A kínai doktor

Beszélgetés Yu Funian professzorral

A Magyarországon élő leghíresebb, és főképpen a legeredményesebben dolgozó kínaiak egyike dr. Yu Funian, aki 1992 óta hasznosítja tudását nálunk, s gyógyítja akupunktúrás módszerrel betegeit. A kiváló orvos sok ezer beteg embert gyógyított már meg Magyarországon a tradicionális módszerrel. Az alaptétel szerint testünkben 72 meridiánvonalon kering a csi, az energia. Ha e rendszerben hiba támad, jön a segítség, gyógyító tűszúrások formájában. A meridiánok megannyi akupunktúra-pontjának tökéletes ismerete persze létfontosságú.

„Ez nem játék, tökéletesen kell tudni, hova szabad szúrni, ezért is muszáj legalább öt évig tanulni a hagyományos kínai gyógyászatot az egyetemen, ahol én is oktatok” – mondja a remek kondícióban levő, 61 esztendős professzor, aki két rendelőben is dolgozik, hetente három napot itt, hármat amott. Több mint húsz éve praktizál nálunk, s a Semmelweis egyetemen osztja meg tudását a diákokkal. Tanítványai között elmondása szerint öt-hat olyan akad, akiből kiváló akupunktúrás orvos lehet. Persze tisztában van tudománya korlátaival is.

„Az akupunktúrás kínai gyógymód több ezer éves, bár mindent ezzel sem lehet meggyógyítani. Közel száz betegség leküzdésére azonban képesek vagyunk a segítségével” – mondta Yu Funian, akinek négy gyermeke van, mind fiú, s egyikük, aki a SOTE-n végzett, már édesapja nyomdokaiba lépett. 

A professzor, ha nagy ritkán megbetegszik, önmagát is képes saját tudásával gyógyítani, de inkább a megelőzésre törekedik. Például a sporttal.

„A kungfu mellett tajcsizok is, emellett kevés szabadidőmben pedig tévézek és gyógyfürdőkbe járok” – így a professzor, akit olykor „sima” magyar kórházakba is segítségül hívnak, kikérik tanácsát. Tervezi, hogy a gyógyításról, tapasztalatairól könyvet ír, s immár öt-hat tanítványa hivatalosan is praktizálhat a hagyományos kínai orvoslás keretén belül.

www.akupunktura-prof.hu