Abacus-ízek
Parmezános sült karfiol
Hozzávalók 4 személyre:
- Karfiol 1,2 kg
- Olívaolaj 0,15 l
- Reszelt parmezán sajt 0,1 kg
- Fokhagyma: 3 gerezd
- Só: 0,003 kg
- Cayenne bors: 0,0001 kg
Elkészítés:
A karfiolt megmossuk és kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, sütőpapírral letakart sütőlemezre helyezzük. Majd a többi hozzávalót egy tálban összekeverjük (fokhagymát reszelve).
Az így keletkezett „öntettel” a karfiolszeleteket megkenjük és 140 fokos sütőben 30 percig sütjük.
Főételként és köretként is fogyaszthatjuk.
Karalábéfőzelék, borjúsült fűszeres kéregben
Hozzávalók 4 személyre:
- Karalábé 1,2 kg
- Tejföl 0,1 L
- Só: 0,003 kg
- Vaj: 0,05 kg
- Vöröshagyma: 0, g
- Borjúszűz: 0,8 kg
- Kakukkfű: 2 szál
- Rozmaring: 1 szál
- Petrezselyem: 1 köteg
- Panko morzsa 0,1 kg
- Olívaolaj: 0,1 L
- Szárnyas alaplé 0,3 L
- Mustár: 0,05 kg
Elkészítés:
A finomra vágott hagymát a vajon megpároljuk. A meghámozott karalábét 1,5×1,5 cm-es kockákra vágjuk és a hagymára helyezzük, kevés szárnyas alaplé hozzáadásával szakaszosan pároljuk.
Amikor a karalábék megpuhultak, de még roppanósak, a felét külön szedjük egy tálba. A maradék karalábét és lét turmixgépben turmixoljuk, hozzárakjuk a tejfölt, majd visszarakjuk a főzőedénybe és felforraljuk, majd hozzáadjuk a félretett karalábét. A húst megtisztítjuk, majd sózzuk és kevés olívaolajban kérget sütünk. A sütőt 80 fokra előmelegítjük és a húst egy sütőlemezen félórára sütőbe tesszük.
A kakukkfű- és rozmaringleveleket a petrezselyemmel egy aprítóba rakjuk. A húsokat vékonyan megkenjük mustárral, majd a fűszeres morzsába forgatjuk.
Tálaláskor a főzeléket visszamelegítjük és a szeletelt húst ráhelyezzük.