Hirdetés

Sötét karakterek vonzásában: Michael Douglas

Google Plus

San Francisco utcáin, Tőzsdecápák, Traffic, Elemi ösztön, Összeomlás: ha csak ennyi filmjét említjük, már kirajzolódik belőle a 74 évesen is sármőr hollywoodi nagyvad pályafutása. Mesés hírnévvel, egyszersmind ösztönző és nyomasztó családi hátországgal indult Spartacus, Nemo kapitány legendás megformálójának a fia. Kirk Douglas árnyékából csak úgy léphetett ki, ha önjogán szerez magának ismertséget. 

 

Az apai ágon fehérorosz zsidó családból származó, anyai ágon skót és ír származású Michael Douglas híressé vált mondása szerint: „Ha sikerül nevet szerezni magadnak a szakmában, már nemcsak az ambícióidra fókuszálsz, hanem végre értékelni kezded a körülötted élőket”. Az alkohol és szexfüggőségben szenvedő színész-producer ötvenes évei közepén kezdett gyökeresen új életet. A Deauville-i filmfesztiválon megismerkedett a nála 25 évvel fiatalabb Catherine-Zeta Jones-szal. Az első randevú után közölte vele: „Te leszel a feleségem és a születendő gyerekeink anyja.” Kezdetben heves elutasítás övezte a rossz hírű Douglas próbálkozását, de olyan kitartóan bombázta álmai asszonyát virágcsokrokkal, ékszerekkel és sajátos humorával, hogy Zeta-Jones kötélnek állt. Hullámhegyek és völgyek tarkította házasságukat kemény próba elé állította Michael munka- és szoknyamániája. A 2010-es évek elejét pedig beárnyékolta, hogy torokrákot diagnosztizáltak a színésznél, miközben felesége depresszióval és pánikrohamokkal küzdött. Sok múlott két közös gyermekük, Dylan és Carys lélekjelenlétén, akik mindent elkövettek annak érdekében, hogy a válságból kiutat mutassanak szüleiknek. Douglas sikeresen felgyógyult, Catherine is túljutott a mélyponton, és egy különköltözéses időszak után újra egymásra találtak. A walesi színésznő legutóbb teljes mellszélességgel kiállt férje oldalán, amikor szexuális zaklatással vádolták.

Michael a nagy Douglas fiaként gyerekkora óta bejáratos volt Hollywoodba. A nyarakat apjával töltötte, miután szülei elváltak, és ő anyjával, Diana Dill színésznővel maradt a keleti parton.

Szülei nyomására egy ideig katonai akadémiára járt, majd a hippi léttel próbálkozott. Rendezőasszisztensként debütált egy, az apja főszereplésével készült filmben. Ezt követően beiratkozott a Kaliforniai Egyetem drámatagozatára. Danny De Vito volt az egyik kollégiumi szobatársa, akivel közösen szövögettek filmes terveket. A kissé lányos arcú, színésznek zöldfülű Douglas a San Francisco utcáin című televíziós krimisorozat kezdő felügyelőjeként lett ismert. Kirk papa úgy próbálta egyengetni fia útját, hogy átadta neki Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című regényének filmes jogát. Michaelnek szívügye volt a történet, a Broadway-n ő játszotta McMurphy-t,  Jack Nicholson emblematikus alakítását a filmváltozatban. A Száll a kakukk fészkére tarolt az Oscar-gálán, Douglas producerként nyerte el a legjobb filmnek járó szobrocskát. A lehetőségek széles tárháza nyílt meg előtte színészként  olyan filmekben, mint a  Kóma, a Kína-szindróma, a régi jó haverjával, Danny De Vitóval és Kathleen Turnerrel közösen jegyzett romantikus kalandvígjátékok, a Smaragd románca és A Nílus gyöngye vagy A rózsák háborúja című fekete humorú vígjáték egy házasság végnapjairól. A Broadway történetének egyik legnagyobb sikerű zenés produkcióját, a Chorus Line-t is sikerre vitte filmen, új oldaláról mutatkozott be a zsarnoki koreográfus-rendező szerepében.  A legjobb színésznek járó Oscar díj sem váratott sokat magára: a Wall Street- i tőzsde világát kőkemény realizmussal bemutató Oliver Stone rendezte Tőzsdecápákban Gordon Gekko, a karrierizmus ördögétől megszállt gátlástalan tőzsdeügynök megformálásáért kapta az aranyozott szobrocskát.

