Szárnyait bontja a zöldenergia

A Solar Butterfly a MET Csoport vendége lesz Százhalombattán

A Pillangóhatás elmélet lényege, hogy apró változtatások a gondolkodásunkban és az energiafelhasználásunkban hatalmas eredményekhez vezetnek. Erre hívja fel a figyelmet a szárnyait Magyarországon először kibontó, szolárpanelekből épített pillangó, amely szeptemberben a MET Csoport Dunamenti Erőművéhez érkezik; a 90 országot érintő világkörüli útján meglátogatja a most átadott Tesla MegaPack akkumulátoros energiatároló rendszert. Négyéves útja során a SolarButterfly olyan projekteket is érint, amelyek már eredményeket mutatnak fel a fenntartható energiatermelés- és fogyasztás terén.

Egy pillangó is csinálhat tavaszt

Az európaiak ezen a nyáron egyedülálló járművel találkozhatnak az öreg kontinens útjain. Tisztán napenergiával működő, hatalmas, pillangó alakú lakókocsit láthatnak, amelyet egy Tesla Model X vontat. Ez a SolarButterfly, amely a Larso becenévre hallgat, és amelyet egy Louis Palmer nevű svájci úriember fejlesztett ki a Luzerni Egyetem mérnöki tanszékével együttműködve. A Larso hatalmas, LONGI napelemekkel borított „szárnyakat” visel, egyéb részei pedig óceánból kihalászott, újrahasznosított műanyagból készültek, hogy minél könnyebbek legyenek. A SolarButterfly júniusban indult el földkörüli útján, amelynek során 6 kontinenst érint a négy év alatt. A kezdeményezés fő célja olyan csoportok és szakemberek megkeresése, akik aktívan küzdenek a globális felmelegedés ellen, és a munkájukkal üzenik, hogy nem késő megmenteni a bolygót.

Energiatárolás a zéró kibocsájtás útján
A SolarButterfly szeptember 9-én érkezik Magyarországra, és felkeresi a MET Csoport százhalombattai Dunamenti Erőművét. A Pillangó látogatásának apropója a Tesla MegaPack alapú lítiumion akkumulátoros villamosenergia-tároló rendszer hivatalos felavatása, amely jelentős mérföldkő a MET Csoport számára a zöld energiaátmenet és a zéró széndioxid-kibocsátás felé vezető úton. A három akkumulátor együtt 7,68 MWh energia tárolását tesz lehetővé, ami igény szerint felhasználható, a villamosenergia-rendszer egyensúlyának fenntartására, vagy például az energiafogyasztás csúcsidőszakaiban. A svájci székhelyű MET Csoport emellett folyamatosan bővíti zöldenergia termelő eszközportfólióját – Magyarország után Spanyolországban, Olaszországban, Bulgáriában és Lengyelországban is épít- és üzemeltet szél- és napelemparkokat. A vállalat tiszta energiatermelésre összpontosító befektetéseinek fő célja a globális felmelegedés hatásainak tompítása és az energiaellátás biztonságának növelése.

1000 projekt a világ körül
A százhalombattai energiatárolási projekt egyike annak az 1000 kezdeményezésnek világszerte, amelyekre Louis Palmer, a SolarButterfly feltalálója szeretné felhívni a figyelmet. Csapata az éghajlatváltozással kapcsolatos projektek egész sorát látogatja végig útja során: ezek között vannak energiával, mobilitással, építészettel, élelmiszeriparral, mezőgazdasággal vagy erdősítéssel foglalkozó kezdeményezések is.
Hollandiai útján például a SolarButterfly csapat találkozott a Sea Shepherd nevű óceánvédelmi csoport képviselőjével. A Sea Shepherd nemzeti kormányokkal együttműködve küzd a törvénytelen halászat ellen, és a saját hajóikkal járőröznek a partvonalak mentén. Jelenleg a Földközi-tenger térségében dolgoznak, ahol a halállomány a korábbi szintek 10 százalékára zuhant.

Düsseldorfban a SolarButterfly önkéntesei klímaaktivisták egy csoportjával beszélgettek, akik a megtermelt szemét mennyiségének csökkentésén dolgoznak. Munkájuk eredményeként a német város lakóinak lehetőségük lesz többszöri felhasználású tároló edények kiválasztására az ételrendeléskor. A csoport egy sor környezetvédelmi szolgáltatást és komposztálási képzést is biztosít a város számára.

Szintén a németországi útszakaszon beszélgettek a Fridays for Future nevű civil szervezettel, amely az éghajlattal kapcsolatos igazságosság mellett emeli fel a szavát. Meglátásuk szerint igazságtalanságot követünk el, amikor feléljük a jövő nemzedékek túléléséhez szükséges erőforrásokat. Hasonlóan igazságtalan, hogy azok az országok viselik a klímaváltozás következményeinek nagy részét, amelyek alig járultak hozzá a globális felmelegedéshez. A csoport sikeresen meggyőzte a német politikusokat Brunswick városában arról, hogy az eredeti 2050 céldátum helyett 2030-ra hozzák előre a klímasemlegességi célok teljesítési dátumát.

Megosztom