Meghan és Harry herceg médiabombát dobott a brit királyi családra

A brit királyi család botrányainak „folytatásos regénye” akkor kezdődött, amikor VIII. Eduárd egy többszörösen elvált amerikai nőért, Wallis Simpsonért lemondott a trónról, hogy feleségül vehesse szíve választottját. Harry sussexi herceg szintén egy elvált amerikai színésznőért, Meghan Markle-ért szakított a családi kötelékkel, lemondva ezzel királyi felség előjogairól. A történelem vagy a sors kísértetiesen hasonló módon ismétli magát. A néhai Diana hercegné 1995-ös interjúja óta, amiben felfedte az igazságot a megpróbáltatásairól, a megalázásokról, nem érte akkora támadás a brit monarchiát, mint a hercegi pár kitárulkozása Oprah Winfrey kamerája előtt. Bár minden idők legdrágább és a Netflix legnézettebb sorozata, A korona is olyan szálka a királyi család torkában, amit nem tudnak lenyelni. Különösen a negyedik évad, amely egyértelműen Diana pártján áll, Károly herceget pedig jellemtelen, gyenge, és a felesége népszerűségére irigy embernek ábrázolja. II. Erzsébet bizalmasai lejárató propaganda hadjárat és történelemhamisítás vádjával beperelnék a sorozat gyártóit. Ami még inkább kiverte a biztosítékot brit monarchikus körökben, hogy Harry herceg és felesége idén 100 millió dolláros szerződést írt alá a Netflixszel azzal a feltétellel, hogy igaz képet mutatnak majd róluk a sorozatban. Annyi engedményt azért tett az ügyben, hogy „inkább egy sorozatból tudjam meg a valóságot magamról, mint a brit szennylapokból.” A dolog pikantériája, hogy a streamszolgáltató eredetileg nem tervezte a királyi saga rájuk vonatkozó folytatását.

Az uralkodás intézményével hadilábon álló brit királyi család tagjai közül egyedül II. Erzsébet képviseli hitelesen a monarchikus hagyományokat, a szigorú protokoll és etikett szabályok megtestesítője a királynő. A többi családtag lényegében hol zavartan, hol hajlongva statisztál körülötte, nem érzi magát elemében a történelem által rászabott szerepkörben. Aki egy kicsit is próbál lazítani a köteléken, kitörni a sokszáz éves, idejétmúlt játékszabályok alól, azt minimum rossz szemmel nézik vagy kiközösítik. Ez rokonítja a brit királyi család legújabb fekete bárányát, Meghan Markle-t a tragikus sorsú Diana hercegnével. Egyesek önálló akarattal bíró fiatal nőnek tartják, akit megalázott és kivetett magából a brit uralkodói ház. Félig afroamerikaiként a londoni bulvársajtó rasszista támadásokat intézett ellene, ezért volt kénytelen Kaliforniába menekülni, hogy nyugalomban éljen a férjével és a gyerekeivel. A másik olvasat szerint Meghan egy komolytalan színésznőcske, aki megtagadta az apját és kivetette a hálóját Harry hercegre. Számító perszóna, aki kiszakította a férjét a saját közegéből, mert képtelen volt elfogadni a brit uralkodóház szabályait, és belenyugodni a másodszereposztásba sógornője, Katalin hercegné mögött.

Harry herceg és Meghan Markle love story-ja egy londoni lakáspartin kezdődött 2017 szilveszterén, ahová mindkettejüket meghívták. Hónapokig titokban találkoztak, mígnem 2018 tavaszán összekötötték az életüket a Szent György kápolnában, ahol gospel kórus kísérte az esküvői szertartást. Egy évre rá megszületett a sussexi hercegi pár első gyermeke, Archie, aki nemrég a második gyertyát fújhatta el a születésnapi tortáján. 2000 nyarán Meghan hercegné éppen a kisfiát pelenkázta, amikor belehasított a fájdalom, összeesett, és elvetélt. Nem sokkal később döntöttek úgy, hogy visszavonulnak a királyi családban betöltött szerepkörükből, és a tengerentúlra költöznek. 2021 elején hivatalosan is bejelentették második gyermekük, ezúttal egy kislány érkezését, akit nyár végére várnak.

Harry és Meghan kapcsolatát a kezdetektől fogva negatív előjelek kísérték. Míg Harry bátyja, Vilmos esetében megbocsátóbb volt a közvélemény amiatt, hogy egy közrendű lányt választott hitvesének Kate Middleton személyében, addig Meghant soha nem fogadták el igazán. Túlságosan kilógott az angol király családtagjai közül elvált, színesbőrű, amerikai színésznőként.

Botránykeltés a reflektorfénybe kerülés szándéka, vagy a kegyetlen valóság feltárása: ellentétes megítélés alá esik az a baráti beszélgetésnek nevezhető esemény, ami március 8-án zajlott Harry herceg és Meghan Markle mesés dél-kaliforniai birtokán. Montecitói otthonukban látták vendégül Oprah Winfrey-t, az egyik legbefolyásosabb újságírót, televíziós személyiséget és üzletasszonyt, aki nem mellesleg a szomszédjuk és a barátjuk. Médiabombaként robbant a CBS csatornán sugárzott 90 perces exkluzív interjú, amelyben a házaspár több, a királyi családra vonatkozó kellemetlen információt is megosztott. Markle beszámolt róla, hogy első terhessége alatt a palotában – egy általa meg nem nevezett személy – rasszista elszólást engedett meg magának, azt latolgatva, hogy vajon mennyire lesz sötét a gyermek bőrszíne. Azt is sérelmezte, hogy a ránehezedő nyomás miatt súlyos válságban volt, és hogy a családtagok részéről nem kapott kellő támogatást. A brit sajtó állandó támadása miatt még az öngyilkosság is megfordult a fejében, de nem kérhetett segítséget, mert az terhelő lett volna a királyi családra nézve. Harry herceg az interjúban elmondta, nem szerette volna, ha a történelem megismételné magát, és Meghan édesanyja, Diana sorsára jutna. Ezért is döntöttek úgy, hogy Amerikába költöznek. A Buckingham palota kiadott egy nyilatkozatot, amelyben közlik, hogy aggályosnak tartják a sérelmeket, különösen a rasszista vonatkozást, de ennek ellenére Harry,  Meghan és a gyerekeik mindig is szeretett családtagok maradnak.

A legújabb hírek arról szólnak, hogy Meghan Markle politikai pályára készül, akár a 2024-ben esedékes következő elnökválasztáson is indulna. Ez esetben az amerikai alkotmányjog alapján le kell mondania hercegnéi címéről. Más sajtóértesülések szerint produkciós céget hoztak létre, többéves szerződést kötöttek a Netflixszel dokumentum-, természet- és gyerekfilmek gyártására. Bármi is történik, így vagy úgy, de a királyi saga folytatódik…

Szentgyörgyi Rita

Megosztom