A nyárhoz a legtermészetesebb módon hozzátartoznak az otthoni zöld környezetben zajló baráti összejövetelek, a grillpartik, amelyek lebonyolítására idilli miliőként kínálkozik a terasz, vagy éppen a kert.

A találkozók hangulatát nem csupán a vendéglátói igyekezet és kínálat emelheti, hanem az is, hogy mi – és mennyire szépen – vesz körül bennünket az ilyen alkalmakkor. A teraszos randevúknál elengedhetetlen tartozékok a megfelelő lakberendezésen túl a téralakító és– határoló növények, s persze az otthonukul szolgáló edények.

„Érezzük jól magunkat a saját teraszunkon!” – fogalmazta meg érdeklődésünkre a lényeget Szemerics Tamás, a hat telepet működtető New Garden kertészet vezetője, aki leginkább a mediterrán növényeket ajánlotta környezetgazdagításra, köztük a klasszisokat, a leandert, a sétányrózsát, s társaikat.  Az edényzetet illetően pedig a Lechuza cserepeket javasolta, amelyek amellett, hogy uv-ellenállók, dekoratívak is, kaphatók fonott és fényes felülettel, kicsi és nagy méretben egyaránt. A lényegük pedig ezeknek a törés- és fagyálló cserepeknek az, hogy saját víztároló rendszerük van.

„Tehát a növényeket nem kell folyamatosan öntözgetni, mert ezek a tartóeszközök hosszú távú működésre lettek kialakítva, úgy, hogy maguk gondoskodnak a vízellátásról. Ezért nem kell naponta, elegendő hetente-kéthetente öntözni, ráadásul műszer mutatja, ha fogytán a víz, s utánpótlásra van szükség” – magyarázta a szakember.

Ha nem a teraszt, hanem a kertet választjuk a baráti összejövetelre, akkor is vannak figyelembe veendő külön szempontok. Ilyen például, hogy – szépérzékünk kielégítésével és komfortérzetünk javításával párhuzamosan – a „zöldkerítés” megteremtése révén az illetéktelen tekintetek elől is el lehet zárkózni. Bármilyen természetes sövénnyel tud szolgálni a New Garden, amelynek kínálatából nem hiányoznak az óriási méretű térhatároló növények sem.

„Azonnali takarást tudunk garantálni, ha például a tujasövény tönkrement, tüstént megoldjuk az ilyen helyzetet is, akár ember nagyságú növények, akár két-három, vagy egészen különleges igény esetén még tíz méter magas természetes kerítés telepítésével. A növény lehet lombhullató vagy örökzöld, fa vagy cserje, szóba jöhet ciprus, babérmeggy, korallberkenye, ezüstfa, és sorolhatnám még, mi más, mert hatalmas a választék” – mondta a kertészetvezető, hozzáfűzve, hogy nagyméretű növényekből budaörsi telepükön a legbőségesebb a kínálat. 

Szemerics Tamás akkor sem jött zavarba, amikor lapunk – alkalmi „vizsgakérdést” feltéve – arról érdeklődött, adott esetben tudnának-e viszonylag gyorsan beszerezni ausztráliai fűfát,  azt a különleges fafajtát, amely sajátos módon a távoli kontinens bennszülötteinek, az abóknak a fejét és frizuráját formázza.

„Nem lenne olcsó mulatság, de 2-3 millió forintért akár ezt a fát is be tudjuk szerezni” – jelentette ki. 

Azt már mi tesszük hozzá, hogy közelebbi növénycsodákért, praktikus tudnivalókért pedig elegendő a honlapra, a www.newgarden.hu oldalra felmenni – és akár indulhat a (grill)parti!

jk

Megosztom