Grandhotel Galya****

Hazánk legmagasabb pontja, a Kékestető szomszédságában, a 964 méter magas Galyatetőn található Magyarország legmagasabban fekvő üzemelő szállodája, a felújított Hunguest Grandhotel Galya.

A hotel 1937-ben készült tervek alapján 1939-ben épült, egy öt hektáros erdő és zöldterület központi részén.

A korabeli luxusszálloda építéséhez minden építőanyagot szekérrel hordtak fel a környező településekről. A luxus mivoltot igazolja, hogy több melléképületben külön sofőr-, illetve cselédlakásokat alakítottak ki az előkelő vendégek alkalmazottjainak elszállásolására. További érdekesség, hogy már az átadáskor megvolt az uszoda, melyhez a vizet lajtoskocsikkal hordták fel Gyöngyösről.

Az épület a Mátrára jellemző, szürke színű, a szélsőséges időjárási hatásoknak is ellenálló terméskőből épült – jellegzetes színvilágával és a kőépület összképével összetéveszthetetlen, a fotókon, festményeken könnyen felismerhető.

Országos ismertsége megépítése óta töretlen, hiszen fennállásának közel hetvenöt éve alatt szanatóriumként, SZOT-üdülőként, illetve szállodaként is népszerűvé vált. Több generáció számára a Mátrával összeforrott épített érték, a Felső-Mátra szimbóluma.

Amikor a szálló történelméről beszélünk, meg kell említenünk neves vendégeit is: többek között Illyés Gyula, Németh László, Kisfaludi Strobl Zsigmond, Honthy Hanna vendégeskedett a Grandhotelben. Legnevezetesebb vendége azonban Kodály Zoltán volt, aki csaknem tizenöt éven át számottevő időszakot töltött feleségével együtt a hotel falai között. Az ötvenes évek végétől haláláig évente három-négy hónapon át lakott a nekik fenntartott apartmanban. Kultúrtörténeti érdekesség, hogy Kodály itt komponálta a Csendes misét, illetve galyatetői emlékeiből született a Mátrai képek című híres kórusműve. Ha a szállodában járnak, keressék fel a Kodály-emlékszobát, melyet a zeneszerző tiszteletére hoztak létre, és hozzá kötődő relikviákat, fotókat és egyéb érdekességeket őriz. A hotelben forgatták 1940-ben a Havasi napsütés című filmet Tolnay Klári, Turay Ida és Csortos Gyula főszereplésével.

A hegységre jellemző klíma, a magashegyi levegő, a megóvott természeti környezet a szállodát kiváló üdülőhellyé, allergiás tünetekkel és asztmatikus megbetegedésben szenvedőknek pedig tökéletes gyógyhellyé teszi. A sípályák közelsége a téli, kora tavaszi időszakban nagyszerű terepet nyújt a téli sportok szerelmeseinek.

Bár a megépítése óta eltelt évtizedekben a szálloda történetéhez átalakítások, felújítások is hozzátartoztak, a belső terek felületein máig őrzi az igényes, időtálló burkolatokat, mint például az uszodatér oszlopait borító sötétkék Zsolnay kerámia burkolatot vagy a közösségi terek kiváló minőségű műmárvány oszlopait.

A hotel külső megjelenése változatlanul impozáns és egyedi, az időközben végzett átalakítások jól illeszkednek az eredeti elképzelésekhez. A Hunguest Grandhotel Galyát nem véletlenül kedvelik a kisgyermekes családok, hiszen található itt gyermekmedence, Xbox szoba, Bambikuckó, gyermekjátszótér, Gyermek Kalandpark és vadaskert is, a szálloda animátorai pedig lelkesen szervezik a programokat, túrákat az érdeklődőknek.

De nemcsak a családoknak, hanem cégek számára is kiváló helyszín konferenciák, csapatépítő tréningek megrendezéséhez. A 300 fő befogadására is alkalmas légkondicionált, erkélyes Szonáta-terem és most már további négy, természetes fényű szekcióterem (10–80 fős) áll a vendégek rendelkezésére modern technikai háttérrel és szakképzett személyzettel.

És még mitől különleges a Grandhotel?

A tavalyi év végére készült el a hatalmas lobby bár, működő kandallóval, nagyobb térrel, új bútorokkal és berendezéssel, hangulatos közösségi térrel várva az ott pihenőket. Az újdonságok között említhetjük a kártyaszobát és egy külön biliárdtermet is.

Az éttermi fronton is történtek változások, a gazdag kínálathoz immár egy látványkonyha is kedvet csinál.

A kibővített kerti bioszaunát egyszerre tizennégy fő használhatja. A kerti szauna közelében néhány hónapja adtak át két medencét és egy zuhanyzót: a kisebbik medence egy merülődézsa, a nagyobbik pedig 35-36 Celsius-fokos élményfürdő nyakzuhannyal és pezsgőbefúvókkal.

Aki az elmúlt időszakban már járt itt, élvezhette a medencéből elé táruló mátrai panorámát, sőt akár még hóesésben is megcsodálhatta a forró vízből az elbűvölő látványt, a Kékest és a téli Mátrát.

A wellness szerelmesei nemcsak a házon ‘kívül’, de belül is találnak kedvükre való változásokat: a fitneszterem új helyre került, s annak a helyén most egy csendes wellness-részleg található, ami kimondottan arra szolgál, hogy el lehessen bújni egy kicsit a gyermekek nyüzsgése elől. Erre a részre tizennégy éven aluliak nem jöhetnek be, így lehetőség nyílik a teljes kikapcsolódásra. Ugyanezen a részlegen élményzuhanyok kerültek az úszómedence mellé.

Az újdonságok felsorolását befejezve minden kedves olvasót arra biztatunk, hogy látogassa meg a szállodát, győződjön meg személyesen a cikkben leírtakról és vessen egy pillantást a Kékestetőre a medencéből!

A Hunguest Grandhotel Galya gyakran tematikus hétvégékkel várja a vendégeket, ezek vagy gasztronómiai jellegűek, vagy a sporthoz, kikapcsolódáshoz kötődnek.