Nagyapám csodája

Családi ereklye az évszázad mérkőzéséről

Hetven éves jubileuma van a feledhetetlen, angol-magyar mérkőzésnek, melyet 6-3-ra nyert meg az Aranycsapat a Wembley fociarénában. Írásunkban Hűse Ferenc családi hagyatékán keresztül eleveníti fel az évszázad mérkőzését.

A két csapatkapitány, Puskás Ferenc és Billy Wright

Komlósi Győző, a Nagyapám lakatosként kezdte a Királyi Vasutaknál és nem tudni hogyan, de a MÁV főtanácsosa lett az évek során és amióta az eszemet tudom, mindig a futballról mesélt. A Ferencvárosi Vasutas Sport Klub kapusa volt és a vasutas válogatotton keresztül beutazta a fél világot. Ezt követően az MLSZ titkára, majd ellenőre lett.

A Nagyapám imádott engem, mint egyetlen unokáját és az egyik, számomra legkedvesebb hagyatéka a szóban forgó album volt, amelyben az 1953-as, sporttörténeti eseményként emlegetett angolok elleni 6-3-as diadal van megénekelve a meccs beharangozásától az Aranycsapat felejthetetlen győzelméig. A 116 oldalas album a Népsportban megjelent rengeteg cikkel, meg nem jelent MTI fotókkal és karikatúrákkal eleveníti fel a felejthetetlen győzelmet, megkoronázva az egy évvel későbbi, Népstadionban rendezett visszavágóval, ahol szintén kiütéses, 7-1-es győzelmet arattunk az angolok felett, melyet már személyesen is látott Nagyapa, aki 85 évesen búcsúzott az élők sorából, de az emléke és az album örök.

Az álmom, hogy ezen hagyatékomat megoszthassam azokkal, akiknek még jelent valamit az Aranycsapat diadalmenete.

Megosztom