A multikulti Uma Thurman

Értelem és szexepil izgalmas találkozásáról lehet beszélni  az ötvenesek táborához csatlakozott multikulturális színésznő esetében. Egy időben  Greta Garbo, Marlene Dietrich típusú végzet asszonyának kiáltották ki, de Thurman természete ellene megy bármiféle dívaságnak.  Manapság többet hallani Ethan Hawke-tól született lányáról, a színésznővé lett Maya Hawke-ról, mint magáról Umáról. Amióta „mosolyszünetet” tart sztárcsináló rendezőjével, Tarantinóval, főként televíziós sorozatban tűnik fel, mint a netfixles Chambers.  Az alkotói barátságon is túlnyúló szenvedélyes kapcsolat,  szerelmi viszony fűzte hosszú időn át Thurmant Tarantinóhoz. Szakmai együttműködésük szakítópróbája volt, amikor  a rendező rábeszélte, hogy kaszkadőr helyett maga vezessen a Kill Bill emlékezetes autós jelentében. A kocsis akciónak  baleset lett a következménye , a színésznő töréseket, zúzódásokat szenvedett. Akkori férje,  Ethan Hawke, akivel már válófélben voltak, odautazott a forgatásra, hogy számon kérje a rendezőt.  Most mégis úgy látszik, hogy  a Kill Bill kalandnak nincs vége,  tíz év után Tarantino újra beizzatja a motort, és hamarosan elkészíti a női gyilkológép film harmadik részét, ami egyben az utolsó rendezése lesz.

A Ponyvaregénnyel és a Kill Billel teremtődött meg Thurman „mítosza” Hollywoodban, amiben a szexuális zaklatások miatt elítélt Harvey Weinstein producernek is oroszlánrésze volt. A színésznő, aki soha nem tárta a nyilvánosság elé a magánéletét, a Weinstein-ügy kirobbanásakor az elsők között osztotta meg, hogy a filmmogul őt is zaklatta, és azzal fenyegette, hogy tönkreteszi a karrierjét. Uma magát is felelősnek érezte, hogy sok minden felett szemet hunyt a közös filmek érdekében.

A szanszkrit kultúrából származó női névvel, svéd nemes és német felmenőkkel, színes családi és kulturális háttérrel indult neki az életnek a bostoni születésű Uma Karuna Thurman. Anyja, Nena von Schelbrügge Mexikóvárosban született német és svéd szülőktől. Modellként dolgozott, mielőtt megismerte Robert Thurman  tibetológust, aki a Columbia Egyetemen tanított, és pár évig buddhista szerzetesként élt. Uma apja volt az első amerikai, akiből tibeti szerzetes lett, maga a dalai láma szentelte fel. A Thurman család két évig Indiában élt, aztán visszaköltöztek Massachussetsbe. Uma buddhista nevelést kapott, többször megfordult náluk a dalai láma. A maga 183 cm magasságával, szikár alkatával, visszahúzódó természetével senki nem gondolta volna Umáról, hogy olyan hivatást fog választani, ami szerepléssel jár. Szabad nevelést kapott, így a szülei nem csodálkoztak azon, amikor egyik napról a másikra otthagyta a középiskolát. Tizenöt évesen New Yorkba költözött, ahol előbb vendéglőkben mosogatott, később modell lett. A Click Modellügynökség szerződtette, többek között szerepelt a Glamourban, a Rolling Stone magazinban, a brit Vogue címlapján. A mozivásznon egy mára feledésbe merült tini-thrillerben, a Kiss Daddy Goodnight-ban debütált 1984-ben. A Terry Gilliam által rendezett Münchhausen báró kalandjaiban Vénuszt alakította. Ez a film jelentett belépőt számára a 18. századi Franciaország romlott erotikáját a középpontba helyező, Choderlos de Laclos levélregényéből készült, parádés sztárszereposztású Veszedelmes viszonyokhoz. Stephen Frears rendező meglátta Umában a hamvas és romlatlan, megrontott fiatal lányt, aki a John Malkovich alakította Valmont gróf hálójába kerül. Malkovich mondta róla a film forgatása után: „Kevés fiatal színésznővel találkoztam, akiről ennyire értelmes, és ennyire tudatában van a férfiakra gyakorolt hatásának.„ Ezután sorra kapta az erotikus karaktereket, a kissé szertelen, energikus nőalakokat, mint  a Robin Hood brit változatának Marian hercegnője, a Batman és Robin Méregcsókja, aki George Clooney Batmanjét keríti a hatalmába, a Dermesztő szenvedélyek, amelyben Kim Basinger  rémálmoktól gyötört húgát alakította. A botrányszagú Henry és June-ban Henry Miller író titokzatos és kísértetiesen érzéki feleségét, June-t formálta meg. A vígjátéki vonal is megtalálta Thurmant, a Néha a csajok is úgy vannak vele romkomban, a Veszett kutya és Glóriában, utóbbiban a kamerák előtti kapcsolatát Robert De Niróval a kamerák mögött is folytatta.

