Mindannyian szeretjük ezt a Duna által összehordott természeti csodát. De vajon ismerjük-e?

Ezt kérdezte az emigráns Márai Sándor is egyik versében: „Emlékeink szétesnek, mint régi szövetek/Össze tudod rakni még a Margitszigetet.” Jaksics Györgynek sikerült egy – tartalmában pontos, formájában művészi – könyvben összeszedni mindazt, amit a szigetről tudni kell. Az Üdvözlet Szent Margit szigetéről című, gazdagon illusztrált kötet több évtizedes gyűjtőmunka (térkép, metszet, érem, plakát stb.) eredménye. Az ifjú Jaksics György, mint kertészmérnök dolgozott itt és ekkor szeretett bele a hajdan volt Nyulak szigetébe.   

A sziget históriáját olvashatjuk az első fejezetben, amiből kiderül, hogy a Margitsziget minden korban szolgálta a város lakóinak felüdülését.

Buja fű és őshonos fák alkották a növényzetet, míg a tulajdonossá vált József nádor nem kezdte el szakszerűen parkosítani.  

Már a rómaiak is ismerték a földnyelv gyógyforrásait, ezért Fürdőszigetnek is hívták. Híres gyógyfürdőknek adott otthont a sziget, de itt található a világhírű Palatinus strand is. A szállodák, hasonlóan a fürdőkhöz, meghatározzák és vonzóvá teszik a szigetet.

A vendéglátás érthetően újabb nagy fejezetet foglal el a könyvben. Az éttermek, kávéházak és egyéb szórakozóhelyek ismertetését muzeális illusztrációk egészítik ki.

A szabadtéri színjátszás meg az egyéb rendezvények krónikája után a Margitszigeten zajló sporteseményekről kapunk izgalmas „helyszíni közvetítést”.

A Margitsziget üdvözlete végső soron az, hogy szeretettel vár mindenkit, vagy ahogy a szerző utószavában írja: „Kívánom és tudom, hogy a Margitsziget újra felvirágzik. Festői környezetben, pezsgő kulturális- és sportélettel élményeket nyújt kicsiknek és nagyoknak, gazdagoknak és szegényeknek, mert a sziget mindenkié.”

Takács Ferenc

Megosztom