A hazai privátbanki szféra egyetlen női vezetője egy ideje nagybanki csúcspozíciót tölt be. Katona Ildikó, az MKB Private Banking üzletágának megalapítója márciustól a pénzintézet üzleti vezérigazgató-helyettese. Szakmai tudása és üzleti tapasztalatai mellett sikereiben személyisége is közrejátszik. 

Nehéz időszak áll az MKB mögött. Okozott némi fejtörést, hogy elvállalja a pénzintézet második legfontosabb tisztségét?
A nehezén már túl vagyunk. Szakmailag nagyon izgalmas feladatot kaptam, amelyben maximálisan tudom kamatoztatni mindazt, amit a privátbanki üzletágban megtanultam az ügyfelekről, az üzletről. Elsőrangú lehetőség annak kipróbálására, mennyire alkalmasak egy más típusú üzletépítésben a korábban már bevált elvek, módszerek.

1996-ban került az MKB-hoz, hét évig vállalati finanszírozással foglalkozott, majd felkérték a privátbanki terület kiépítésére. Némiképpen a hűségét is jutalmazták a vezérigazgató-helyettesi kinevezéssel? 
A döntésben valószínűleg közrejátszik az ügyfelek és a bank felé irányuló, erős elköteleződésem. Aki pályakezdőként kezd egy cégnél, majd hosszú időt tölt el ott, az jellemzően szilárdabban kötődhet a brandhez, jóval megalapozottabb lehet a motivációs háttere. Sok kollégának ad megnyugvást és erősít benne bizalmat, hogy ebben a pozícióban vagyok.

Mi jelenti a legnagyobb kihívást az új pozícióban?
A feladatok sokszínűsége, a bank teljes működésének az átlátása, ahogyan az is, hogy sok döntést kell hozni, ráadásul gyorsan. Minden egyes percben optimalizálnom kell, hogy jók legyenek ezek a döntések. A különböző üzletágak, a vállalati, a lakossági, a privátbanki, vagy a befektetési alapok felügyelete nagyon eltérő szempontrendszereket kíván meg, nem is beszélve az újdonságokról, például a komoly fejlesztés előtt álló lízing üzletágról.

A brókerbotrány milyen hatással volt az MKB-ra?
A nagybankok, köztük az MKB malmára hajtotta a vizet azáltal, hogy ügyfeleket nyertünk, akik még óvatosabbá váltak. Ráadásul a mi helyzetünk speciális: a szanálási törvény hatálya alatt reorganizációba kezdtünk, ami azt célozza meg, hogy az MKB ismét profitábilis bank legyen. Tavaly még nagy kérdőjel volt a szakmában, hogy lehet-e állami bankban privátbankot üzemeltetni. A brókerbotrány rávilágított arra, hogy az állami tulajdon hirtelen előnnyé vált, mert százszázalékos garanciát jelent az ügyfeleknek.

Tapasztal maga körül irigységet?
Kívülről nagyon csillogónak tűnik egy ilyen pozíció, de ha valaki jobban belegondol, közelebb merészkedik, láthatja, hogy mennyi munkát, energiát igényel. Akkor már nem biztos, hogy vonzónak találja. Ráadásul két kisgyermekem van, akikkel jóval kevesebb időt tudok tölteni.

Mennyire tartják számon egymást idehaza a legbefolyásosabb női vezetők?
Az Ernst & Young globális partnere, Czakó Borbála által elnökölt Hungarian Business Leaders Forum-ot említeném, mint ennek ideális terepét. A közelmúltban jó néhány női vezetőt neveztek ki: Szentkuti Gabriella az itteni Microsoft ügyvezetője, Vidus Gabriella az RTL Klub vezérigazgatója lett. Kétségkívül pozitív fejlemény az erősen konzervatív magyar társadalomban, hogy a nők kezdenek előtérbe kerülni.

Napi szinten mennyi időt tölt a bank ügyeivel?
Sokat. Egyedül a hétvége szent és sérthetetlen, amúgy reggel és este is felveszem a telefont, anyagokat és e-maileket olvasok. Amíg a gyerekek nem alszanak, igyekszem velük lenni, utána még egy kicsit dolgozom.

Mit szól ehhez a párja?
A férjem szintén a banki szférában dolgozik, elég jól viseli a helyzetet. Megérti, hogy egy nőnek korlátozottabbak a lehetőségei.

Rivalizálás fel sem merül a kapcsolatukban?
Olyannyira nem, hogy a mostani kinevezésemnél is támogatott. Akárcsak a gyerekek érkezésekor, amikor egy-egy évig otthon voltam velük. A férjem maximálisan mellettem állt, hogy vissza tudjak menni a korábbi beosztásomba, és ne kelljen szakmai áldozatot hoznom.

