Tom Hanks példakép

Hollywood hivatalnokkülsejű jófiúja azon kevesek közé tartozik, aki közszeretetnek örvend mind a kollégái, mind a rajongói körében. Közvetlenségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy saját kezűleg válaszol a levelekre, dedikált fotókat is mellékel hozzájuk. Az idén 64 esztendős sztár a makulátlanság élő példája. Nincsenek káros szenvedélyei, nem iszik, nem dohányzik, hűséges férj, tisztes családapa, odaadó barát, megbízható munkatárs. Egyetlen költségesebb hobbija a márkás autók gyűjtése. Valójában egy régi vágású fazon, aki a digitális forradalom világában is mechanikus írógépet használ.  Néhány éve megjelent Különleges történetek című novelláskötete mély emberismeretről és empátiáról tanúskodik. Bevándorlók, elvált anyukák, idős házaspárok, különc milliomosok történeteit írta meg, amelyek végkicsengése optimista, mint ő maga. Forgatókönyvíróként is aktív, a második világháborúval kapcsolatos dolgok megszállottjaként maga írta legújabb filmje, a  Greyhound történetét, amelyben náci tengeralattjárókkal veszi fel a harcot Ernest Krause kapitány szerepében.

Tom Hanks a valóságban nemrég egy láthatatlan ellenséggel volt kénytelen felvenni a harcot feleségével, Rita Wilsonnal együtt. Az év elején éppen Ausztráliában dolgozott Baz Luhrmann Elvis Presleyről szóló életrajzi filmjén, amelyben Elvis menedzserét, Tom Parker ezredest alakítja, amikor jelentkeztek nála a koronavírus- fertőzés tünetei. Bő egy hónapba tellett, amíg a kórházi kezelések után visszatérhettek kaliforniai otthonukba.

Thomas Jeffrey Hanks a kaliforniai Concord városában látta meg a napvilágot. Apja vándorszakács, majd étteremtulajdonos volt, anyja felszolgálóként dolgozott férje oldalán. A szülők válása után a négy testvér közül Tom bátyjával és nővérével apját követte. Kissé félénk, visszahúzódó természetű srác volt, aki kamaszéveiben a Beatles iránti rajongásában tudott feloldódni. Nem véletlen, hogy amikor már befutott színészként rendezésre adta a fejét, a gombafejűeknek adózott a Nyomul a banda című filmjével. 182 centiméteres magassága nem társult atléta alkattal, a sport soha nem tartozott az erősségei közé. Az a típus volt, akire a haverok rábízták a titkaikat, a lányok pedig kinevették esetlensége miatt. Oaklandben végezte a gimnáziumot, az ottani színjátszó csoportban megcsillantotta komikus vénáját, utánzó készségét. A sacramentói Kalifornia Egyetem színészkurzusán véglegesen beleszeretett a színjátszásba, és az egyik növendéktársába, Samantha Lewes-be. Hamarosan New Yorkba költöztek,és összeházasodtak. Tom alig töltötte be a 21. életévét, amikor apai örömök elé nézett Colin nevű fiával, majd egy évvel később megszületett Elizabeth nevű lánya.

Hanks az ABC televíziósorozataiban állt először a kamerák elé. Pályakezdésének emlékezetes epizódjai közé tartozik, amikor transzvesztita szerepet osztottak rá. A Kebelpajtások című humoros tévéfilmben éktelen parókát, női jelmezeket viselt.  A filmes népszerűség egy naiv, szerelmes ifjú képében érte, a Ron Howard rendezte Csobbanással a misztikus sellőként tündöklő Daryl Hannah partnereként. Többnyire jól nevelt, rokonszenves, dolgos figurákat játszattak vele, amelyek olyannyira a védjegyévé váltak, hogy a neve mellől soha nem maradt el az aranyos jelző. A James Stewart típusú átlagemberek megformálóját hideg zuhanyként érte felesége betegsége, aki csontrák következtében veszítette az életét. A 31 évesen megözvegyült színész még nős férfiként találkozott az Önkéntesek című film forgatásán Rita Wilson színésznővel, aki remek humorával lopta be magát a szívébe. „Mindketten tudtuk, hogy többről lehetne szó köztünk barátságnál, de csak tiszta lappal közeledhettünk egymáshoz.”- emlékszik vissza Hanks élete sorsdöntő fordulatára. Hollywood irigylésre méltó párja több mint harminc éve jóban- rosszban kitart egymás mellett. Amikor a hosszú házasság titkáról kérdezték, Tom viccesen megjegyezte: „Jól kell tudni választani! Egy boldog kapcsolat titka, hogy soha ne hagyd elől a koszos zoknit!„ Két gyerekkel, a színésszé lett Chesterrel és Trumannal az apaságra „ráduplázó” színész már befutott sztár volt, és még mindig ő kísérte a porontyokat az iskolába.

