Abacus-ízek

Parmezános sült karfiol

Hozzávalók 4 személyre:

  • Karfiol 1,2 kg
  • Olívaolaj 0,15 l
  • Reszelt parmezán sajt 0,1 kg
  • Fokhagyma: 3 gerezd
  • Só: 0,003 kg
  • Cayenne bors: 0,0001 kg

Elkészítés:

A karfiolt megmossuk és kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, sütőpapírral letakart sütőlemezre helyezzük. Majd a többi hozzávalót egy tálban összekeverjük (fokhagymát reszelve).

Az így keletkezett „öntettel” a karfiolszeleteket megkenjük és 140 fokos sütőben 30 percig sütjük.

Főételként és köretként is fogyaszthatjuk.

Karalábéfőzelék, borjúsült fűszeres kéregben

Hozzávalók 4 személyre:

  • Karalábé 1,2 kg
  • Tejföl 0,1 L
  • Só: 0,003 kg
  • Vaj: 0,05 kg
  • Vöröshagyma: 0, g
  • Borjúszűz: 0,8 kg
  • Kakukkfű: 2 szál
  • Rozmaring: 1 szál
  • Petrezselyem: 1 köteg
  • Panko morzsa 0,1 kg
  • Olívaolaj: 0,1 L
  • Szárnyas alaplé 0,3 L
  • Mustár: 0,05 kg

Elkészítés:

A finomra vágott hagymát a vajon megpároljuk. A meghámozott karalábét 1,5×1,5 cm-es kockákra vágjuk és a hagymára helyezzük, kevés szárnyas alaplé hozzáadásával szakaszosan pároljuk.

Amikor a karalábék megpuhultak, de még roppanósak, a felét külön szedjük egy tálba. A maradék karalábét és lét turmixgépben turmixoljuk, hozzárakjuk a tejfölt, majd visszarakjuk a főzőedénybe és felforraljuk, majd hozzáadjuk a félretett karalábét. A húst megtisztítjuk, majd sózzuk és kevés olívaolajban kérget sütünk. A sütőt 80 fokra előmelegítjük és a húst egy sütőlemezen félórára sütőbe tesszük.

A kakukkfű- és rozmaringleveleket a petrezselyemmel egy aprítóba rakjuk. A húsokat vékonyan megkenjük mustárral, majd a fűszeres morzsába forgatjuk.

Tálaláskor a főzeléket visszamelegítjük és a szeletelt húst ráhelyezzük.

Megosztom