Oscar magyar győzelemmel

Politikailag túlfűtött hangulatban, Trumpnak szánt kiszólásokkal és az Oscarok történetének legnagyobb bakijával zajlott az idén 89. alkalommal megrendezett Oscar-gála a Los Angeles-i Dolby Színházban. Több mint 225 ország közvetítette Hollywood és a mozivilág  legdicsőbb ünnepét. 

Nekünk, magyaroknak óriási elismerés, hogy a Saul fia után megint díjaztak magyar produkciót. Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje a legjobb élőszereplős kisfilm kategóriájában vihette el az Oscar-díjat. Az Amerikai Filmakadémia 6200 tagot számláló testülete több mint hatszáz új taggal, köztük feketékkel és nőkkel bővült, aminek abból a szempontból van jelentősége, hogy a tavaly hiányolt sokszínűség érvényesült. A mainstream vonal mellett előretörtek a szerzői filmek, a társadalmi problémákra fókuszáló alkotások, a fekete színészek és rendezők rekordszámú jelenléte.

Amerika egyik legnépszerűbb talkshow házigazdája, Jimmy Kimmel vezette a ceremóniát, és már a díjátadó elején megadta az alaphangot ironikus beszólásaival. Gúnyáradatának első számú áldozata Matt Damon volt, akivel évek óta viccelődik, megkérdőjelezve színészi tehetségét. Hollywood Trump elnök által túlértékeltnek ítélt színésznőjét, Meryl Streepet viszont dicshimnusszal illette. A Florence-al tökéletes hanggal a 20. Oscar-jelölését begyűjtő dívát standing ovationban részesítette a gála közönsége. Justin Timberlake dalos bevonulásával kezdődött a show, aki megtáncoltatta a ceremónia résztvevőit. „Most pedig jöjjön egy igazi ritkaság, egy elnök, aki a tudományokban és a művészetekben is hisz„ -szavakkal invitálta Kimmel a színpadra az Akadémia elnökét, Cheryl Boone Isaacsot. Improvizatív jelenetekben is bővelkedett a laza hangvételű moziünnep: mannaként az „égből” érkezett édességcsomagok hullottak a díszes közönség ölébe. Egy hollywoodi turistabusz utasait pedig beinvitálták, hogy kezet foghassanak és ölelkezhessenek a sztárokkal. „Minden nyertes csak örülhet, mert valószínűleg az amerikai elnök Twitter-oldalán is szerepelni fog” szavakkal konferálta fel a ceremóniamester  a  gála legizgalmasabb részét, a díjátadásokat.

Az igazán politikus pillanat a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar kihirdetésénél jött el. A második filmjével, a Nader és Simin – Egy elválás története után Az ügyféllel a kategória díját nyert iráni Ashgar Farhadi szolidaritása jeléül a Trump intézkedése miatt megkülönböztetett országok lakóival nem utazott el Los Angelesbe. Köszönőbeszéd helyett felolvastatta állásfoglalás értékű levelét: „A filmek a legalapvetőbb emberi értékekhez fordulnak, és képesek lerombolni a népekkel és vallásokkal szembeni sztereotípiákat. A világ megosztása félelmet szül és háborúkhoz vezet. A művészet empátiát teremt, amire szükségünk van jobban, mint bármikor.”

