Romkomoktól a drámai szerepekig

Szexi külső, bársonyos hang, széles mosoly: a romantikus komédiák drámai színésszé avanzsált sztárját különös fickónak tartják. Vagányság, merész pályakanyarok, ezoterikus nézetek simán megférnek egymással az 52 esztendős színész életében. A csajozós, bulizós aranyifjúként indult Matthew nemrég életvezetési tanácsokat tartalmazó memoárkötettel állt elő. Két hónapra elvonult a texasi sivatagba kamaszkorától vezetett naplóival, hogy papírra vesse szakmai és spirituális útkeresését, éjszakai utazós álmait, amelyek nyomán kalandorként bebarangolta az Amazonas vidékét, Afrikát. Volt idő, amikor magányosan, lakókocsival és a kutyájával járta az Egyesült Államok országútjait. A természettel való találkozása felébresztette benne a „filozófust”, és azóta jócskán visszavett az élet császára hozzáállásából.

Matthew már gyerekként nagy hatást gyakorolt a környezetére a külsejével. Hétévesen a Little Mr. Texas trófeával pózolt a kisfiúknak meghirdetett szépségverseny győzteseként. A texasi Uvalde városában nevelkedett két bátyjával. Édesanyja tanárnő volt, amellett könyveket is írt. Édesapja az olajüzletben dolgozott, olajcsövekkel kereskedett, valamint a Kentacky Wildcats futballcsapatában játszott. A skót, brit, német, ír felmenőkben „bővelkedő” család a metodista vallást gyakorolta. Mary mama magántanulóként foglalkozott a fiaival. Matthew a Longview-i High Schoolban tanult tovább, mielőtt egy csereprogram keretében egy évet az ausztráliai Warnervalében töltött. Szülei szigora is szerepet játszott az elutazásában, Ausztráliában a mosogatástól a tyúkóltisztításig mindenféle kétkezi munkát elvállalt. Miután hazatért az államokba, spórolt pénzén beiratkozott a texasi Austin Egyetemre, ahol médiaszakon tanult. Az egyetemi évek alatt kezdett televíziós reklámokban szerepelni. 1993-ban friss diplomásként rádöbbent, hogy sem a rádiózás, sem a televíziózás nem érdekli, a színészet annál inkább. Egy ideig az ügyvédi hivatással is kacérkodott, de nem volt hozzá kitartása, hogy újabb éveket tanulásra pazaroljon. 

McConaughey egy szerencsés találkozásnak köszönhetően került a filmezés közelébe. Megismerkedett Don Filer producerrel, aki beajánlotta őt Richard Linklater rendezőnek. Így sikerült megkapnia a Tökéletlen idők egyik szerepét.  A 70-es évek bulizós, kocsizós, piálós hangulatát idéző vígjátékot A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér sorozat követte, amelyben Renée Zellwegert üldözte láncfűrésszel. Színész pályafutása első komoly kihívását Joel Schumacher Ha ölni kell című filmdrámája jelentette, amelyben ügyvédet játszott, aki a lánya megerőszakolóit lelőtt apa védelmét látja el. A Sandra Bullock és Samuel L. Jackson partnereként jegyzett krimiben nyújtott alakításáért MTV Movie Awards díjat kapott. Az Amistad című Steven Spielberg történelmi produkcióban a rabszolgák felszabadításáért kiálló ügyvédet alakított az 1830-as évek Amerikájában.

Nevettető vagy könnyeztető romantikus komédiák jó testű, szörföző, csajozó szépfiúja: nagyjából így lehetne összegezni McConaughey 2000-es éveit a kamerák előtt. Egyik legnépszerűbb alakítását Jennifer Lopez oldalán nyújtotta a Szeretném, ha szeretnélben. Kasszasiker és ismertség szempontjából egyaránt listavezetőnek számít a romkomok műfajában a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt?, amelyben Kate Hudson volt a partnere. A Bolondok aranyában később megismételték sztár kettősüket. Az akciófilmek és thrillerek műfajában is igényt tartottak rá a rendezők, mint az Isten haragja Bill Paxton oldalán, A tűz birodalma, amelyben egy tűzokádó sárkánytól menti meg a világot, a Pénz beszél Al Pacino partnereként, a maffia hálójába került exfutballsztár szerepében. Ben Stiller akciófilm rendezésében, a Trópusi viharban Robert Downey Jr. és Jack Black oldalán harcolt az elemekkel. A Hullámok ördögében érzelmi krízisbe került szörfösként szelte az óceánt Woody Harrelson partnereként.

