeren. Valami egészen újszerű született a romantikus love story, a dráma és a musical társításából: a koncertjeleneteket valódi közönség előtt rögzítették, ami már-már dokumentumfilm jelleget kölcsönöz a filmnek. A lenyűgöző hangú Ally-t megformáló Lady Gaga a szokásos image-étől megválva visszavedlett egy átlagos, természetes arcú lánnyá. A párhuzamok Lady Gaga és Ally karriertörténete között letagadhatatlanok: zenébe menekülő lány, akit az iskolában csúfoltak, a sztársághoz sem tartották elég szépnek. A legjobb popduó címet a Grammy-díjátadón elnyerő Gaga – Cooper párosnak sokan drukkoltak, hogy civilben is összejöjjenek. Ezzel szemben ők következetesen tagadták, hogy a barátságon túl bármi más viszonyuk lenne egymással. A Csillag születik bemutatója idején az énekesnő felbontotta jegyességét Christian Carinóval, nem sokkal később pedig Irina Shayk és Bradley Cooper is szakítottak. Gagára rátalált a szerelem, de egy másik színész, Michael Polansky személyében. Bradley továbbra is szingli maradt, bár nemrég újra együtt látták exével.

A sármőr Cooper nem igazán mondható a hűség szobrának. Első házassága Jennifer Esposito színésznővel mindössze négy hónapig tartott. Bradley-ről írott önéletrajzi könyvében nem túl hízelgő véleménnyel van a színésznő volt férjéről: „ Igazán szórakoztató és intelligens, de közben arrogáns és tudatosan manipulál. Mindennek róla kell szólnia, csak az számít, amit ő akar, ami neki jó. Tévedtem, amikor azt gondoltam, jó ötlet összekötni vele az életemet.” A nála hat évvel idősebb Renée Zellwegerrel hosszabbra húzódott a kapcsolata, két évig élettársi viszonyban éltek. Azért szakítottak, mert Renée arra vágyott, hogy oltár elé vezessék. Jennifer Lopez is megfordult Cooper listáján, Zoe Saldanával és Suki Waterhouse-zal pedig hosszabb ideig járt.  2015-től a gyönyörű modell, Irina Shayk lett a szíve választottja, akivel igyekeztek titkokban tartani a kapcsolatukat. Két év múlva megszületett szerelmük gyümölcse, Lea Seine Shayk Cooper, aki a színész szeme fénye.

Szentgyörgyi Rita

Megosztom