A Hollywood fénykorát idéző romantikus Kaliforniai álom számított szinte az utolsó pillanatig az idei Oscarok nagy befutójának a maga 14 jelölésével. A Whiplash 32 éves rendezőjének, Damien Chazelle-nek a musicalje Emma Stone és Ryan Gosling főszereplésével  végül „csak” hat díjat kapott, filmzene, betétdal, látványtervezés, operatőr, rendező és Emma Stone személyében a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-kategóriában.  Emlékezetes pillanatokat varázsolt a Dolby Színház színpadára John Legend, amikor a film látványvilágát idéző csillagos háttérben a zongorához ült, és előadta a film egyik sikerdalát.  Nagy kavarodást okozott, amikor az ötvenedik évfordulóját ünneplő Bonnie és Clyde rendezője, Warren Beatty és Faye Dunaway tévesen jelentették be, hogy a Kaliforniai álom nyerte a legjobb film Oscar-díját. A film stábja már majdnem végigmondta a köszönőbeszédét, amikor jelezték, hogy tévedés történt. Beatty magyarázkodásba bocsátkozott a kínos incidens miatt; téves borítékot nyomtak a kezébe. Mint  utólag kiderült, elcserélték a borítékot, így kerülhetett a legendás színész – rendező kezébe a legjobb  női főszereplő nevét tartalmazó boríték, és ez alapján hirdetett eredményt. Valójában a nyolc kategóriában jelölt Holdfény című dráma lett a befutó a legjobb film kategóriájában, amely egy nappal korábban megnyerte a független filmek Oscarjaként emlegetett Independent Spirit Awards-ot. Barry Jenkins a szexuális identitásával küszködő fiatal afroamerikai férfi felnőtté válásáról szóló filmje mellesleg az idei év egyik legnagyobb szenzációja. Az emberi kapcsolatokról és önmagunk megismeréséről szóló alkotás a legjobb film díja mellett elnyerte a legjobb adaptált forgatókönyv és a férfi mellékszereplő /Mahershala Ali/ díját.  Hat jelölésből két fontos díjat váltott valóra a kisemberek közötti szolidaritásról szóló családi dráma, A régi város. Az eredeti forgatókönyv mellett Casey Affleck, Ben Affleck zűrös múltú szexuális zaklatásért is elítélt fivére részesült a legjobb férfi főszereplő díjában.

Az Oscar-ceremónia elmaradhatatlan színfoltjai a vörös szőnyegen felvonuló, rögtönzött divatbemutatót tartó hírességek. Az arany, az ezüst és a nude árnyalatok voltak idén a női sztárok kedvencei. Emma Stone a Kaliforniai álomhoz illő ragyogást hozott aranyfényű, plisszés Givenchy ruhájában. Jessica Biel szintén csillogó fényű estélyibe öltözött. Dakota Johnson nyakig zárt arany Gucci ruhakölteményben hódított. Nicole Kidman, az Oroszlán című film legjobb női epizódalakításának jelöltje hófehér bőrét előnytelenül kiemelő Armani Privé nude-be öltözött. Felicity Jones Hamupipőkeként tündökölt Dior tüllruhában. Isabelle Huppert, akit merész szerepformálásért megerőszakolt nőként Paul Verhoeven Elle-jében a legjobb női alakítás díjára jelöltek, neutrális szürkésfehér Armanit viselt. Halle Berry leginkább afroamerikai hajviseletével, parókának is beillő göndör hajzuhatagával keltett feltűnést. Versace extrém estélyijét viselte, a felsőtestén fekete szalaggal átkötve.  Salma Hayek és Alicia Vikander a dark vonalat képviselték fekete csipkébe öltözötten. Kirsten Dunst komor angyalként tündökölt fekete taft Dior viseletben. Charlize Theron és Scarlett Johansson a derékvonalat kihangsúlyozó övet viseltek hasonló szabású Versace ruhában. Meryl Streep öltözékét övezte a legnagyobb figyelem amiatt, hogy nem sokkal a gála előtt összeveszett Karl Lagerfelddel. A Chanel különc stilisztája telekürtölte a hollywoodi sajtót, hogy Streep csak komoly gázsi ellenében hajlandó a kreációját viselni.  A színésznő cáfolta a német divatdiktátor állítását. A libanoni divattervezőnő, Elie Saab sötétkék selyem nadrágszoknyáját választotta felvonulásakor a hiúságok legtündöklőbb vásárán, az Oscar-gálán.

Díjak

  • Legjobb film: Holdfény /Barry Jenkins /
  • Legjobb rendező: Damien Chazelle (Kaliforniai álom)
  • Legjobb színésznő: Emma Stone (Kaliforniai álom)
  • Legjobb színész: Casey Affleck (A régi város)
  • Legjobb eredeti forgatókönyv: A régi város (Kenneth Lonergan)
  • Legjobb adaptált forgatókönyv: Holdfény (Barry Jenkins és Tarell Alvin McCraney)
  • Legjobb operatőr: Linus Sandgren (Kaliforniai álom)
  • Legjobb eredeti filmzene: Kaliforniai álom (Justin Hurwitz)
  • Legjobb eredeti betétdal: Kaliforniai álom

Szentgyörgyi Rita

Megosztom