Biztosítás covid utáni időkre

Beszélgetés biztosítási szakértőnkkel, Szekeres Csabával

A világjárvány általánosságban érzékelhető visszaszorulásával párhuzamosan megnőtt az utazási kedv, a turizmus is új életre kelt 2022 tavaszán. Mondhatni, a vírushelyzet már nem számít korlátozó tényezőnek, s mi, magyarok is egyre aktívabbak vagyunk ismét a külföldjárásban. Ezzel együtt pedig újfent előtérbe kerül a biztosítások kérdése is. Magazinunk állandó biztosítási szakértőjét, Szekeres Csabát kérdeztük, mire érdemes odafigyelni az új helyzetben.

– Természetesen egy biztosítási szakember saját biztonságáról is gondoskodik, ha külföldre utazik, különösen ilyen tájt, amikor a Covid-helyzet javul, de teljesen még nem ért véget a járvány – mondta elöljáróban Szekeres Csaba, aki személyes példával folytatta: 

– Az elmúlt két esztendőben én sem utaztam, az utóbbi időben viszont már többször voltam külföldön, s odafigyeltem arra, hogy megfelelő biztosításokat kössek az útjaimmal összefüggésben. Mert hát baleset, betegség esetén, vagy ha ne adj’ isten valami történik a poggyászunkkal, a biztosítás ilyen szempontból tud segíteni. A kockázatok, a veszélyek ott vannak mindannyiunk esetében, és ha külföldön ér valamilyen baj bennünket, és nincs utasbiztosításunk, akár tetemes összegű kórházi számla érkezhet az egészségügyi biztosítótól…

A kérdésre, hogyan gondoskodott saját magáról, Szekeres Csaba így válaszolt:

-Az elutazás előtt néhány nappal körüljártam, milyen biztosításkötési lehetőségek vannak. Vagyis nem hagytam az utolsó pillanatra az ilyenkor szükséges lépéseket, s gondoskodtam arról, hogy a számomra a leginkább megfelelő biztosítást kössem meg a leginkább megfelelő szolgáltatóval. Érdemes körülnézni a piacon, hiszen a különböző területekre nem mindenki ugyanúgy vállal biztosítási fedezetet. 

A szakember két útja is a karibi térségbe vezetett.

– Dominikán és Kubában jártam, ide eleve pótdíjjal vállalják a biztosítók a szolgáltatást, mivel az úti cél eléggé messze van. Amit a legtöbben igénybe vesznek: az egészségügyi szolgáltatások, az orvosi ellátás, a kapcsolódó orvosi mentések, illetve például fogászati kezelések, vagy éppen, ha olyan helyzet áll elő, hogy haza szállítható a beteg, az utazási költségek megtérítése is e körbe tartozik.

A közepes és még inkább a legnagyobb csomag jellemzően lefedi a fő területeket. Persze nagyon meg tudja dobni a költségeket például egy mentőhelikopteres eset, vagy egy hegyi vagy vízi mentés. Ha ilyen helyekre megy valaki, érdemes viszonylag magasabb értékű csomagot választania.

Szekeres Csaba „megúszta” a karibi útjait.

-Nem kellett igénybe vennem a biztosítóm szolgáltatásait, ugyanakkor megeshet, hogy az ember odakint kórházba kerül. Ezt tekintetbe véve az itthon maradó rokonok kiutazásának a megszervezése is beletartozhat egy-egy biztosításba, vagy ha mondjuk egy férjnek-feleségnek a párja kórházi ellátása miatt tovább kell kinn maradnia pluszban, erre is kiterjedhet a biztosítási szolgáltatás. De ha egy úti okmányt elhagyunk, ennek pótlása bizonyos országokban pénzbe kerül, amit a biztosító számlájára el lehet számoltatni. A korábbiakhoz képest megnövekedtek a poggyásszal összefüggő károkozások, gyakoribbá vált, hogy nem érkezik meg a csomag vagy megrongálódik út közben, a kárrendezést is jobb szerződésben rábízni a biztosítóra. Új dologként említhetem a felelősségbiztosítást, ez annak, aki külföldön magánszemélyként kárt okoz, például sípályán, a közlekedésben, s kártérítési kötelezettsége áll fenn, segít a költségei megtérítésében.

Megosztom