Jubileumi sakkfesztivál

Március idusán, a történelmi magyar múlt idézése és a tavaszköszöntés napjaiban a maguk módján külön is ünnepeltek a sakkozók Pesterzsébeten. Hagyományos versenyüket idén tizedik alkalommal rendezték meg.


(balról) Nemes László, Somodi Klára, Benyeda Tibor, Bakony Árpád és Hartmann István

 

A kerek évfordulós viadalnak, amelyet a 10. Art Pub Kupáért írtak ki, Benyeda Tibor volt a főszervezője, mondhatni, természetes módon, hiszen ő kezdetektől egyik tántoríthatatlan pártfogója, népszerűsítője, művelője és oktatója egy személyben a perzsa eredetű szellemi játéknak.

„Jubileumi versenyünkön, amelyet az Art Pub étteremben bonyolítottunk le, kettő híján másfél százan vettek részt – kezdte beszámolóját a neves sakkoktató. – Akadtak a mezőnyben kezdők és mesterek, a hét-nyolc éves talentumoktól, a hetven feletti nyugdíjasig minden korosztály képviseltette magát, s a hazai indulók, fővárosiak és vidékiek mellett határainkon túlról érkezettek is asztalhoz ültek a négynapos rendezvényen.”

Elmondása szerint a nemzetközi szövetség, a FIDE által is elismert versenyen a tudásszint alapján két részre bontott társaság küzdelmeiben a „felsőházi” csoportban Aczél Gergely bizonyult a legjobbnak, a másikban, az 1600 Élő-pontnál kevesebbel rendelkezőknél pedig Varga Boldizsár nyert.

„Hadd tegyem hozzá, hogy eseményünk főtámogatója a Delta csoport volt, a főbíró Horváth Csaba, a mezőnyt kanadai, amerikai, francia, norvég, lengyel és szlovák sakkozók is színesítették. Az ünnepi versenyt Nemes László, Pesterzsébet alpolgármestere méltatta, az önkormányzat sportbizottsága nevében pedig Somodi Klára dicsérő szavait hallgathattuk örömmel” – tért ki a viadal szakmai és szervezési hátterére, az esemény tető alá hozásához elengedhetetlenül fontos szereplőkre Benyeda Tibor, hozzáfűzve, hogy a tizedikkel természetesen nem ért véget a kupasorozat, bizonyos, hogy folytatják.

A korábbi tanítványai közül többeket felvonultató verseny amúgy azért is állhat közel a szívéhez a főszervezőnek, mert annak idején jómaga diákként kezdte űzni a sakkot, hogy aztán az edzői oklevél és a nemzetközi minősítés birtokában az oktatást és a sportág népszerűsítését emelje munkássága középpontjába. Ahogyan azt korábbi lapszámunkban elmondta, Budapesten több helyen tanít, bíráskodik, versenyez és versenyeket szervez, az iskolában önálló tantárgyként oktatja a sakkot és a matematikát, s meggyőződéssel vallja: a sakk fejleszti a gondolkodást, a taktikai készséget, önuralomra, kitartásra, lényeglátásra nevel, nem utolsó sorban pedig karbantartja a memóriát.

„Az iskolai sakkoktatás nálam a szünetek idején sem ér véget, a magas szintű versenyek mellett szabadidős programok is biztosítják a folyamatosságot, például a rendszeres nyári táborokban van mód az elme ilyen jellegű továbbcsiszolására” – fogalmazott beszélgetőpartnerünk. De a játszva tanulással, a meseszerű sakktanítással, a nevét viselő Benyeda-módszer révén már az iskolába járás előtt is komoly szellemi aktivitás érhető el.

„Nem csak a versenysakk a fontos! Oktatóként a korai képességfejlesztés a célom, az iskolára való felkészítés pedig a sakk segítségével már az óvodában megkezdhető” – állítja, példákkal is előhozakodva.

„Referenciaként szolgálhat két óvoda is, egy a XVI. kerületben, egy másik pedig Zuglóban. Előbbi a Nagyhalacska, utóbbi a Napraforgó óvoda. Mindkettőben a sakkot használom a kicsik képességeinek kibontakoztatására, s bizonyos, hogy ők könnyebben boldogulnak az iskolakezdéskor” – mondta Benyeda Tibor.

www.besakk.hu

Jancsó Kornél

Megosztom