Az igazi áttörést Hollywood véres fenegyerekének, Quentin Tarantinónak köszönheti, aki a kultikussá vált Ponyvaregényben Umára osztotta a femme fatale szerepét. A fekete parókás Mia Wallace Oscar-jelölést hozott a színésznőnek. Először fel sem merült Thurman neve a szerepre, csak az ügynökre ragaszkodott ahhoz, hogy találkozzon Tarantinóval.  A közös vacsora meghozta az eredményét, fantasztikus összhang alakult ki közöttük. A rendező már megállapodott egy másik színésznővel, de amikor azt vette észre magán, hogy emiatt lelkiismeret-furdalást érez, rögtön tudta, hogy Uma a helyes választás. „Von Sternbergnek ott volt Marlene Dietrich, Hitchcocknak Ingrid Bergman, André Téchinének Catherine Deneuve. Ez egy különleges kötelék, amire büszke vagyok, és remélhetőleg egy nap úgy beszélnek majd Umáról és rólam, ahogy a többiekről.”- nyilatkozta annak idején a Rolling Stone-nak Tarantino. A színésznő kissé máshogy látta a helyzetet: „Csak meghallgattam, elmondtam a véleményem Quentinnek, és majd belehaltam, hogy segítsek neki egy jó filmet összehozni. De nem azzal töltöttem az időm, hogy egy pódiumon múzsáskodtam. Nagyon megtisztelő, ha inspirálónak talál, de a múzsa címkéje nem nagyon passzol ahhoz, amit igazából csináltam.”

A Kill Billről kevesen tudják, hogy az alapötlet valójában Uma Thurman fejéből pattant ki egy közös ivászat után Tarantinóval. A rendező évekig érlelte magában egy frappáns és szatirikus forgatókönyv ötletét. Umára szabta az elpusztíthatatlan, bosszúálló bérgyilkosnő figuráját. A színésznő több hónapos edzéssel sajátította el a kardforgatás és a kínai harcmodor tudományát.  A Kill Bill sorozattal Tarantino egyben a 70-es évek kung-fu és spagetti western filmjei előtt akart tisztelegni.

Sokféle műfajban kipróbálta magát a 2000-es évekre Hollywood állócsillagaként ünnepelt színésznője a romantikus komédiától a drámáig, a thrillertől az akció és fantasy filmekig. Woody Allen is megtalálta a  A világ második legjobb gitárosával. Élete legrosszabb döntésének tartja, hogy   annak idején visszautasította A Gyűrűk Ura – A két toronyban Éowyn szerepét, bár sokak szerint Arwen szerepére is esélyes volt. Az elmúlt évtizedekben játszott többek között a részben Magyarországon forgatott, Maupassant regény nyomán készült Bel Ami – A szépfiúban, kétszer is csatlakozott a bizarr témáiról és naturalizmusáról híres Lars von Trier alkotói csapatához, A  nimfomániásban és A ház, amit Jack épített című thrillerben. Egy időben felélesztette modellkarrierjét, évekig volt a Lancome kozmetikai cég arca, Louis Vuitton divatcégéhez is kötötte szerződés. Több ízben beválasztották a világ legszexisebb női közé, a Fall Out Boy együttes dalban is megörökítette.

Ami a magánéletét illeti, Thurman leginkább filmes körökből választott magának partnert. Gary Oldmanhoz két év házasság fűzte, a Gattica című sci-fi forgatásán megismert Ethan Hawke-kal amolyan se vele, se nélküle kapcsolatot, majd házasságot élt meg.  Két gyermekük született, a 22 éves Maya Ray és a 18 esztendős Levon Roan. A magyar származású Arpad Busson milliárdos üzletemberrel való kapcsolatából harmadszor is anya lett, a mostanra nyolc éves Luna kislánya elhelyezéséért éveken át pereskedett társával.

A rivaldafénytől távol Uma Thurman a természetesség híve divatban, étkezésben, lakberendezésben. Többször felemelte a szavát az abortusz korlátozása, a szegénység ellen, a fegyvertartás szigorításáért, legutóbb pedig a filmszakmát is érintő zaklatások ügyében.

Szentgyörgyi Rita

Megosztom