Design Campus

A győri Széchenyi István Egyetem adja a jövő designereit

Az ország meghatározó designképző intézményévé nőtte ki magát a győri Széchenyi István Egyetem kreatívipari centruma, a Design Campus, ahol a hallgatók országos hírű alkotóktól, vállalati és társadalmi partnerekkel együttműködve tehetnek szert magas szintű tudásra. A szakmai műhely az egyetem Tudományos és Innovációs Parkjában – hazánk első ilyen létesítményében – kap új otthont.

A design az emberi vágyak, szükségletek és történetek közös nyelve. Képes arra, hogy leírja, újrafogalmazza az élet legeltérőbb területeit, és összművészeti jelenségként megteremtse a kutatás és művészet, a cselekvés és szemlélődés, a tervezés és építés egységét.

A Széchenyi egyetem Művészeti Karán két éve indultak először designképzések, amelyek mára az intézmény fontos részévé váltak. „Évről évre több fiatal felvételizik mindhárom alap- és mesterszakunkra, így formatervezésre, tervezőgrafikára és építőművészetre. Sokan Észak-Dunántúlról és Szlovákiából érkeznek, de jelentkeznek hozzánk az ország egész területéről, így Debrecenből, Pécsről, Kecskemétről is. Rövid idő alatt országos képzőhellyé váltunk. Büszkék vagyunk arra is, hogy el tudtuk indítani a formatervező művész mesterszakot angol nyelven” – fejtette ki U. Nagy Gábor, a Design Tanszék vezetője.

A fiatalok számára az egyetem és Győr által kínált lehetőségek mellett vonzó, hogy kiváló alkotóktól, designerektől tanulhatnak. U. Nagy Gábor maga is elismert építész, de rajta kívül is számos országos hírű szakember tanítja a hallgatókat. Ha csak a Design Campus ez évi sikereit soroljuk, Czakó Zsolt grafikusművész Ferenczy Noémi-díjat kapott, Andrási Edina keramikusművész a Master Artizans Guide válogatásába került be, Miklósi Ádám pedig a 2023-as iF Design Award – Professional Concept – győztese lett. Koós Daniella az idei Design Hét főkurátori, Kassai Ferenc, a Tervezőgrafika Stúdió vezetője a Magyar Formatervezési Díj zsűrori feladatait látja el, míg Somogyi Krisztina Koppenhágában képviselte hazánkat az Építészek Világszervezetében. Kiemelendő, hogy a Himnusz megírásának 200. évfordulójára kiadott emlékérmet Soltra E. Tamás tervezte.

A fejlődést a hallgatók sikerei is jelzik. Ezek közül talán a legjelentősebb, hogy Kiss Bence nyerte az Audi Hungaria Zrt. fennállásának 30. évfordulója alkalmából meghirdetett pályázatot, így az ő alkotásai díszítik a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér nyolc utashídjának belsejét. Országos siker, hogy Ratkovic M. Ljubica éremtervével Berán Lajos-díjat, Krizbai Gergely pedig Barcsay-díjat nyert. A Design Tanszék hallgatóinak munkáiból Uhl Gabriella művészettörténész és Gollowitzer Szabina képzőművész rendezett nagy sikerű kiállítást a győri Torula terében.

A Design Campus életében mérföldkövet jelent, hogy hamarosan elkészül a Széchenyi-egyetem Tudományos és Innovációs Parkjának első üteme. Az intézmény a volt győri kekszgyár ikonikus raktárépületének átalakításával hoz létre innovatív teret. A Design Campus ott talál új, végleges otthonra. „Az, hogy ilyen presztízshelyszínre költözhetünk, mutatja, hogy az egyetem kitüntetett figyelmet fordít a designra – mondta Somogyi Krisztina, a Design Campus Alapképző és Elméleti Stúdiójának vezetője. – A designnak a sokrétű vállalati kapcsolatokkal rendelkező győri egyetemen azért van jövője, mert az emberek és az ipar között képez kapcsot. Jelenlétünk a parkban ezt még inkább segítheti, mert fizikailag is közel kerülünk kutatóműhelyekhez, startupokhoz, cégekhez, erősítve a szinergiákat. Már most is együttműködünk az egyetem más karaival, így Lepsényi Imrének, a Formatervező Stúdió vezetőjének irányításával elindult micélium-kutatásunk az anyagtudományok, a Pető Intézet eszközeit újragondoló projektünk pedig az egészségtechnológia területén épít kapcsolatokat.”

www.uni.sze.hu

Megosztom