Irány a vízpart!

A nők valahogy úgy vannak a fürdőruhával, mint Gombóc Artúr a csokoládéval – mindenfélét szeretnek. Egyrészest, monokinit, bikinit, trikinit, tankinit, úszódresszt. A nagy divatcégek megpróbálnak mindenféle téren megfelelni a hölgyek igényeinek, ezért évről évre fejlesztik, tökéletesítik a modelljeiket.

Így válasszunk fürdőruhát

Személyes stílus alapján: Akár az éppen aktuális trendtől függetlenül olyan fazont válasszunk, amiben magabiztosan és kényelmesen érezzük magunkat, és az alakunkhoz is illik. Ha van rajtunk néhány plusz kló, jó választás az alakformáló fürdőruha, amelyből számtalan csinos fazont kínálnak.

A fürdőruha anyagának alapján: A jó minőségű anyag rugalmas, vastag, de egyben puha is. A rossz minőségű anyag vékony, kevésbé elasztikus és durvább, műanyag-szerű érzést kelt. A varrás is fontos tényező: a cérna többsoros, erős és nem foszlik könnyen.

A használat módja alapján: Döntsük el, mire fogjuk használni a fürdőruhát: napozásra, pancsolásra, vagy úszásra, és ehhez igazodóan válasszunk, bikinit, egyrészes fürdőruhát, vagy éppen úszódresszt. 

Bőr- és hajszín alapján: Világos bőrhöz jól illenek a kontrasztos árnyalatok, mint például a sötétkék, a mélyzöld, a fekete, vagy a piros. Kerüljük a natúr színeket, a sárgát és a narancsot, mert ebben sápadtabbnak tűnünk. Minél sötétebb a bőrtípusunk, annál több színárnyalat közül válogathatunk: jól állnak a neonszínek és a tarka minták is.

Ami az anyagválasztást illeti, idén divatosak lesznek az antiallergén, mikroszálas anyagokból készült dresszek és a fényáteresztő fürdőruhák, amelyek átengedik a napfényt, ezáltal az egész test egyenletesen barnulhat. A színek és a fazon tekintetében 2020-ban izgalmas trendekből választhatjuk ki a hozzánk leginkább passzoló fürdőruhát.

Egy félvállas fürdőruha a felsőtestre helyezi a hangsúlyt, és az egyrészes fürdőruhák esetében igazi dívás megjelenést kölcsönöz. Az asszimetrikus szabású, féloldalas bikinik pedig garantáltan kiemelkednek majd a háromszög-fazonok és pánt nélküli fürdőruhák tömegéből. 2020 kedvenc trendszínei a klasszikus fekete, a csokoládébarna, a vibráló narancs és a legkülönbözőbb neon árnyalatok.

Az állatos minták egyre több évszakban, egyre több ruhaneműn bukkantak fel az utóbbi időben, így nem meglepő, ha idén nyáron megannyi zebrás, leopárdos, tigrises vagy éppen kígyóbőrös darab jön majd szembe velünk a strandon. Egy- és kétrészes modelleken is jól mutat ez a minta.

Nemcsak ragadozók, hanem virágok is tarkítják a fürdőruhákat ezen a nyáron. Rengeteg különféle virágnyomatot láthatunk majd, a buja növényi ornamentika pedig remekül illeszkedik a vízparti hangulathoz. A batikolt stílus is visszatért a divatba, és nem kerülte el a fürdőruhákat sem, így ilyen színes darabokkal is találkozhatunk majd.

A csíkos bikinik a klasszikus francia stílust idézik meg, még akkor is, ha nem a Riviérán, hanem a helyi strandon viseljük. A függőleges csíkozású egyrészesekben karcsúbbnak tűnhetünk, míg egy vízszintes csíkos push up bikinifelső optikailag dúsítja a kebleket. A retró hatású pöttyös fürdőruha is trendi, de az év igazi különlegessége az elegáns kockás minta, és az övvel díszített fürdőruhák, amik igazi vintage hangulatot sugároznak.

A 2020-as nyári fürdőruhák egyik legszexisebb trendje az extra húros bikinialsó. A hosszú húr sejtelmesen átfoghatja a derekat, de lehet, hogy csak egy apró, vadító toldás kerül a csípőre. 

Csakúgy, mint a farmerek és a rövidnadrágok világában, a fürdőruháknál is megkezdte hódító útját a magasított derék. Ezek a modellek elfedik a nassolás pocakon mutatkozó eredményét, és lehetőséget biztosítanak a lábak hangsúlyozására. 

A fodros fürdőruhafelsők romantikus és játékos benyomást keltenek. A kisebb keblűek számára még hasznosak is, mert a mellrészen viselt fodrozás teltebbnek láttat. Érdemes azért odafigyelni, mert a csípőn elhelyezkedő nagyméretű fodrok is hasonló hatással bírnak.

A plunge fürdőruhák különlegessége a mélyen kivágott mellrész, ami a dekoltázsra irányítja a figyelmet, ezért a teltebb keblű nők egyik kedvenc bikinifazonja.

Ha nem kedvelnénk a mélyen dekoltált fürdőruhákat, a magas nyakú bikinifelsőket érdemes választani.

A 2020-as bikinitrendek most a magasan szabott bikinialsóknak és az extravagáns metálfényű modelleknek is teret adnak, amivel igazi 80-as évekbeli disco hangulatot vihetünk az összeállításunkba.

A stílusosan karcsúsító tankiniben akkor is magabiztosan érezhetjük magunkat, ha nem vagyunk modellalkatúak. Ez a fürdőruha praktikus, kétrészes szabásának köszönhetően kényelmesen le- és felvehető, ráadásul a topra emlékeztető felső utcai öltözetként is megállja a helyét egy szép strandszoknyával viselve.

Bikinitörténelem

.A modern bikinit Louis Reard mérnök mutatta be Párizsban, 1946. július 5-én. A nevét a Marshall-szigetek részét képező Bikini szigetről kapta, mivel Reard úgy gondolta, az ott végzett kísérleti atomrobbantásokhoz hasonló hatást válthat ki a férfiakból a kétrészes fürdőruha. Reard a bemutatásához csak nehezen talált modellt, végül Micheline Bernardinit bérelte fel, aki a Casino de Paris sztriptíztáncosnője volt. 1951-ben még kitiltották a Miss World szépségversenyről a bikinit. A nagy áttörést 1957-ben Roger Vadim filmje – az And God Created Woman – hozta meg, amelyben Brigitte Bardot elsőként jelent meg bikiniben a filmvásznon.

A monokinire – amely eredetileg egy fekete fürdőbugyi két pánttal – egészen 1964-ig kellett várni. A kaliforniai Rudi Genreich találta ki a topless viseletre ezt az elnevezést: a bikini szó elejét a latin bi („kettős”) előtagot lecserélte a mono („egyetlen”) szóra.

Az anyagcsökkenés tovább fokozódott, és 1974-ben, Brazíliában megszületett a genovai származású divattervező, Carlo Ficcardi ötlete, a tanga.

Az anyagmennyiséget már nem lehetett tovább csökkenteni, így megfordult a trend, és megjelent a teltkarcsúak kedvence, a tankini, amely egy bikini alsóból és egy ujjatlan pólóból (az amerikai angolban: tank top) áll.

Puskás Kati

Megosztom