Beszélgetés Kovách László ügyvezetővel

Akad olyan helyzet, amikor képtelenség nem „ablakostól” rontani a házba… Például ezúttal, amikor írásunk témája az egy híján harminc esztendős múltra visszatekintő FAKRO. Kis lengyel családi vállalkozásból nőtte ki magát nemzetközi óriáscéggé, amelyet ma már a világ második legnagyobb tetőablak-gyártójaként tartanak számon. Két évtizede alapított leányvállalata a FAKRO Magyarország Kft., amelynek ügyvezetőjével, Kovách Lászlóval igyekeztünk – ha úgy tetszik: – ablakot nyitni a világra, de legalábbis betekintést nyerni a hatalmas fejlődésen átesett cég életébe.

– A történet 1991-ben Lengyelországban kezdődött, magyar szemszögből 2000-ben folytatódott. 2020-ban pedig rögzíthető: messzire jutottak azon az úton, amelyen elindultak…

– A FAKRO sikere meggyőződésem szerint a nagyon erős és folyamatos innovációs tevékenységben keresendő, összhangban alapvető küldetésünkkel: a tetőteret mint életteret egy magasabb, másabb dimenzióba helyezni, megváltoztatva a tetőtérről kialakult általános képet. Ezt leginkább a különleges megoldásainkon keresztül tudtuk és tudjuk véghezvinni” – bocsátotta előre afféle cégfilozófiai alapvetésként Kovách László.

– S miről árulkodik a gyakorlat, mit mondanak a számok?

A magát multinacionális céggé kinövő FAKRO termelésének jelenleg mintegy hetven százaléka készül exportra. Több mint ötven országban lehet kapni termékeit, számos helyen saját képviselete van, ahogyan Magyarországon is. Nálunk nincs termelés, az döntően Lengyelországban folyik. 2012-ben, a világválság végén 300 millió forint volt a magyarországi éves forgalmunk, ma pedig már 2 milliárd. A felettébb intenzív előrelépést mutatja az évi 20–30 százalékos fejlődés is az elmúlt esztendőkben, ami leginkább a kiváló termékminőségnek és a vevői igények maximális kielégítésének köszönhető. Mindehhez persze elengedhetetlen a FAKRO kutatás-fejlesztési osztályán dolgozó százharminc mérnök kreativitása, az anyacég támogatása, a hazai, megbízható szakmai partnereink együttműködése, és nem utolsó sorban a felkészült, elhivatott magyarországi csapatunk munkája. Nem az elfogultság mondatja velem, hanem a piaci kelendőség ténye: szép, szerethető kivitelben, széles választékban kínált termékeink iránt rendületlen az érdeklődés.

– Húsz éve vannak jelen a magyar piacon.

– Az induláskor hárman voltunk, a márkanév és a termékek bevezetését a nulláról kezdtük, a FAKRO-t akkor még senki nem ismerte Magyarországon. Az anyacég mellett másodmagammal lettünk tulajdonosok hazai cégben, kollégám az irodai hátteret intézte, én pedig a nyakamba vettem az országot. Szép lassan nőtt a cég, most már tizenegyen vagyunk, képviselők, szervizesek, komoly irodai háttérrel, raktárral, ahonnan három napon belül a szerződött viszonteladó partnereknek bármilyen árut kiszállítunk. Kezdettől alapoztunk a személyes kontaktusra, élénk kapcsolatot ápolunk az építészekkel, a beépítőkkel, a kereskedőkkel, amellett sok szakmai konferencián ott vagyunk, ahol előadásokat tartunk, hogy partnereink mindig a legjobb megoldást ajánlhassák a vevőknek. A tető nagyon összetett, érzékeny rendszer, ha azt megbontjuk, áttörést végzünk rajta, ott minden rétegrendet nagyon pontosan kell csatlakoztatni, hogy később ne legyen probléma…

– Gyakorlatilag végig a tetőtéri ablakokról, az új követelményeknek és igényeknek megfelelő három– és négyrétegű üvegezésről beszéltünk, pedig hát a palettán akad jócskán más modern termék is…

– A fő profilnak számító tetőablakok mellett – lépést tartva a lapostetős építkezés térnyerésével – egyre kelendőbbek a modern vonalvezetésű felülvilágító ablakaink, amelyeknek a többrétegű üvegezésnek köszönhetően szintén jellemzője a kimagasló hőszigetelési képesség. A helytakarékos, összecsukható padláslépcsők között megtalálhatók az extra hőszigetelő és a tűzgátló típusok is, a különböző fénycsatornák az ablaktalan helyiségekbe is el tudják juttatni a természetes fényt.

Azon dolgozunk, hogy növeljük a tetőteret használók kényelmét és biztonságát, ügyfeleink továbbra is számíthatnak a korszerű, innovatív és energiatakarékos megoldásainkra, a megszokott, magas szintű szolgáltatásokkal és garanciális háttérrel.

www.fakro.hu

Megosztom