Golden Globe éjszakája

A pandémiára való tekintettel virtuálisan rendezték meg a korábbiaktól eltérően két helyszínen, Los Angelesben és New Yorkban a Golden Globe díjátadót.

A Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetsége 78. alkalommal osztott ki díjakat az Oscarok előszobájának tartott rendezvényen. Hagyományosan hírességeket és gyermekeiket kérik fel a gála nagyköveteinek. Idén Spike Lee filmrendező 26 éves lánya, Satchel és 23 éves fia, Jackson Lee töltötte be ezt a feladatot apjuk oldalán, aki az első fekete Golden Globe nagykövet. Satchel Lee egy queer kulturális és művészeti magazin kreatív igazgatója, Jackson Lee pedig a Big Brothers Big Sisters önkéntes mentoráló hálózat vezetője. New Yorkból, az NBC székházából Tina Fey, Los Angelesből pedig Amy Poehler látta el e a ceremóniamester szerepét. Néhány sztárpár élőben is tiszteletét tette az eseményen. Michael Douglas és Catherine Zeta- Jones az elegancia nagyköveteinek számítottak talpig feketében, Kevi Bacon színésznő felesége, Kyra Sedgwick oldalán érkezett a Los Angeles-i Beverly Hills Hotelbe. Jane Fonda törtfehér szettben a stílus nagyasszonya volt. A Hollywood krémjével szokásosan zsúfolásig telt teremben idén szolgálatot teljesítő egészségügyi dolgozók is helyet kaptak a kevés számú híresség között. A legtöbben az otthonukból követték a díjátadót, Jodie Foster férje, Alexandra Hadison és kutyusa társaságában jelentkezett be. Nicole Kidman ausztrál otthonából férje, Keith Urban és kislányuk oldalán mosolygott a videokamerába.

Az idei rendezvényt beárnyékolta, hogy az elmúlt hetekben folyamatos támadások érték a Hollywoodban Dolgozó Külföldi Újságírók Szövetségét amiatt, hogy a működése belterjes, korrupt, kizárólag fehér emberekből áll, akik közül jó néhányan már nem aktívak a szakmában. A díjazások viszont a kisebbségi alkotók és a nők fölényét jelképezték. A Golden Globe-ot ért vádakat sem a gála prezentálói, sem a díjazottak nem hagyták szó nélkül. Sacha Baron Cohen a „teljesen fehér szövetségnek” mondott köszönetet, Tina Fey és Amy Poehler pedig azon viccelődött, hogy a tagok közül sokaknak már csak a szelleme van jelen.

Meglepetést okozott a drámai filmek kategóriájának nyertese. A legtöbb, hat jelölést ebben a mezőnyben a David Fincher rendezte Mank című film kapta, ehhez képest egy díjat sem nyert. A 30-as évek Hollywoodjában játszódó fekete-fehér produkció Orson Welles Aranypolgár című filmklasszikusának a születését mutatja be. A The Fater, A chicagói 7-ek tárgyalása, az Ígéretes fiatal nő, A nomádok földje is versenybe szállhatott a díjért. Közülük A nomádok földje futott be kettős győztesként, a legjobb rendezés díját is besöpörte. Chloe Zhao a második nő a filmtörténelemben, aki Golden Globe-díjat nyert ebben a kategóriában, és az első az ázsiai női rendezők sorában. Barbra Streisand volt az első, aki hasonló elismerésben részesült 1983-ban a Yentl című filmjéért. „Számomra A nomádok földje a gyász és a gyógyítás zarándokútja. Mindenkihez szól, aki életének egy pontján átélte ezt a nehéz és gyönyörű utat.”- mesélte Zhao a filmjéről, amiben Frances McDormand egy özvegyet alakít, aki férje halála után furgonnal átszeli az Államokat.

Sokan McDormandre tippeltek a legjobb színésznő kategóriában, illetve Vanessa Kirby is esélyesnek számított a Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjében nyújtott alakításáért. A Netflixen forgalmazott alkotásban a Korona sorozatból ismert Kirby pályafutása eddigi legnagyobb alakítását nyújtotta a gyermekét otthonszülés közben elvesztett fiatal anya szerepében. Torokszorító élmény a film első harminc perce, játékfilmes kamera talán még soha nem mutatta meg ilyen élesben és naturalistán egy gyermek világrahozatalát. Ami utána következik, az egy bostoni család mélységes drámája, egy házasság válsága, egy konfliktusos anya-lánya kapcsolat traumatikus élménye. Az Oscar-díjra is esélyesnek tartott Pieces of a Woman legjobb női alakítás díjazását a The United States vs. Billie Holiday című filmben nyújtott alakításáért Andra Day ütötte ki a nyeregből. A születő jazz korszakának egyik legismertebb énekesnőjéről szóló életrajzi film arra a periódusra fókuszál, amikor egy FBI ügynök hamis vádak alapján el akarta lehetetleníteni Holiday karrierjét. A zoomos díjátadó egyik legérzelmesebb pillanata volt, amikor Renée Zellweger posztumusz díjat adott át virtuálisan Chadwick Boseman özvegyének. A tavaly rákban elhunyt színész a Rainey – A blues nagyasszonya című filmben nyújtott alakításáért kapta a legjobb drámai színész kategória díját.

