2022-es év bajnoka

Olasz és spanyol sikerrel, vagyis a Carlo Ancelotti vezetőedző által irányított Real Madrid győzelmével ért véget május utolsó szombatján az európai labdarúgás csúcssorozata, a Bajnokok Ligája. Az itáliai szakember sportágtörténeti rekordot jegyzett azzal, hogy csapata 1-0-ra nyerni tudott a párizsi döntőben, tudniillik ő az egyetlen, aki négyszer is el tudta hódítani a BL-trófeát.

Ancelotti elébb az AC Milannal ünnepelhetett végső diadalt a kontinens legértékesebb futballserlegéért zajló vetélkedésben 2003-ban és 2007-ben (miközben egy döntőt, 2005-ben elveszített), majd a spanyol királyi gárdával 2014-ben, az idei csúcsra érkezés előtt, még első madridi trénersége idején.

A futballszakma korszakos egyéniségei közé sorolható két szakember, Ancelotti és a Liverpool német mestere, Jürgen Klopp egyaránt az ötödik európai kupadöntőjére készült edzőként.  Ám míg Ancelotti négyből hármat megnyert, Klopp négy kupadöntőjéből csak egyen tudott győzedelmeskedni, mégpedig a Liverpoollal 2019-ben, hármat viszont elbukott: kettőt a BL-ben, egyet az Európa-ligában. Az angol együttes tíz győzelemmel, valamint egy döntetlennel és egy vesztes meccsel, míg a Real Madrid nyolc sikerrel és négy vereséggel jutott be az ez évi döntőbe.

Ami az „előhangokat” illeti, több neves futballista, megannyi hozzáértő, köztük a 2001-ben aranylabdás David Owen is, aki annak idején mindkét csapatban játszott, biztosra vette, hogy simán nyer a háta mögött hat BL-elsőséggel pályára lépő Liverpool. A semleges szurkolók zöme az előzetes szondázások alapján szintén inkább az angol csapatot jósolta a 2022-es szezon befutójának, miután a Klopp-alakulat az angol labdarúgás két értékes trófeáját is megszerezte, s csupán egyetlen ponttal szorult az élvonal bajnokságában, a Premier League-ben a második helyre a Manchester City mögé.  Amellett a BL-ben is menetelt előre magabiztosan, bár kétségtelen, hogy a fináléhoz közeledve már akadtak figyelmeztető jelek, amelyek azt sugallták, hogy a rendkívüli megterhelés, a sorozatos erőpróbák, a sűrű egymásutánban következő hazai és nemzetközi meccsek a hajrára valósággal kilúgozták a társaságot. Ahogyan a londoni The Guardian kommentálta a BL-döntő után: “A Liverpoolnak ez már túl sok volt. Végigküzdött 63 meccset a szezonban, de az utolsó balul sült el. A döntőben mindent megtettek, hogy megtörjék a Real-mítoszt, mely szerint a spanyol bajnok nem veszít döntőt.” Ezúttal azonban a „minden” is kevésnek bizonyult…

Hiába harcolta végig a kilencven percet a szigetországi alakulat, teremtett jobbnál is jobb lehetőségeket a madridiak kapuja előtt, az összes ziccerét elhibázta, miközben a Real – amely az első félidőben csupán egyetlen egyszer (!) vette célba a vetélytárs kapuját, de a találatot, mivel lesgólnak bizonyult, érvénytelenítették – jó egy óra elteltével eredményes volt, s előnyét az angol rohamok dacára meg tudta őrizni a lefújásáig.  Mondhatni, a legeredményesebb csapatok sikerismérvei közé tartozó szerencse is a spanyol királyi gárda mellé szegődött, amely az idei finálét megelőzően az elődszériában, a Bajnokcsapatok Európa Kupájában (BEK) és a Bajnokok Ligájában játszott korábbi 16 döntőjéből nem kevesebb, mint 13-at megnyert, ráadásul az utolsó hetet megszakítás nélkül. Az eddigi utolsó rivális, amely nyert ellene, éppenséggel a Liverpool volt, 1981-ben (1-0).

Érdekesség, hogy a 41 évvel ezelőtti találkozójuk színhelye ugyanúgy Párizs volt, mint a 2022-esé, amelyen a „blancók” rekordot jelentő 14. elsőségüket is begyűjtötték. Nem mellesleg a BEK/BL-ben összességében kilenc alkalommal csapott össze ez a két együttes, és amíg a Liverpool az első hármat megnyerte 1981 és 2009 között, a következő hat meccsük egy döntetlen mellett öt madridi sikert hozott. Az idei, május 28-i diadal kivívása után nyolc Real-játékos mondhatta el magáról, hogy immár ötszörös Bajnokok Ligája-győztes.

Először nyert viszont BL-t, ám ezért rengeteget tett is a Real belga kapusa, Thibaut Courtois. A hálóőr a 75 ezer nézőt befogadó Stade de France-ban rendezett összecsapás hősévé vált, BL-döntőbeli rekordot jelentő módon kilenc védést mutatott be, s produktuma láttán őt választották a mérkőzés legjobbjának.