Milyen szakmai és emberi tulajdonságaira a legbüszkébb?
Alapvetően optimista, vidám alkat vagyok, a pozitív beállítottságot apukámtól örököltem. Már huszonnégy évesen vezető voltam, körülöttem sok, nálam kétszer idősebb kollégával és kolléganővel. Soha nem követeltem meg magamnak tekintélyt, kizárólag a szakmai alapon való meggyőzés jöhet szóba. Erős személyiség kell ahhoz, hogy az ember meg tudja őrizni önmagát, hogy ne deformálódjon a hatalomtól. Ha van, amire büszke vagyok, akkor az a hosszú távú memóriám. A privátbanki ügyfelek portfólióira, befektetéseire még évek múlva is megbízhatóan emlékszem. Ez a főiskolai és az egyetemi évek alatt is sokat segített: viszonylag könnyen készültem a vizsgákra, mindig ötöst kaptam szóbeli vizsgán. Szerencsés dolog, ha a jó memória átlag feletti kommunikációs készséggel társul. Még nagyobb öröm, hogy úgy tűnik, a lányom pont ilyen.

Ő mi felé orientálódik?
Szófia kilencéves. A múltkor azt mondta, hogy az MKB Bankban fog dolgozni, de én azt se bánnám, ha a színjátszást választaná. Az adottságai megvannak hozzá: nagyon jól szerepel próza- és versmondásban, magyarul és németül egyaránt.

És a fia?
Bálintnak nem a kommunikáció az erőssége, ötéves létére a számok világa érdekli igazán. Folyamatosan téma nála, hogy meddig tud elszámolni.

Háromszáz alkalmazottól kellett megválniuk az idén. Hogyan érinti a női érzékenységét a hasonlóan nehéz döntések meghozatala?
Egyáltalán nem érzem hátránynak, hogy empatikus vagyok. Ez persze azzal jár, hogy nem tudok csak úgy elmenni egy ilyen negatív esemény mellett. Ugyanakkor egy menedzser és a cég irányába elkötelezett vezető tudja, hogy áldozatok nélkül nem lehet továbbhaladni. A bankrendszer egészében is elkerülhetetlen a költségcsökkentés, ami bankfiókok bezárásával, létszámleépítéssel jár. Ha tehetem, igyekszem segíteni az elbocsátott kollégáknak. Az egyik barátnőmnek például, akit még én hoztam a bankhoz, sikerült új munkahelyet találni.

A gazdaság egészére nézve, kicsit előretekintve mennyire optimista?
A legtöbb cégnél fokozódik a beruházási és a hitelfelvételi kedv, az árbevételek szépen alakulnak. Az eddigi tapasztalatok alapján mindenképpen javuló tendenciát mutat a versenyszféra.

Mi indokolta, hogy visszalépjenek a veszprémi férfi kézilabda-csapat támogatásától?
Az elmúlt nyolc évben kétmilliárd forinttal járultunk hozzá ahhoz, hogy Magyarország meghatározó kézilabdagárdája európai élcsapattá váljon. Megcselekedtük, amit megkövetelt a haza: a jövőben az utánpótlás képzését támogatjuk.

Az úszószövetséggel kötött támogatási szerződésük a 2017-es világbajnokságra vonatkozik?
Évek óta kizárólagos számlavezetői vagyunk a szövetségnek, az ötlet hosszabb ideje érlelődött. Valóban, a támogatói szerződés a világbajnokság mellett az utánpótlásról is szól.

Személy szerint milyen a kapcsolata a sporttal?
Olyan szintű szellemi leterheltséget jelent a munkám, ami sport nélkül felemésztene. Futok, aerobikozom, gyűröm az ellipszis trénert. Otthon is szoktam edzeni, miután este leteszem a gyerekeket aludni.

Milyen egyéb program, szórakozás fér bele az életébe?
Igyekszem időt szakítani a kultúrára: színházra, koncertre, kiállításokra. Főként a kortárs képzőművészet érdekel, azon belül is a korosztályomba tartozó női művészek munkái. Nemes egyszerűséggel kíváncsi vagyok arra, hogyan gondolkodnak a minket foglalkoztató kérdésekről, például a családi szerepek változásáról. Ha kikapcsolódás, akkor Tihany a nagy kedvencem, a szabadtéri játékok és a vitorlázás miatt is. A férjemmel a megismerkedésünk óta vitorlázunk, ennek kapcsán ismertük meg a Balatonnak ezt a csodálatos részét. Évek óta vágytunk arra, hogy legyen egy kis nyaralónk Tihanyban; ez nemrég megvalósult.

Üzletasszonyként mennyire érzi fontosnak az adakozást, a karitatív tevékenységet?
Magánemberként olyan alapítványt támogatok, amely a mélyszegénységben élő tehetséges gyerekeket karolja fel. Ennél kevés nemesebb célt látok, különösen úgy, hogy magam is anyuka vagyok. Az pedig külön öröm, hogy az MKB Bank az utánpótlás-nevelést és – a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal karöltve – a tehetséggondozást helyezi társadalmi felelősségvállalási tevékenysége előterébe, immár évek óta. Elmondhatatlanul fontos, hogy minél többet tegyünk gyerekeink kibontakozásáért, és hogy minél boldogabb hétköznapokat biztosítsunk nekik.

Szentgyörgyi Rita

Megosztom