Előre borítékolható volt, hogy Sacha Baron Cohen nyeri a legjobb vígjátékok vagy musicalek kategóriáját a Borat utólagos mozifilmmel, továbbá a kategória legjobb színészi díja is hozzá vándorolt. Az eredeti, túl hosszúra sikerült alcíme a filmnek:  „Produkciós kenőpénz szállítása az amerikai rezsimnek a Kazahsztán egyszeri dicsőséges nemzetének használatára”. A 2006- os Borat folytatásával Baron Cohen az együgyű kazah riporter figuráját viszi tovább. Ám ezúttal politikai missziót is teljesít, elmegy az Egyesült Államokba, hogy ajándékot vigyen az USA egyik befolyásos emberének, hogy a kazah nép megszerezze Trump elnök rokonszenvét. „Donald Trump szerint egy mocsadék vagyok. Ő viszont puszta létével fenyegetést jelent a demokráciára. Ezért hoztam ki a Boratot a választás előtt.”- fogalmazott a színész- rendező, egyszersmind bejelentette, hogy Borat karakterét a szögre akasztotta, nem lesz több folytatás. Jodie Foster a 2013-as életműdíja óta nem szerepelt versenyben a Golden- Globe-on. Ezúttal a The Mauritanian című film mellékszereplő díjazottjaként került reflektorfénybe, beelőzve Glenn Close-t és Olivia Colmant. A megtörtént eset alapján készült feszült drámában a guantanamói börtönben ártatlanul raboskodó Mohamedou Ould Slahit próbálja meg kiszabadítani.

A Netflix tíz díjjal dominálta az idei Golden Globe- gálát. A  világ legnagyobb streamszolgáltató és gyártó cége két zászlóshajójának, A korona sorozatnak és A vezércselnek köszönheti a jó szereplést. A brit királyi család életéről szóló A korona  négy díjat gyűjtött be. A legjobb tévésorozat dráma, színésznő, színész és mellékszereplő kategóriában kapott elismerést a Diana hercegnőt alakító Emma Corrin, a Károly herceget játszó Josh O’Connor, és a Margaret Thatchert megformáló Gillian Anderson.

A 83 éves, kétszeres Oscar-díjas Jane Fonda, az idei Golden Globe életműdíjasa elegánsan oktatta ki a díjátadó szervezőit a nők jogairól és a kulturális sokszínűségről tartott köszönőbeszédével: „Ez a 17. alkalom, hogy egy nő kaphatta meg és támogatnunk kell azt is, hogy több afroamerikai kolléga legyen a díjazottak között. Lépést kell tartanunk a kulturális sokszínűséggel mindazok miatt, akik a múltban ezért harcoltak, és azokért, akik ma vették fel a kesztyűt. Végtére is, a művészet nemcsak a történelemmel léphet egyszerre, hanem az új utat is megmutathatja. Legyünk hát vezetők! Rendben?” 

Fontosabb díjazások:

 • Legjobb film – dráma: A nomádok földje
 • Legjobb női főszereplő – dráma: Andra Day (The United States vs. Billie Holiday)
 • Legjobb férfi főszereplő – dráma: Chadwick Boseman (Ma Rainey: A blues nagyasszonya)
 • Legjobb film – musical vagy vígjáték: Borat Subsequent Moviefilm
 • Legjobb női főszereplő – musical vagy vígjáték: Rosamund Pike (I Care a Lot)
 • Legjobb férfi főszereplő – musical vagy vígjáték: Sacha Baron Cohen
 • Legjobb női mellékszereplő: Jodie Foster (The Mauritanian)
 • Legjobb férfi mellékszereplő: Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah)
 • Legjobb rendező:  Chloé Zhao (A nomádok földje)
 • Legjobb forgatókönyv: Aaron Sorkin (A chicagói 7-ek tárgyalása)
 • Legjobb tévésorozat- dráma: A korona (Netflix)
 • Legjobb színésznő tévésorozatban – dráma: Emma Corrin (A Korona)
 • Legjobb színész tévésorozatban – dráma: Josh O’Connor (A Korona)

Szentgyörgyi Rita

Megosztom