Míves lábbelik Tóthéktól


Hovatovább fél évszázada varázsolnak a budapesti „Tóth Művekben”. A Vámház körút 10. alatti műhelyben ma is naponta kerülnek ki a mesterkezekből egyedi és felettébb mutatós lábbelik, a korántsem egy kaptafára született cipő- és csizmaremekek. Tóth István a családi hagyományokat folytatva 1976-ban alapította meg a cégét, s hozzá csatlakozott a fia, Zoltán, akivel bő évtizede viszik közösen az üzletet.

Tóth István, precíz kézműves technológiával készült termékeivel hamar szakmai sikereket ért el. Lovaglócsizmáival támogatta a magyar öttusa, illetve military-válogatott tagjait, továbbá a Nemzeti Lovas Díszegység is visel Tóth csizmákat. A későbbiekben pedig már nemzetközi elismertség sem maradt el, amit a külföldről érkező megrendeléseken kívül mi sem igazol jobban, mint hogy a Louis Vuitton-féle magazin már 2013-ban ajánlotta őket Budapesten feltétlenül felkeresendő úticélként.

„A tradíciókra ügyelve különös gondossággal készítjük el minden egyes termékünket, az egyéni, olykor egyedi kívánságok maximális figyelembe vételével” – mesélte Tóth Zoltán, akitől megtudhattuk, hogy a hagyományos fekete, rámán varrott félcipő változatlanul az egyik legnépszerűbb portékájuk, de egyre divatosabbak a merészebb színek, valamint kelendőek többek között a bokacsizmák, díjugratók és a lovaspólósok által viselt csizmák is. Időtálló, divatos és méretre szabott modelljeik mindegyike minőségi bőrből készül, kézzel varrott és faszöges kivitelben.

„Egyre több az online rendelés is, amely a www.lovaglocsizma.hu oldalunkra fut be, ezért felújítottuk a honlapot, hogy még egyszerűbbé tegyük a netes rendelést, méretfelvevést, angolul is – tette hozzá, majd kitért rá, hogy a világ számos pontjára szállítanak, s nemcsak a hagyományos piacaik – így Németország, Ausztria – élnek, hanem Franciaországból, Kanadából és az Egyesült Államokból is igénylik termékeiket. 

„Nagyon szeretik a különféle lovaglócsizmák mellett a vadász- és túracsizmát (Bilgeri), valamint a huszárcsizmát is, amelynek elejére a rózsát is bőrből, kézzel fonjuk meg.

 A klasszikus feketén és a sötétbarnán kívül immár mind többen keresnek cipőből zöldet, kéket, bordót, s további újdonság a csizmáknál, hogy míg korábban inkább faszögesen kérték, most már a varrott talpú dívik, amely komolyabb, erősebb, tartósabb, s jobban is néz ki.”

Megosztom