Abacus-ízek
Sütőtökös lencsesaláta friss parajjal, tökmagolajjal és füstölt libamellel, parmezánnal
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg füstölt libamell
- 20 dkg lencse
- 50 dkg sütőtök
- 1 dl tökmagolaj
- 10 dkg friss paraj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dkg egész bors
- 10 dkg parmezánsajt
- 4 cl almaecet
A libamellet feltesszük főzni a lencsével, hagymával és fokhagymával, s az egész borssal együtt. A lencsét a főzővízből kivesszük, amikor már majdnem puha. Kihűtjük. A libamellet tovább főzzük, amíg puha nem lesz, szintén kihűtjük. A sütőtököt meghámozzuk, majd kockára vágjuk, sütőben megsütjük. A kihűtött lencsét és sütőtököt a tökmagolajjal és az almaecettel összekeverjük, s tálaláskor friss parajt adunk hozzá. A füstölt, főtt, hideg libamelleket vékonyra szeleteljük. Az elkészített lencsesaláta tetejére halmozzuk, s a parmezánforgácsokkal megszórjuk.
Vegyes tengeri haltál grillezett zöldségekkel, kemencés burgonyával
Hozzávalók:
- 4 db branzinófilé
- 4 db U5-ös királyrák farok
- 4 db 15 dkg-os vörös tonhal filé
- 2 dl olívaolaj
- 8 dkg só
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dkg grillbors
- 5 dkg kacsazsír
- 20 dkg cukkini
- 10 dkg padlizsán
- 2 db paradicsom
- 1 db kápia paprika
- 4 db csiperkegomba
- 4 szál újhagyma
A halakat és a félbevágott királyrákot besózzuk, borsozzuk, s a fokhagymát összezúzva bedörzsöljük. A zöldségeket tetszés szerinti méretre daraboljuk, az egész burgonyákat félpuhára főzzük, majd kemencében, vagy sütőben a közepét bevágva kevés kacsazsírral ropogósra sütjük. A zöldségeket vaslapon, vagy serpenyőben szintén megsütjük, sóval, borssal, kevés fokhagymával ízesítjük. A zöldségeket és a burgonyát a tányérokra helyezzük, s ezt követően felhevített serpenyőben, olívaolajjal a halakat és a rákokat megsütjük. A vörös tonhal sütésénél vigyázni kell arra, hogy médium maradjon!