A 80-as évek végén Douglas saját produkciós céget alapított, amelynek égisze alatt készült többek között az Egyenesen át vagy Az esőcsináló. A sötétebb karakterek felé való vonzódásával nyílt kapukat döngetett olyan szerepek megformálásával, mint a Végzetes vonzerő yuppie-ja, aki kemény árat fizet egy mentálisan zavart nővel töltött éjszakáért. Az erotikus thriller műfaját hitchocki feszültséggel vegyítő filmben Glenn Close-zal kerül véres, vad összetűzésbe.  Ballonkabátos bogarti figurát jelenített meg Melanie Griffith oldalán a Felhők közül a nap kémfőnökeként.

„A szex csak előjáték, a csúcspont a halál”- reklámozták minden idők egyik legnagyobb hírveréssel készült erotikus thrillerét, az Elemi ösztönt. A magyar származás Joe Eszterhas forgatókönyvíró, Paul Verhoeven rendező páros az 1990-es évek hátborzongató moziélményének szánták az alkohol és kábítószer rabságából éppen kilábalt zsaru és a titokzatos, kihívó, perverzitásoktól sem visszariadó biszexuális nő történetét.

Az Elemi ösztön Sharon Stone-t az egekbe emelte, Douglas körül is felforrósította a levegőt. Kirk papa állítólag hevesen ellenezte fia erotikus kilengéseit a mozivásznon, Diandra, Michael első felesége pedig válással fenyegetőzött. Amikor nem sokkal később tetten érte férjét egy másik nővel, nem habozott benyújtani a válókeresetet. Az Elemi ösztön folytatására már nemet mondott Douglas, addigra vélhetően elege lett a rámenős nők rabszolgájának a szerepköréből. Utoljára a Zaklatásban vállalta a férfi áldozat karakterét Demi Moore oldalán.

Egy önmagával és a körülötte lévő világgal elégedetlen tisztviselő pusztító, fegyveres ámokfutásáról szól az Összeomlás című Joel Schumacher krimi, amelyben szokatlanul kegyetlen és vad oldaláról mutatkozott be Douglas. Kiemelkedő színészi alakításainak sorát gazdagította vele, csakúgy, mint első közös munkája Steven Sodebergh-gel és Catherine Zeta-Jones-szal,  a drogháborús Traffic bírója. Az erőszakfilmek vonalán az a vágy hajtotta Douglast, hogy a jófiúságnak az írmagját is kiirtsa magából a filmvásznon. Sokak szerint élete legjobb játékát nyújtotta Steven Soderbergh kamerája előtt a Túl a csillogáson című életrajzi filmben Liberace, a meleg zongorista showman szerepében, aki a Matt Damon által megformált fiatal rajongójával keveredik szerelmi viszonyba.  Felgyógyulása után a rákból, elvállalta élete első szuperhősfilmjét, a Hangyaember képregény megfilmesítésében.

A több mint 300 millió dolláros vagyonnal, manhattani luxuslakással, colorádói farmmal, Santa Barbara-i, Palma de Mallorca-i villával rendelkező filmikon a közügyekben is aktív tevékenységet folytat. 1998-ban elvállalta az ENSZ békekövetének a szerepét, és minden lehetséges eszközt felhasznál arra, hogy felhívja a figyelmet az atomfegyverek veszélyére. „Ismert színészként több lehetőségem van arra, hogy eljusson a hangom, mert az emberek jobban figyelnek arra, amit mondok, mint a politikusok felszólalására.„

Szentgyörgyi Rita

                                   

Képek

Sötét karakterek vonzásában: Michael DouglasSötét karakterek vonzásában: Michael DouglasSötét karakterek vonzásában: Michael DouglasSötét karakterek vonzásában: Michael DouglasSötét karakterek vonzásában: Michael DouglasSötét karakterek vonzásában: Michael DouglasSötét karakterek vonzásában: Michael DouglasSötét karakterek vonzásában: Michael DouglasSötét karakterek vonzásában: Michael DouglasSötét karakterek vonzásában: Michael DouglasSötét karakterek vonzásában: Michael DouglasSötét karakterek vonzásában: Michael Douglas

Google Plus

Galéria

Sötét karakterek vonzásában: Michael Douglas
 • Sötét karakterek vonzásában: Michael Douglas
 • Sötét karakterek vonzásában: Michael Douglas
 • Sötét karakterek vonzásában: Michael Douglas
 • Sötét karakterek vonzásában: Michael Douglas
 • Sötét karakterek vonzásában: Michael Douglas
 • Sötét karakterek vonzásában: Michael Douglas
 • Sötét karakterek vonzásában: Michael Douglas
 • Sötét karakterek vonzásában: Michael Douglas
 • Sötét karakterek vonzásában: Michael Douglas
 • Sötét karakterek vonzásában: Michael Douglas
 • Sötét karakterek vonzásában: Michael Douglas
 • Sötét karakterek vonzásában: Michael Douglas

Hirdetés