A 2009-es Excsajok szelleme nőcsábászának megformálása után Matthew irányt váltott, egy időre felhagyott a filmezéssel, az apaságra, karrierje és élete újragondolására fókuszált. „Az anyagi biztonságom megvolt. Nem aggódtam azon, hogyan tudom fizetni a számlákat.  Amit pénzben vesztettem, azt visszanyertem kreativitásban.”- mesélte önkéntes száműzetéséről Hollywoodból. Sokmilliós szerepeket utasított vissza, mindent vagy semmit alapon két éven át távol tartotta magát a filmipartól. Az igazság ára arrogáns ügyvédjével, megkomolyodott külsővel tért vissza a kamerák elé. Richard Linklater fekete humorú filmjében, a megtörtént esetet feldolgozó Börni, az eszelős temetősben texasi ügyészt alakított. Egy családanya megölésére felbérelt defektes bérgyilkosként láthattuk a Gyilkos Joe-ban. Az újságos fiúban egy külvárosi lotyó gyilkosságért elítélt szeretőjének felmentésében segédkezett újságíróként Nicole Kidmannek. A Mud szökésben lévő bűnözője, a Magic Mike hollywoodi sztriptíztáncosa után megtalálta az a szerep, amivel kiérdemelte az Oscar- díjat és a Golden Globe-ot.  2012-ben aggasztó képek járták be a világsajtót a csontsovány McConaughey-ről. A színész egészségéért aggódók tévedtek, a Mielőtt meghaltam AIDS-beteg főszerepéért fogyott le 64 kilóra. Ron Woodrofot keltette éltre, aki a betegségben szenvedőket segíti abban, hogy állapotukat gyógyszerekkel tudják javítani.  Friss Oscar-díjasként az HBO krimi-thrillerével, A törvény nevébennel Matthew belekósolt a minőségi sorozatokba is. Christopher Nolan nagyszabású sci-fi kalandfilmjében, a Csillagok közöttben érzelmes, családcentrikus űrcowboyként igyekezett megmenteni az emberiséget. Brit elegenciával hozta a nagypályás spílerek világát Guy Ritchie kamerája előtt az Úriemberek drogbárójaként, aki a csúcsra felérve már inkább a barátnőjével tölteni az időt, mint a kábítószerkereskedelemmel.

Renée Zellwegertől Kate Hudsonon át Sandra Bullockig Hollywood szépei élvezhették Matthew társaságát a rivaldafényen kívül is. Camilla Alves brazil származású modell bizonyult „befutónak” a nők sorában, akikre hatással volt a színész sármja. Öt év kapcsolat után kérte feleségül Camillát, 2012-ben katolikus ceremónia keretében mondták ki a boldogító igent Austinban. A párnak három közös gyermeke született, Levi, Vida és Livingston. A texasi birtokán élő Matthew elhivatott támogatója a pályaválasztás előtt álló tinédzsereknek a Just Keep Living nevű szervezeten belül. Az állatok sorsát is a szívén viseli, a 2005-ös Katrina hurrikán idején kóbor állatok elhelyezéséről gondoskodott.

„Az életem teljes volt. Vad. Veszélyes. Lényeges. Fontos. Eseménydús. Harsányabban nevettem, hangosabban sírtam, hevesebben szerettem, mélyebben gyűlöltem és többet éreztem magánemberként az életemben, mint a karakterként, akit a filmekben játszottam”- összegzi Zöldlámpa című memoárkötetében az eddig megtett utat Matthew Mc Conaughey. 

 Szentgyörgyi Rita

Megosztom