A 90- es években Tom Hanks mozikarrierje szempontjából is a csúcsokat döngette: pályafutása első drámai alakítása a Philadelphiában, két Oscar-díj, a közös háborús filmes kaland Steven Spielberggel. Négy évtized alatt csupán egy-két látványos bukást „produkált”, de azokat sem a saját hibájából. Rendezői tévedés volt, hogy Brian De Palma rábízta a Hiúságok máglyája önimádó tőzsdecápájának a negatív karakterét. Spielberg részéről szintén elhibázott, legalábbis katarzismentes vállalkozásnak tűnt a hidegháborús Kémek hídja, amiben tisztességes iparosmunkát végzett Hanks a kémcserét lebonyolító ügyvéd szerepében.

Legemblematikusabb átváltozását kétségkívül a Forrest Gumpban hajtotta végre. Ártatlan képű, nagyra nőtt gyerek mivoltát kölcsönözte az amerikai történelem idióta hősének, képregényszerű figurájának, akit felnyírt hajjal, tompa tekintettel, szívbemarkoló együgyűséggel formált meg. Hanks Gumppal együtt vallja, hogy az élet olyan, mint egy bonbonos doboz, előre nem tudjuk pontosan, mi van benne. A Philadelphia homoszexuális, AIDS-es ügyvédjének érzékeny alakítása után egy évvel a Forrest Gumppal másodjára is kiérdemelte az Oscart. A díj átvételekor a feleségének mondott köszönetet: „Azért lehetek most itt, mert Rita, akivel megosztom az életemet, minden nap megtanítja nekem, mi az igazi szerelem.”

A minden idők legnagyobb költségvetésű háborús eposzaként beharangozott Ryan közlegény megmentése hozta össze a kamera két oldalán Steven Spielberget és Tom Hankset, akik mögött már sok évtizedes barátság állt. A rendezői, produceri munkába is Spielberg biztatására ugrott fejest Hanks. Háborús dokumentumfilmek, Robert Capa fotóinak stílusát imitáló beállítások nyomán rekonstruálták a normandiai partraszállás képsorait. A hazafias küldetést teljesítő John Miller kapitány szerepét pályafutása egyik mérföldkövének tekinti a színész. „A képek azt üzenik az utókornak, hogy a második világháborút nem egypár brillantinozott hajú  superman nyerte meg, hanem tisztességes civil katonák, mint amilyen az angoltanár Miller.” -mesélte. A Spielberg-Hanks duó az utóbbi években is elkötelezettje a második világháborús témáknak. Az HBO-nak Emmy- díjas sorozatot készítettek az amerikai légierő szerepéről a szövetségek győzelmében.

Hanks pályafutásának másik meghatározó rendezője Spielberg mellett Ron Howard, aki a szimbólumszakértő Robert Langdon karakterét bízta rá a Dan Brown bestselleréből készült A Da Vinci- kódban. A Louvre folyosóin bolyongó professzor szerepét azóta kétszer is magára öltötte az Angyalok és démonokban és az Infernóban.

A Hollywood egyik legjobban fizetett sztárjának számító színész-rendező-producer már-már unalmasan normális fazon. A rövid lejáratú kapcsolatok, szélsőséges különcségek világában is sikerült megőriznie a józanságát. „ Az ember tegye a dolgát, legyenek nagy álmai, de tudjon örülni a mának. Én például kis dolgokban mérem a sikert. Kész siker, ha az autóm beindul, ha nem ér baleset, ha a gyerekeim egészségesek vagy a feleségem elégedett.” – hangzik a hitvallása.

Szentgyörgyi Rita

Megosztom