“Ez volt életem legjobb meccse. A gyermekkori álmom vált valóra ezzel a trófeával, és azzal is, hogy a Real-történelem részese lehetek” – jelentette ki a 30 éves kapus.

A negyedik fináléjából a harmadikat elvesztő liverpooli mester, Jürgen Klopp szintén kiemelte Courtois érdemeit.

„Sokkal többet lőttünk kapura, de a legfontosabb statisztika a Real mellett szól. Ők lőttek egy gólt, mi nem, ez a legegyszerűbb magyarázat” – mondta. Úgy vélte, ha egy kapust választanak meg a mérkőzés legjobbjának, akkor a másik oldalon valami nagyon rosszul sikerült.” Courtois három bravúrt mutatott be, mi sok mindent jól csináltunk, de ez nem volt elég. El kell fogadnunk ezt, akármilyen nehéz” – tette hozzá az 54 éves szakvezető.

Ancelotti ugyanakkor negyedik BL-elsőségét a szokásos egykedvűséggel nyugtázta: „Hát akkor csúcstartó vagyok” – mondta a 62 esztendős szakember, aki ráadásul a világon egyedüliként mind az öt nagy futball-ligában – Angliában, Spanyolországban, Németországban, Olaszországban és Franciaországban – bajnoki címet szerzett klubcsapataival. A Reallal aratott sikeréről ugyanakkor már kész volt bővebben is nyilatkozni: „Ez a csapatom érdeme, és mindig hálás leszek a fiúknak érte. Amikor tavaly idejöttem az Evertontól, nem volt valami vidám a hangulat. Én sem hittem igazán abban, amit most elértünk, a hihetetlennél nem találok jobb szót erre. Optimista természetű vagyok, de sosem gondoltam volna, hogy az idén összejön a bajnokság, a szuperkupa és még a BL-diadal is” – jelentette ki.

Az olasz La Gazzetta dello Sport nem fukarkodott a honfitárs és spanyol csapata dicséretével: „Nagy Károly (Carletto) a király. Az utolérhetetlen Ancelotti negyedszer ért fel a BL csúcsára. A Vörösök támadtak, de a Real védekező taktikája jobbnak bizonyult, Courtois pedig mindent kivédett” – írta a talján sportnapilap. Hasonlóképpen fogalmazott a legnépszerűbb spanyol sportújság, a Marca is: „A Real 14-edszer nyerte meg a legrangosabb európai kupát egy emlékezetes döntő végén, miután előzőleg a Paris Saint-Germaint, a Chelsea-t és a Manchester Cityt is elbúcsúztatta. Carlo Ancelotti és a Real Madrid francia csatára, a 15 góljával a 2021/2022-es sorozat legeredményesebb játékosa, Karim Benzema építette fel ezt a diadalt, amelyben senki sem hitt, és amely példátlan ünneplésbe torkollott. A Madrid sporttörténelmet írt.”

A francia sajtó reakciójából a kritika sem hiányzott. A L’Equipe például, főcímben hozva, hogy „a halhatatlan Real 14-edszer Európa trónján”, a francia szervezők nagy hibájáról írt: „A jegy nélküli szurkolók által okozott tömegpánik miatt alig lehetett bejutni a stadionba, a rendkívüli biztonsági intézkedések hatástalannak bizonyultak. Ha a liverpooli rajongók nem ilyen türelmesek, drámai helyzet állt volna elő.”

Ennél fogva, s ezt már mi fűzzük hozzá: a balhék, a rend őrei és a drukkerek közötti összecsapások következményeként csak bő fél órás késéssel indult útjára a labda Párizsban, amely egyébként hatodik alkalommal adott otthont labdarúgó Bajnokok Ligája-döntőnek, így a sportág-históriai első döntőnek, amelyben a Real Madrid 4:3-ra verte a francia Reims együttesét.

Az incidensek a Le Parisien szerint további kérdéseket is felvetnek: „Tömegpánik és utcai harcok: kaotikus este a Stade de France-ban, alig egy évvel a rögbi-vb és két évvel az olimpia előtt…” – olvashattuk a kételyeinek is hangot adó francia lapban.

Amit érdemes tudni a Real Madridról:

  • alapítva: 1902
  • színe: fehér
  • stadion: Santiago Bernabéu (befogadó képesség: 81 044 fő)
  • vezetőedző: Carlo Ancelotti (2021 júniusa óta)

Legnagyobb hazai sikerei:

  • bajnok: 35
  • Király Kupa-győztes: 19
  • Szuperkupa-győztes: 12
  • Ligakupa-győztes: 1

Legnagyobb nemzetközi sikerei:

  • BL (BEK)-győztes: 14 (1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017, 2018, 2022)
  • El (UEFA Kupa)-győztes: 2 (1985, 1986)
  • Szuperkupa: 4 (2002, 2014, 2016, 2017)
  • Klubvilágbajnokság: 4 (2014, 2016, 2017, 2018)
Megosztom