A Love Lamp megálmodója

Harcos Andrea, a Love Lamp megalapítója újságíróként kezdte 2004-ben egy napilapnál. Négy év után elkezdett tévézni, majd hét esztendeig a filmgyártásban dolgozott. Az emberismeret, az írás, a váratlan helyzetekre való azonnali reakció és sok más kincs gyűlt össze a médiás évei alatt. Ám a Love Lamp az ő igazi világa.

– A Love Lamp egyre jobban terjeszkedik. Hogy kezdődött?

– Két napja ültem itthon a kanapén euforikus megrendültségben, miután lefoglaltam a Párizs-Köln-Mallorca-Tenerife körutam repjegyeit, hogy a megrendelőimmel egyeztethessek. Egész életemben erre vágytam. Ezt találtam ki kislány koromban. Hogy járhassam a világot, miközben valami csodás dolgot adhatok az embereknek. Akkor még nem láttam, hogy konkrétan fényt viszek majd az életükbe. A történet 2013 márciusában kezdődött, amikor megalkottam az első fényszobromat a hálószobámba, mert kiderült, hogy még nem létezik az, amit megálmodtam.

– Tudom, hogy az életed része a tanulás. Hány nyelven beszélsz és miket tanultál az életedben? Ha jól hallottam, villanyszerelői képesítést is szereztél.

– Engem a világ megismerése, a csillapíthatatlan kíváncsiság mozgat. A gimiben nyelvvizsgát szereztem angol, francia és olasz nyelvből, francia szakos voltam az egyetemen, majd jött a spanyol. Tavaly villanyszerelői képesítést szereztem a bölcsész Master diplomám mellé. Folyamatosan tanulok: díszüvegezést, porcelánnal és kerámiával dolgozni, szórópisztollyal festeni, aranyfüstözni. Most épp egy fogorvosi rendelőbe készítettem egy soha nem látott lámpasorozatot fából, amit én kísérleteztem ki. Dolgozom fával, fémmel, üveggel, textillel, arannyal, kristályokkal. Anyagismeretet és eszközhasználatot szeretek tanulni, de lehetőleg csak alap szinten, hogy ne korlátozzon mások stílusa. Aztán ezzel az értékes tudással felvértezve bevonulok a műhelyembe és anyagba öntöm, ami a fejemben lakik. Általában az elalvás előtti pillanatokban érkeznek meg a szürreális vízióim. Persze nem értek mindenhez, van egy csodás ”fiúbandám”. A munkáim bizonyos részeiben ők működnek közre, szeretünk együtt teremteni. Van köztük asztalos, fémmegmunkáló, üvegművész, cnc-robot varázsló, villamosmérnök, tervezőmérnök, tartalomkészítő, alpinista és a csapat egyre bővül.

– Mik a Love Lamp céljai?

– Az örök szerelem az egyedi megrendelések. Erre születtem, alkotás közben látom magam százévesen is. Leírhatatlan az az intim, libabőrös, felemelő folyamat, ahogy a megrendelőm személyiségéből és környezetéből inspirálódva, személyre szólóan alkothatok valami megismételhetetlent. De idén világossá vált, hogy a két kezem és a nap 24 órája korlátozza az elkészíthető fényszobrok számát, ám a munkafolyamaton nem kívánok változtatni, mert pont a varázslat veszne el belőle. Az igény nagyobb, mint a kapacitásom, ezért tavaly novemberben napvilágot látott az első Pablo nevű, három darabból álló lámpacsaládom, ami ugyanabból az energiából született, amiből az egyedi darabok. Sok ötletem van, jelenleg egy második és egy harmadik féle különleges fénytestet fejlesztünk, amelyeket még idén a nagyközönség elé szeretnék tárni. Ősztől workshopokat tartok. Eljött az ideje, hogy átadjam a tudásomat és tapasztalatomat azoknak, akik szeretnék megérezni a flow-élmény erejét és szépségét.

– Milyen távlatokat tud befutni a vállalkozásod?

– Amióta a Love Lamp van, a hivatás a szerelmem. Persze rengeteg erőfeszítés és kihívás is van mögötte, mégis az öröm a leghangsúlyosabb. Hatalmas erő rejlik abban, ha az embernek hivatása és nem munkája van. Épp most lépem át a nemzetközi siker küszöbét, közben pedig látom, minden sejtemben érzem és tapasztalom, hogy egyre többen értik és érzik, miről szól a munkásságom. A határ pedig a csillagos ég.

Tamás Rita

Megosztom