Hirdetés

Elnököt választott az Egyesült Államok

Google Plus

Most jön a negyvenhatodik...   

Nemigen vitatható tény, hogy a világ vezető hatalma az Egyesült Államok, melynek politikai-gazdasági súlya miatt eleve szerte földön kiemelt figyelem követi jelentősebb belső változásait, ahogyan az történt a november eleji amerikai elnökválasztást illetően is. 

Az USA-ban négy esztendőnként cserélik le, vagy éppen hagyják hivatalában az előző presidentet, így a 2020-as voksolás tétje az volt: megkezdi-e újabb – második, egyben a szabályok szerint utolsó - négyéves ciklusát a republikánus Donald Trump, vagy a demokraták jelöltje, Joe Biden költözik be a Fehér Házba, az Egyesült Államok 46. elnökeként.

Mielőtt részletesebben is kitérnénk kettejük párviadalára, hadd emlékeztessünk rá: az ország első elnöke George Washington volt 1789 és 1797 között, ő 57 évesen lépett hivatalba.  Az utána következők sorában Theodore Roosevelt birtokolja mindmáig a legfiatalabb elnök titulusát, miután ő szűk két héttel a beiktatása után lett 43 éves. Alig valamivel idősebben választották meg John Fitzgerald Kennedyt, míg a „bronzérmes” Bill Clinton 46 esztendősen vált az Egyesült Államok első emberévé.

A korlajstrom másik végletét eddig Trump képviselte, aki 2016-ban, 70 évesen a legidősebben hivatalba lépő elnök címét érdemelte ki, megelőzve Ronald Reagant, aki közel 70 esztendősen tett esküt. Joe Biden a maga 78 évével ezen a listán toronymagasan az első, s ha január 20-án hivatalosan is őt iktatják be, minden idők legkorosabb elnökévé lép elő.  De mért a feltételes mód, a bizonytalanság?

Nos azért, mert a világ a 2020-ast az elmúlt évtizedek egyik legfurább amerikai választásának minősíti, amelynek - november közepi lapzártánkkor - még nincsen hivatalos végeredménye.  Mi több, várhatóan hosszú hetekig nem is lesz... E tény önmagában még nem adhatna okot a meghökkenésre, hiszen például a 2000-es elnökválasztásnál 35 nap szükségeltetett ahhoz, hogy a republikánus George W. Bush és a demokrata Al Gore csatájában végre győztest – az amúgy az előbbi sikerét jelentő végeredményt - hirdessenek. A bő egyhavi várakozás is eltörpül azonban egy jóval korábbi, jelesül 1876-os, de máig élő rekord mögött. Akkor a nyertes személyének kihirdetésére közel négy hónapot (!) kellett várni: csak 1877. március 2-án derült rá fény, hogy a republikánus Rutherford Hayes egy elektorral többet vallhatott magáénak, mint demokrata riválisa, Samuel Tilden.

Az idei, november 3-i elnökválasztás eredménye talán mindkét említett példához képest előbb ölt majd hivatalos formát, ám a helyzet nem egyértelmű... „Papíron” Joe Biden simán nyert, azaz - a szavazatok 92 százalékos feldolgozottsága mellett - november 7-én győztest hirdettek személyében, miután a demokrata jelölt Pennsylvania állam 20 elektorának megszerzésével átlépte a szükséges 270 elektoros határt, vagyis abszolút többséghez jutott. (Csupán zárójelben: az elnököt az Egyesült Államokban közvetve választják, az 538 tagú elektori kollégiumon keresztül. A győzelemhez a jelöltnek az elektori szavazatok legalább felét meg kell szereznie.) 

Biden világgá is kürtölte sikerét, csakhogy Trump nem ismerte el a vereségét, hanem hivatalban lévő elnökként jogi eljárásokat jelentett be. Konkrétabban: csalásokat, szavazathamisításokat, szabálytalanságokat emlegetett fel, s közölte: az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságához fordul.

Így aztán jelen helyzet szerint Biden nyerte a választást, de hogy valóban győzött-e, arra meglehet csak igen hosszadalmas jogi csatározások végén kapjuk meg a hivatalos és végleges választ...  

Jancsó Kornél

Képek

Elnököt választott az Egyesült ÁllamokElnököt választott az Egyesült ÁllamokElnököt választott az Egyesült ÁllamokElnököt választott az Egyesült ÁllamokElnököt választott az Egyesült ÁllamokElnököt választott az Egyesült Államok

Google Plus

Galéria

Elnököt választott az Egyesült Államok
  • Elnököt választott az Egyesült Államok
  • Elnököt választott az Egyesült Államok
  • Elnököt választott az Egyesült Államok
  • Elnököt választott az Egyesült Államok
  • Elnököt választott az Egyesült Államok
  • Elnököt választott az Egyesült Államok

Hirdetés